Navigációs útvonal

Megosztás! 
	Megosztás Facebookon!
 
	Megosztás Twitteren!
 
	Megosztás Google-n!
 
	Megosztás LinkedIn-en!

Gyakran feltett kérdések – Érvényesség az uniós országokban

 • Vezethetek-e brit jogosítványommal más uniós országokban?

  IGEN – Az uniós országokban kiadott vezetői engedélyeket az összes többi EU-tagállam elismeri. A vezetői engedélyek következő kategóriáit az Európai Unióban mindenütt elismerik: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D és DE.

  További információk:

 • Motorkerékpárra érvényes jogosítványommal vezethetek-e motoros triciklit külföldi nyaralásom során?

  IGEN – A motoros tricikliknek két fajtája van, a nagyobb teljesítményű („A” kategória) és a kisebb teljesítményű („A1” kategória) motoros tricikli. Elképzelhető, hogy az adott országban eltérő korhatárok vonatkoznak a motorkerékpárok és a motoros triciklik vezetőire.

  További információk:

 • Használhatom-e B kategóriás jogosítványomat más uniós országokban annak ellenére, hogy 17 évesen szereztem azt?  

  Ha Ön 17 éves, egyes országok esetleg nem fogják elismerni az Ön B kategóriájú (pl. személygépjárművek vezetésére jogosító) vezetői engedélyét.  De ha már betöltötte 18. életévét, minden uniós országnak el kell ismernie az Ön vezetői engedélyét – akkor is, ha Ön 17 éves volt, amikor megszerezte azt.

  További információk:

 • Jogosítványom nem az új európai uniós formátumnak megfelelő vezetői engedély. Érvényes-e ennek ellenére más uniós országokban?

  IGEN – Ha az Ön vezetői engedélyét az uniós országok valamelyikében állították ki, és feltüntették rajta, hogy érvényességi ideje 10 vagy 15 év, az okmány mindaddig érvényben marad, amíg le nem jár az érvényességi ideje. Az uniós tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy legkésőbb 2033-ra a forgalomban lévő vezetői engedélyek mindegyike megfeleljen az új uniós szabványnak.

  NEM – Ha az Ön vezetői engedélye 10, illetve 15 évnél hosszabb ideig érvényes – pl. ha korlátlan érvényességű –, akkor azt 2033. január 19-e előtt uniós formátumú vezetői engedélyre kell cserélnie. Ha pedig úgy dönt, hogy szokásos tartózkodási helyét másik országba helyezi át, elképzelhető, hogy jogosítványát két év elteltével helyi vezetői engedélyre kell cserélnie.

  További információk:

 • Brazil állampolgár vagyok. Nemzetközi jogosítványom érvényes EU-szerte vagy csak Portugáliában?

  Az Ön nemzetközi vezetői engedélye tulajdonképpen nem más, mint az Ön brazil vezetői engedélyének hitelesített fordítása. Ön azt azért használhatja Portugáliában, mert Portugália elismeri a brazil hatóságok által kiállított vezetői engedélyeket. Ha viszont Ön olyan másik uniós országba költözik, amely nem ismeri el az Ön brazil vezetői engedélyét, a nemzetközi jogosítvány sem lesz érvényes. A kölcsönös elismerésre vonatkozó szabályok csak az eredetileg az EU-ban kiállított vezetői engedélyekre érvényesek.

  További információk:

 • Lehet-e egyszerre kettő – két különböző uniós országban kiállított – jogosítványom?  

  NEM – Egyszerre senkinek sem lehet a birtokában egynél több jogosítvány. Ez akkor sincs másképp, ha Önt eltiltották a vezetéstől, és jogosítványát felfüggesztették.

  További információk:

 • Belga állampolgár vagyok. Spanyolországi szabadságom alatt az ottani hatóságok eltiltottak a járművezetéstől. Használhatom-e ennek ellenére a jogosítványomat Belgiumban?  

  Attól függ, hogy Ön rendelkezik-e lakóhellyel Spanyolországban. Ha igen, az eltiltás a világ minden országára vonatkozik, beleértve Belgiumot is. Ha nem, az eltiltás csak Spanyolországban érvényes, és a spanyol hatóságnak vissza kell adnia a vezetői engedélyt, amikor Ön elhagyja az országot.

  További információk:

További segítségre van szüksége?

További segítségre van szüksége?

Nem találta meg a keresett információt? Megoldandó problémája adódott?

Kérjen tanácsot az Önt megillető uniós jogokkal kapcsolatban

Tagállami hatóságokkal kapcsolatos problémák megoldása