Cale de navigare

Distribuie pe 
	Distribuie pe Facebook
 
	Distribuie pe Twitter
 
	Distribuie pe google+
 
	Distribuie pe linkedIn

Întrebări şi răspunsuri – Validitatea în ţările din UE

 • În această vară pot să conduc în altă ţară din UE, cu permis de conducere eliberat în Marea Britanie?

  DA— Permisele eliberate de ţările membre sunt recunoscute peste tot în UE. Categoriile recunoscute la nivel european sunt: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D şi DE.

  Mai multe:

 • Pot să conduc un triciclu cu permisul pentru motocicletă pe durata vacanţei în străinătate?

  DA — Există două tipuri de triciclu: uşor (categoria A1) şi greu (categoria A). De la o ţară la alta pot exista cerinţe diferite cu privire la tricicluri şi motociclete, cum ar fi, de exemplu, cele referitoare la vârstă.

  Mai multe:

 • Pot să conduc în alte ţări din UE cu permisul pentru categoria B pe care l-am obţinut la vârsta de 17 ani?  

  Dacă aveţi încă 17 ani, unele ţări ar putea refuza să vă recunoască permisul pentru categoria B (automobile). Însă, dacă aţi împlinit deja 18 ani, toate ţările din UE trebuie să vă recunoască permisul, chiar dacă a fost eliberat când aveaţi doar 17 ani.

  Mai multe:

 • Permisul meu de conducere nu corespunde modelului european. În aceste condiţii, este valabil în alte ţări din UE?

  DA — Permisul de conducere rămâne valabil până în momentul în care expiră, dacă a fost eliberat de o ţară din UE şi menţionează o perioadă de valabilitate de 10 sau 15 ani. Ţările UE trebuie să se asigure că toate permisele aflate în circulaţie respectă formatul european, până cel târziu în 2033.

  NU — Dacă aveţi un permis cu o perioadă de valabilitate mai mare (de ex. pe viaţă), va trebui să-l schimbaţi până cel târziu la 19 ianuarie 2033. În plus, dacă vă mutaţi în altă ţară din UE, s-ar putea să vi se ceară să înlocuiţi permisul cu unul local după doi ani.

  Mai multe:

 • Sunt cetăţean brazilian. Permisul de conducere internaţional pe care îl deţin este valabil peste tot în UE sau îl pot folosi doar în Portugalia?

  Permisul internaţional pe care îl deţineţi nu este altceva decât o traducere autorizată a permisului care v-a fost probabil eliberat de autorităţile braziliene. Îl puteţi folosi în Portugalia doar pentru că Portugalia recunoaşte permisele braziliene. Însă, dacă mergeţi în altă ţară din UE, care nu vă recunoaşte permisul brazilian, permisul internaţional nu vă va fi de folos. Normele privind recunoaşterea reciprocă se aplică doar în cazul permiselor eliberate în UE.

  Mai multe:

 • Este posibil ca o persoană să aibă, în acelaşi timp, două permise de conducere eliberate de două ţări din UE?  

  NU — Nimeni nu are voie să deţină mai mult de un permis de conducere — nici măcar în cazul în care permisul a fost suspendat ca urmare a aplicării unei interdicţii de a mai conduce.

  Mai multe:

 • Sunt cetăţean belgian. De curând, am primit interdicţia de a mai conduce pe durata unei călătorii în Spania. Mai am dreptul de a folosi permisul în Belgia?  

  Depinde dacă locuiţi sau nu în Spania. Dacă da, interdicţia se aplică în lumea întreagă, deci inclusiv în Belgia. Dacă nu, se aplică doar în Spania, iar autorităţile spaniole trebuie să vă înapoieze permisul când plecaţi din ţară.

  Mai multe:

Încă mai aveți nevoie de ajutor?