Sökväg

Dela med dig 
	Facebook
 
	Twitter
 
	Dela på Google+
 
	linkedIn

Vanliga frågor – Giltighet i EU-länderna

 • Får jag köra bil i andra EU-länder med mitt svenska körkort i sommar?   

  JA – körkort från ett EU-land erkänns i hela EU. Följande behörigheter erkänns på EU-nivå: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D och DE.

  Läs mer om:

 • Får jag köra min trehjuling med ett mc-körkort på min utlandssemester?

  JA – Det finns två typer av trehjulingar, en lätt modell (behörighet A1) och en tyngre (behörighet A). Det kan finnas olika krav för två- och trehjuliga motorcyklar, t.ex. åldergränser.

  Läs mer om:

 • Får jag köra i andra EU-länder med mitt B-körkort om jag tog mitt körkort när jag var 17?  

  Om du fortfarande är 17 kan vissa länder vägra att godkänna ditt B-körkort (dvs. för personbil). Om du är 18 år eller äldre måste alla EU-länder godta ditt B-körkort trots att det utfärdades när du bara var 17.

  Läs mer om:

 • Mitt körkort är inget nytt körkort enligt ”EU-modellen”. Gäller det ändå i andra EU-länder?

  JA – Om ditt körkort är utfärdat i ett EU-land med en giltighetstid på 10 eller 15 år, så gäller det fram till sista giltighetsdag. EU-länderna ska se till att alla gällande körkort har det nya EU-standardformatet senast 2033.

  NEJ – Om du har ett körkort med längre giltighetstid, t.ex. hela din livstid, måste du byta ut det senast den 19 januari 2033. Om du bosätter dig i ett annat EU-land kan du uppmanas att efter två år byta ut ditt körkort mot ett från det landet.

  Läs mer om:

 • Jag kommer från Brasilien och jag undrar om mitt  internationella körkort gäller i hela EU eller om jag bara kan använda det i Portugal?

  Ditt internationella körkort är antagligen bara en certifierad översättning av ditt brasilianska körkort. Det kan du bara använda i Portugal eftersom bara Portugal godkänner ditt brasilianska körkort. Men om du flyttar till ett annat EU-land som inte godkänner ditt brasilianska körkort är det internationella körkortet oanvändbart. Regeln om ömsesidigt erkännande av körkort gäller bara körkort från EU-länderna.

  Läs mer om:

 • Får man ha två körkort från två olika EU-länder samtidigt?  

  NEJ – man får inte ha flera körkort – inte ens om man har fått sitt körkort indraget.

  Läs mer om:

 • Jag är belgare och när jag var på semester i Spanien nyligen fick jag körkortet indraget. Kan jag fortfarande använda mitt körkort i Belgien?  

  Det beror på om du är bosatt i Spanien eller inte. Om du är bosatt i Spanien gäller indragningen i hela världen, också i Belgien. Om du inte är bosatt i Spanien gäller indragningen bara där och de spanska myndigheterna måste återlämna ditt körkort när du lämnar landet.

  Läs mer om:

Mer hjälp?

Mer hjälp?

Hittade du inte det du letade efter? Behöver du hjälp?

Få råd om dina rättigheter i EU

Få hjälp att lösa problem med en myndighet