Διαδρομή πλοήγησης

Διαδώστε το 
	Μοιραστείτε το στο Facebook
 
	Μιλήστε γι` αυτό μέσω Twitter
 
	Διαδώστε το στο google+
 
	Μοιραστείτε το στο linkedIn

Συχνές ερωτήσεις – Ισχύς στις χώρες της ΕΕ

 • Μπορώ φέτος το καλοκαίρι να οδηγήσω αυτοκίνητο σε άλλες χώρες της ΕΕ με τη βρετανική μου άδεια;

  ΝΑΙ. Όλες οι άδειες οδήγησης αναγνωρίζονται από όλες τις χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται οι εξής κατηγορίες: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, Γ1, Γ1E, Γ, ΓE, Δ1, Δ1E, Δ και ΔE.

  Περισσότερα:

 • Μπορώ στις διακοπές μου στο εξωτερικό να οδηγώ το τρίκυκλό μου με άδεια μοτοσικλέτας;

  ΝΑΙ. Υπάρχουν δύο είδη τρικύκλων, τα ελαφρά (κατηγορία A1) και τα βαριά (κατηγορία A). Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις για τα τρίκυκλα και τις μοτοσικλέτες, όπως η παλαιότητα.

  Περισσότερα:

 • Μπορώ να οδηγώ σε άλλες χώρες της ΕΕ με άδεια οδήγησης κατηγορίας Β που απέκτησα όταν ήμουν 17 ετών;  

  Αν είστε ακόμη 17 ετών, ορισμένες χώρες μπορεί να αρνηθούν να αναγνωρίσουν την άδειά σας κατηγορίας Β (π.χ. για επιβατικά οχήματα). Αν όμως τώρα είστε 18 ετών ή μεγαλύτεροι, οι άλλες χώρες της ΕΕ οφείλουν να αναγνωρίσουν την άδεια κατηγορίας Β ακόμη και αν αυτή εκδόθηκε όταν ήσασταν μόνο 17 ετών.

  Περισσότερα:

 • Η άδεια οδήγησης που έχω δεν αντιστοιχεί στο νέο "ευρωπαϊκό υπόδειγμα άδειας". Εξακολουθεί να ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ;

  ΝΑΙ. Αν η άδειά σας έχει εκδοθεί σε χώρα της ΕΕ και έχει διάρκεια ισχύος 10 ή15 έτη, θα παραμείνει σε ισχύ μέχρις ότου λήξει. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να φροντίσουν ώστε μέχρι το 2033 το αργότερο όλες οι ισχύουσες άδειες οδήγησης να είναι σύμφωνες με το νέο ευρωπαϊκό υπόδειγμα.

  ΟΧΙ. Αν έχετε άδεια οδήγησης με μεγαλύτερη (π.χ. αόριστη) διάρκεια ισχύος, θα πρέπει να την αντικαταστήσετε πριν από τις 19 Ιανουαρίου 2033. Εάν, ωστόσο, μετακομίσετε σε άλλη χώρα της ΕΕ, ίσως σας ζητηθεί να αντικαταστήσετε μετά από δύο έτη την άδεια οδήγησης με νέα τοπική άδεια.

  Περισσότερα:

 • Κατάγομαι από τη Βραζιλία. Η διεθνής μου άδεια οδήγησης ισχύει σε όλη την ΕΕ ή μπορώ να τη χρησιμοποιήσω μόνο στην Πορτογαλία;

  Η διεθνής σας άδεια οδήγησης είναι απλώς μετάφραση της βραζιλιάνικης άδειας οδήγησης. Μπορείτε να την χρησιμοποιείτε στην Πορτογαλία επειδή η χώρα αυτή αναγνωρίζει τη βραζιλιάνικη άδειά σας. Αν όμως μετακινηθείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζει την άδεια αυτή, δεν θα αναγνωρίζει ούτε τη διεθνή σας άδεια. Οι κανόνες για την αμοιβαία αναγνώριση ισχύουν μόνο για άδειες που έχουν εκδοθεί εξ αρχής στην ΕΕ.

  Περισσότερα:

 • Είναι δυνατό να έχει κανείς δύο άδειες οδήγησης που εκδόθηκαν ταυτόχρονα από δύο διαφορετικές χώρες της ΕΕ;  

  ΟΧΙ. Κανείς δεν επιτρέπεται να διαθέτει περισσότερες από μία άδειες οδήγησης, ακόμη και αν η άδεια έχει αφαιρεθεί.

  Περισσότερα:

 • Κατάγομαι από το Βέλγιο. Μου αφαιρέθηκε πρόσφατα η βελγική μου άδεια οδήγησης ενώ οδηγούσα στην Ισπανία. Μπορώ να εξακολουθώ να χρησιμοποιώ την άδειά μου στο Βέλγιο;  

  Εξαρτάται από το αν μένετε στην Ισπανία ή όχι. Αν ναι, η απαγόρευση ισχύει σε όλον τον κόσμο, δηλαδή και στο Βέλγιο. Αν όχι, ισχύει μόνο στην Ισπανία και οι ισπανικές αρχές πρέπει να σας επιστρέψουν την άδειά σας όταν εγκαταλείψετε τη χώρα.

  Περισσότερα:

Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια;

Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια;

Δεν βρήκατε τις πληροφορίες που ζητάτε; Έχετε κάποιο πρόβλημα που θέλετε να επιλύσετε;

Μάθετε για τα δικαιώματα που έχετε ως ευρωπαίος πολίτης

Προβλήματα με δημόσιες αρχές