Kruimelpad

Delen op 
	Delen op Facebook
 
	Delen op Twitter
 
	Delen op Google+
 
	Delen op linkedIn

Veelgestelde vragen – Geldigheid in EU-landen

 • Ik heb een Brits rijbewijs. Mag ik van de zomer met mijn auto naar een ander EU-land op vakantie of daar autorijden?

  JA - alle EU-rijbewijzen worden in de hele EU erkend. De categorieën AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D en DE worden in alle EU-landen erkend.

  Meer over:

 • Mag ik met mijn motorrijbewijs op vakantie in het buitenland met een trike (driewielmotor) rijden?

  JA - Er zijn twee soorten trikes: een lichte categorie (categorie A1) en een zwaardere (A). Er kunnen verschillende regels gelden voor trikes en motoren, zoals de minimumleeftijd.

  Meer over:

 • Mag ik in andere EU-landen rijden met mijn rijbewijs B dat ik op 17-jarige leeftijd gehaald heb?  

  Als je nog geen 18 bent, erkennen sommige landen je rijbewijs B niet. Maar als je intussen 18 of ouder bent, moeten zij je rijbewijs B erkennen, ook al heb je het gehaald toen je nog geen 18 was.

  Meer over:

 • Mijn rijbewijs is geen "Europees rijbewijs" van het nieuwe model. Is het nog steeds geldig in andere EU-landen?

  JA - Als uw EU-rijbewijs een geldigheidsperiode van 10 of 15 jaar heeft, blijft het geldig tot het verloopt. Vanaf 2033 moeten alle EU-landen het rijbewijs uitgeven in het nieuwe standaardformaat.

  NO - Als uw rijbewijs langer dan 15 jaar geldig is, bijv. levenslang, dan moet u het voor 19 januari 2033 inwisselen. Als u in een ander EU-land gaat wonen, kan dat land u vragen uw rijbewijs na twee jaar om te ruilen voor een EU-rijbewijs van dat land.

  Meer over:

 • Ik ben Braziliaan. Is mijn internationaal rijbewijs in de hele EU geldig, of kan ik het alleen in Portugal gebruiken?

  Uw internationaal rijbewijs is niet meer dan een officiële vertaling van uw Braziliaans rijbewijs. U kunt het alleen in Portugal gebruiken omdat Portugal uw Braziliaans rijbewijs erkent. Maar als u naar een ander EU-land verhuist dat uw Braziliaans rijbewijs niet erkent, is het internationaal rijbewijs zinloos. Het principe van wederzijdse erkenning geldt alleen voor rijbewijzen die oorspronkelijk in de EU zijn afgegeven.

  Meer over:

 • Mag je tegelijkertijd twee rijbewijzen hebben uit twee verschillende EU-landen?  

  NEE - niemand mag meer dan een rijbewijs hebben, zelfs niet als uw rijbewijs is ingetrokken omdat u een rijverbod is opgelegd.

  Meer over:

 • Ik ben Belg. I recently received a driving ban on my Belgian licence while driving in Spain. Can I still use my licence in Belgium?  

  Dat hangt ervan af. Woont u in Spanje, dan geldt het rijverbod in de hele wereld, dus ook in België. Maar als u daar niet woont, geldt het alleen in Spanje. Als uw rijbewijs is ingevorderd, moeten de Spaanse autoriteiten het u bij uw vertrek weer teruggeven.

  Meer over:

Meer hulp nodig?

Meer hulp nodig?

Heeft u nog niet gevonden wat u zocht? Zit u met een probleem?

Advies inwinnen over uw EU-rechten

Hulp bij problemen met overheidsinstanties