Navigointipolku

Jaa 
	Jaa Facebookissa
 
	Lähetä Twitteriin
 
	Jaa Google+:ssa
 
	Jaa LinkedInissa

Usein kysyttyä – Voimassaolo EU-maissa

 • Voinko ajaa autoa muissa EU-maissa tänä kesänä Yhdistyneen kuningaskunnan myöntämällä ajokortilla?

  KYLLÄ — Kaikki EU:n ajokortit tunnustetaan kaikkialla EU:ssa. EU:n tasolla tunnustetut ajokorttiluokat ovat: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ja DE.

  Lisätietoa:

 • Voinko ajaa kolmipyörääni moottoripyöräkortilla lomaillessani ulkomailla?

  KYLLÄ — On olemassa kahdentyyppisiä kolmipyöriä: kevyitä (luokka A1) ja raskaampia (luokka A). Kolmipyörien ja moottoripyörien ajamiseen saatetaan soveltaa erilaisia vaatimuksia (esim. ikä).

  Lisätietoa:

 • Voinko ajaa autoa muissa EU-maissa B-luokan ajokortillani, vaikka sain sen 17-vuotiaana?  

  Jos olet yhä 17-vuotias, jotkin maat saattavat kieltäytyä tunnustamasta B-luokan (eli auton ajamiseen oikeuttavaa) ajokorttiasi. Jos kuitenkin olet 18-vuotias tai sitä vanhempi, muiden EU-maiden on tunnustettava B-luokan ajokorttisi, vaikka se myönnettiin ollessasi 17-vuotias.

  Lisätietoa:

 • Ajokorttini ei ole uudenmallinen EU-ajokortti. Kelpaako ajokorttini silti muissa EU-maissa?

  KYLLÄ — Jos se on myönnetty jossakin EU-maassa ja sen voimassaoloaika on 10 tai 15 vuotta, se on pätevä niin pitkään kuin se on voimassa. EU-maiden on varmistettava, että kaikki myönnetyt ajokortit ovat uuden EU-standardin mukaisia viimeistään vuonna 2033.

  EI — Jos ajokorttisi voimassaoloaika on pitempi (esim. elinikäinen), sinun on uusittava se 19.1.2033 mennessä. On myös mahdollista, että jos muutat toiseen EU-maahan, sinun on vaihdettava ajokorttisi paikalliseen ajokorttiin kahden vuoden kuluttua muutosta.

  Lisätietoa:

 • Olen brasilialainen. Onko kansainvälinen ajokorttini voimassa kaikkialla EU:ssa vai voinko käyttää sitä vain Portugalissa?

  Kansainvälinen ajokorttisi on vain luultavasti brasilialaisen ajokorttisi oikeaksi todistettu käännös. Voit käyttää sitä Portugalissa siksi, että Portugali tunnustaa brasilialaisen ajokorttisi. Jos kuitenkin matkustat johonkin toiseen EU-maahan, joka ei tunnusta brasilialaisia ajokortteja, kansainvälisestä ajokortista ei ole hyötyä. Vastavuoroista tunnustamista koskevia sääntöjä sovelletaan vain alun perin EU:ssa myönnettyihin ajokortteihin.

  Lisätietoa:

 • Voiko samalla henkilöllä olla samanaikaisesti kaksi ajokorttia, jotka on myönnetty kahdessa eri EU-maassa?  

  EI — Kenelläkään ei voi olla kahta ajokorttia. Myöskään siinä tapauksessa, että ajokorttisi on peruutettu, et voi saada toista ajokorttia toisesta EU-maasta.

  Lisätietoa:

 • Olen belgialainen. Sain äskettäin Espanjassa lomaillessani ajokiellon, ja belgialainen ajokorttini peruutettiin. Voinko yhä käyttää ajokorttiani Belgiassa?  

  Se riippuu siitä, asutko Espanjassa vai et. Jos asut, ajokielto on voimassa koko maailmassa, myös Belgiassa. Jos et asu, ajokielto koskee vain Espanjaa ja Espanjan viranomaisten on palautettava sinulle ajokorttisi, kun poistut maasta.

  Lisätietoa:

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa? Onko sinulla ongelma vailla ratkaisua?

Neuvontapalvelu kertoo oikeuksistasi EU:ssa

Apua julkisten elinten kanssa ilmenneiden ongelmien ratkaisuun