Navigacijska pot

Povej naprej 
	Facebook
 
	Twit it
 
	Povej naprej: Google+
 
	linkedIn

Pogosta vprašanja – Veljavnost v državah EU

 • Preselil se bom v Bolgarijo. Ali mi bodo priznali vozniško dovoljenje, izdano v Grčiji?  

  Vaše vozniško dovoljenje je bilo izdano v državi EU, zato ga priznavajo v vseh državah EU. Če je še veljavno, vam ga ni treba takoj zamenjati za bolgarsko vozniško dovoljenje, vendar pa boste to morali storiti pred letom 2033, ko bodo morala biti vsa vozniška dovoljenja v obtoku v standardiziranem evropskem formatu. Če pa je bilo vaše prvotno vozniško dovoljenje izdano v državi zunaj EU in ste ga pozneje zamenjali za grško, Bolgariji dovoljenja ni treba priznati.

  Več informacij:

 • Preselil sem se v Francijo. Ali mi bodo francoski organi priznali britansko vozniško dovoljenje kategorije za vožnjo traktorjev?

  Za vozniško dovoljenje kategorije za vožnjo traktorjev ne veljajo skupna pravila EU, zato se lahko francoski organi odločijo, ali ga bodo priznali ali ne. Če ga bodo priznali, ga bodo vpisali v vaše novo, francosko vozniško dovoljenje.

  Več informacij:

 • Ali lahko uporabljam vozniško dovoljenje kategorije B v drugih državah EU, čeprav sem ga pridobil pri 17-ih letih?  

  Če ste še vedno stari 17 let, lahko nekatere države zavrnejo veljavnost vozniškega dovoljenja kategorije B (za osebna vozila). Vendar morajo druge države članice priznati veljavnost vašega vozniškega dovoljenja za kategorijo B, ko boste dopolnili 18 let, čeprav ste dovoljenje dobili pri 17-ih letih.

  Več informacij:

 • Moje vozniško dovoljenje ni v evropskem formatu. Ali kljub temu velja tudi v drugih državah EU?

  DA – če je vaše vozniško dovoljenje izdala država članica EU, velja v celotni Evropski uniji, dokler mu ne poteče veljavnost. Države EU morajo zagotoviti, da so najkasneje leta 2033 vsa vozniška dovoljenja v uporabi v novem evropskem standardiziranem formatu.

  Če imate vozniško dovoljenje z neomejeno veljavnostjo, vas bo država vašega stalnega prebivališča obvestila, kdaj ga lahko zamenjate.

  Več informacij:

 • Sem državljan Brazilije. Ali moje mednarodno vozniško dovoljenje velja v vseh državah EU ali ga lahko uporabljam samo na Portugalskem?  

  Mednarodno vozniško dovoljenje je zgolj overjen prevod vašega vozniškega dovoljenja, izdanega v Braziliji. Uporabljate ga lahko samo na Portugalskem, ker Portugalska priznava vaše brazilsko dovoljenje. Če se preselite v drugo državo EU, ki ne priznava vašega brazilskega vozniškega dovoljenja, mednarodnega dovoljenja ne boste mogli uporabljati. Pravila o vzajemnem priznavanju veljajo samo za vozniška dovoljenja, izdana v EU.

  Več informacij:

 • Na Nizozemskem, kjer imam stalno prebivališče, me je ustavila policija. Rekli so mi, da moram vozniško dovoljenje, izdano na Danskem, zamenjati za nizozemsko. Je to zakonito?

  DA – vendar samo, če je vaše vozniško dovoljenje veljavno dlje, kot to dovoljujejo pravila EU. V tem primeru lahko nizozemski organi od vas zahtevajo, da dansko dovoljenje zamenjate za nizozemskega. Tudi kazni zaradi prometnih prekrškov v državi prebivališča lahko pripomorejo k temu, da boste morali zamenjati vozniško dovoljenje.

  V splošnem sicer velja, da vam praviloma ni treba zamenjati vozniškega dovoljenja, ki je bilo izdano v drugi državi EU. Vseeno pa to lahko storite, če želite.

  Več informacij:

 • Iz Belgije sem se preselil v Italijo. Italijanski organi so sicer priznali veljavnost mojega vozniškega dovoljenja, izdanega v Belgiji, vendar želijo skrajšati njegovo obdobje veljavnosti. Podaljšanje veljavnosti celo pogojujejo z rednimi zdravniškimi pregledi. Je to zakonito?  

  NE – italijanski organi lahko uveljavljajo pravila EU glede veljavnosti dovoljenja, vendar samo po dveh letih od prijave stalnega prebivališča.

  Več informacij:

 • Preselil sem se v drugo državo EU. Ali lahko še vedno zaprosim za vozniško dovoljenje v matični državi?  

  NE — za dovoljenje lahko zaprosite samo v državi stalnega prebivališča, tj. običajno v državi, v kateri živite večino leta. To velja tudi v primeru, kadar zaprosite za novo dovoljenje (zaradi izgube ali kraje) ali kadar želite vanj dodati novo kategorijo (v tem primeru ga boste morali zamenjati za vozniško dovoljenje države prebivališča).

  Več informacij:

 • Sem irski državljan in sem se preselil v Veliko Britanijo zaradi študija. Kje naj zaprosim za vozniško dovoljenje?  

  Študiranje in izobraževanje v drugi državi EU ne pomeni spremembe stalnega prebivališča. Zato morate za vozniško dovoljenje zaprositi na Irskem.

  Več informacij:

 • Ali je mogoče hkrati imeti dve vozniški dovoljenji, ki sta ju izdali različni državi EU?  

  NE – nihče ne sme imeti več kot eno vozniško dovoljenje. Tudi če je vaše dovoljenje preklicano, vam druga država EU ne more izdati drugega vozniškega dovoljenja.

  Več informacij:

 • Vozniško dovoljenje, izdano v matični državi, bi rad podaljšal v drugi državi EU. Ali moram predložiti prevod svojega vozniškega dovoljenja?

  NE – pristojni organi morajo priznati vozniško dovoljenje brez dodatnih formalnosti.

  Več informacij:

 • Preselil se bom v drugo evropsko državo. Ali bo moje vozniško dovoljenje veljavno v novi državi?

  Odvisno od tega, ali je bilo vaše prvotno vozniško dovoljenje izdano v državi EU.

  • Če je bilo vaše prvotno vozniško dovoljenje izdano v državi EU

  DA — vaše dovoljenje bo veljalo v vseh državah EU. Vendar lahko nova država prebivališča zahteva, da ga zamenjate za njeno vozniško dovoljenje, če vaše dovoljenje nima omejitve veljavnosti na 10 ali 15 let.

  • Če je bilo vaše prvotno vozniško dovoljenje izdano zunaj EU in ste ga pozneje zamenjali za lokalno dovoljenje v državi EU, NI NUJNO, da bodo to dovoljenje priznavale tudi druge države EU.

  Če ste denimo vozniško dovoljenje, izdano v ZDA, med prebivanjem v Franciji zamenjali za francosko in se zdaj nameravate preseliti na Švedsko, lahko Švedska odloči, da prizna vaše francosko dovoljenje. V nasprotnem primeru boste najbrž morali za pridobitev švedskega dovoljenja še enkrat opravljati vozniški izpit.

  V podobnih primerih se obrnite na pristojni organ nove države in se pozanimajte o priznavanju vozniških dovoljenj.

  Več informacij:

 • Študiram v tujini (EU) in bi rad pridobil vozniško dovoljenje. Kje naj zaprosim zanj?

  Postopek za pridobitev vozniške dovoljenja boste morali opraviti v matični državi, saj študij v drugi državi EU ne pomeni spremembe stalnega prebivališča.

  Več informacij:

 • Ali kategorije mojega vozniškega dovoljenja veljajo tudi v drugih evropskih državah?  

  NEKATERE DA – v vseh državah EU se priznavajo naslednje kategorije: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D in DE.

  DRUGE NE – nekatere kategorije veljajo samo v določenih državah.

  Ni nujno, da bo britansko vozniško dovoljenje za vožnjo traktorjev veljalo v drugi državi EU, kjer boste morda morali zamenjati svoje vozniško dovoljenje za lokalno.

  V tem primeru lahko pristojni organ te države odloči, ali vam bo izdal novo vozniško dovoljenje za enako kategorijo.

  Več informacij:

 • Sem imetnik vozniškega dovoljenja, izdanega v državi EU. V državi, v kateri trenutno prebivam, bi želel pridobiti še dodatno kategorijo. Kakšen je postopek?  

  Obrnite se na pristojni organ države, v kateri imate zdaj stalno prebivališče. Ko boste pridobili novo kategorijo, vam bodo izdali tudi novo vozniško dovoljenje.

  Več informacij:

 • Pred nedavnim so mi v Španiji, kjer prebivam, izrekli prepoved vožnje z vozniškim dovoljenjem, izdanim v Belgiji. Ali lahko vozniško dovoljenje še vedno uporabljam v Belgiji?  

  NE — prepoved vožnje, ki jo izreče organ države, v kateri imate stalno prebivališče, velja v vseh državah.

  Več informacij:

 • Pred nedavnim so mi med počitnicami v Španiji izrekli prepoved vožnje. Prebivam v Belgiji, kjer so mi tudi izdali vozniško dovoljenje. Ali lahko vozniško dovoljenje še vedno uporabljam v Belgiji?  

  DA — prepoved vožnje, ki jo izreče organ države, v kateri ste na obisku, velja samo v tej državi. Ko državo zapustite, vam mora pristojni organ vozniško dovoljenje vrniti.

  Več informacij:

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

Niste našli želenih informacij? Ste naleteli na težave?

Nasveti glede vaših pravic

Reševanje težav z organi javne uprave