Navigacijska pot

Povej naprej 
	Facebook
 
	Twit it
 
	Povej naprej: Google+
 
	linkedIn

Pogosta vprašanja – Veljavnost v državah EU

 • Ali lahko med poletnimi počitnicami v drugi državi EU vozim z vozniškim dovoljenjem, izdanim v Velikim Britaniji?   

  DA – vozniško dovoljenje, ki ga izda država EU, velja v celotni Evropski uniji. Naslednje kategorije se priznavajo na ravni EU: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D in DE.

  Več informacij:

 • Ali lahko na počitnicah v tujini vozim svoj trikolesnik z vozniškim dovoljenjem za motorna kolesa?

  DA – za trikolesa veljata dve kategoriji: lahka kategorija A1 in težja kategorija A. Poleg tega lahko za vožnjo trikoles in motornih koles veljajo dodatne zahteve, denimo starost.

  Več informacij:

 • Ali lahko uporabljam vozniško dovoljenje kategorije B v drugih državah EU, čeprav sem ga pridobil pri 17-ih letih?  

  Če ste še vedno stari 17 let, lahko nekatere države zavrnejo veljavnost vozniškega dovoljenja kategorije B (za osebna vozila). Če pa ste stari vsaj 18 let, morajo druge države EU priznati vozniško dovoljenje kategorije B, čeprav ste ga pridobili, ko ste imeli samo 17 let.

  Več informacij:

 • Moje vozniško dovoljenje ni v evropskem formatu. Ali kljub temu velja tudi v drugih državah EU?

  DA – če je vaše vozniško dovoljenje izdala država EU in velja 10 ali 15 let, bo ostalo veljavno, dokler ne poteče rok veljavnosti. Države EU morajo zagotoviti, da so najkasneje leta 2033 vsa vozniška dovoljenja v uporabi v novem evropskem standardiziranem formatu.

  NE – če imate vozniško dovoljenje z daljšim rokom veljavnosti, npr. neomejeno, potem ga boste morali zamenjati pred 19. januarjem 2033. Poleg tega boste morda morali ob prijavi stalnega prebivališča v drugi državi EU po dveh letih zamenjati svoje vozniško dovoljenje za dovoljenje države gostiteljice.

  Več informacij:

 • Sem državljan Brazilije. Ali moje mednarodno vozniško dovoljenje velja v vseh državah EU ali ga lahko uporabljam samo na Portugalskem?

  Mednarodno vozniško dovoljenje je zgolj overjen prevod vašega vozniškega dovoljenja, izdanega v Braziliji. Mednarodno vozniško dovoljenje lahko uporabljate samo na Portugalskem, ker Portugalska priznava vaše brazilsko dovoljenje. Če se preselite v drugo državo EU, ki ne priznava vašega brazilskega vozniškega dovoljenja, mednarodnega dovoljenja ne boste mogli uporabljati. Pravila o vzajemnem priznavanju veljajo samo za vozniška dovoljenja, izdana v EU.

  Več informacij:

 • Ali je mogoče hkrati imeti dve vozniški dovoljenji, ki sta ju izdali različni državi EU?  

  NE – nihče ne sme imeti več kot eno vozniško dovoljenje. Tudi če vam je bilo dovoljenje odvzeto zaradi prepovedi vožnje.

  Več informacij:

 • Sem državljan Belgije. Pred nedavnim so mi v Španiji izrekli prepoved vožnje z vozniškim dovoljenjem, izdanim v Belgiji. Ali lahko vozniško dovoljenje še vedno uporabljam v Belgiji?  

  Odvisno od tega, ali prebivate v Španiji ali ne. Če prebivate v Španiji, je prepoved splošna in velja tudi v Belgiji. Če ne prebivate v Španiji, velja prepoved samo za ozemlje Španije. Ko državo zapustite, vam morajo španski organi vozniško dovoljenje vrniti.

  Več informacij:

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

Niste našli želenih informacij? Ste naleteli na težave?

Nasveti glede vaših pravic

Reševanje težav z organi javne uprave