Cale de navigare

Distribuie pe 
	Distribuie pe Facebook
 
	Distribuie pe Twitter
 
	Distribuie pe google+
 
	Distribuie pe linkedIn

Întrebări şi răspunsuri – Validitatea în ţările din UE

 • Intenţionez să mă stabilesc în Bulgaria. Permisul meu de conducere, eliberat în Grecia, va fi recunoscut acolo?  

  Din moment ce permisul de conducere v-a fost eliberat de o ţară din UE, acesta va fi recunoscut în toate statele membre. Dacă permisul este încă valabil, nu va trebui să îl înlocuiţi imediat cu unul din Bulgaria. Totuşi, va trebui să îl schimbaţi până în 2033, când toate permisele aflate în circulaţie trebuie să respecte formatul european standard. Însă, dacă permisul original a fost eliberat de o ţară din afara UE şi ulterior preschimbat în Grecia, Bulgaria nu este obligată să-l recunoască.

  Mai multe:

 • Am un permis de conducere britanic, dar m-am mutat în Franţa. Categoria pentru tractoare îmi va fi recunoscută în această ţară?

  Categoria pentru tractoare nu face obiectul normelor europene. Prin urmare, autorităţile franceze au libertatea de a o recunoaşte sau nu. Dacă o recunosc, o vor înscrie pe noul permis francez pe care îl veţi primi.

  Mai multe:

 • Pot să conduc în alte ţări din UE cu permisul pentru categoria B pe care l-am obţinut la vârsta de 17 ani?  

  Dacă aveţi încă 17 ani, unele ţări ar putea refuza să vă recunoască permisul pentru categoria B (automobile). Însă, dacă aţi împlinit deja 18 ani, celelalte ţări din UE sunt obligate să vă recunoască permisul pentru categoria B, chiar dacă l-aţi obţinut la 17 ani.

  Mai multe:

 • Permisul meu de conducere nu corespunde modelului european. În aceste condiţii, este valabil în alte ţări din UE?

  DA — Dacă a fost emis de o ţară din UE, permisul rămâne valabil peste tot în Uniune până când expiră. Ţările UE trebuie să se asigure că toate permisele aflate în circulaţie respectă formatul european, până cel târziu în 2033.

  Dacă aveţi un permis eliberat pe viaţă, veţi afla de la autorităţile din ţara de reşedinţă când trebuie să îl preschimbaţi.

  Mai multe:

 • Sunt cetăţean brazilian. Permisul de conducere internaţional pe care îl deţin este valabil peste tot în UE sau îl pot folosi doar în Portugalia?  

  Permisul internaţional pe care îl deţineţi nu este altceva decât o traducere autorizată a permisului care v-a fost probabil eliberat de autorităţile braziliene. Îl puteţi folosi în Portugalia doar pentru că Portugalia recunoaşte permisele braziliene. Însă, dacă mergeţi în altă ţară din UE, care nu vă recunoaşte permisul brazilian, permisul internaţional nu vă va fi de folos. Normele privind recunoaşterea reciprocă se aplică doar în cazul permiselor eliberate în UE.

  Mai multe:

 • Am fost oprit de poliţie în Olanda, ţara în care locuiesc, şi mi s-a spus că trebuie să îmi înlocuiesc permisul de conducere eliberat în Danemarca cu modelul local. Este legal acest lucru?

  DA, dar numai dacă permisul dumneavoastră este valabil pe o perioadă mai lungă decât cea permisă în baza normelor europene. În acest caz, autorităţile olandeze vă pot cere să vă preschimbaţi permisul cu unul local. Penalizările pentru încălcarea regulilor de circulaţie în ţara de reşedinţă ar putea avea, de asemenea, ca efect obligaţia de a vă preschimba permisul de conducere.

  În alte cazuri nu sunteţi în general obligat să vă preschimbaţi permisul eliberat de altă ţară din UE, dar dacă doriţi o puteţi face.

  Mai multe:

 • M-am mutat din Belgia în Italia. Autorităţile italiene îmi recunosc permisul belgian, dar vor să îi scurteze perioada de valabilitate şi să condiţioneze reînnoirea sa de efectuarea unor examene medicale periodice. Este legal acest lucru?  

  NU — Autorităţile italiene pot aplica normele UE privind valabilitatea numai după doi ani de reşedinţă normală.

  Mai multe:

 • M-am mutat în altă ţară din UE. Mai pot solicita un permis de conducere în ţara de origine?  

  NU — Puteţi solicita un permis de conducere doar în ţara de reşedinţă, adică ţara în care locuiţi în cea mai mare parte a anului. Acest lucru este valabil şi în cazul în care doriţi să obţineţi un nou permis (pentru că aţi pierdut permisul original sau vi s-a furat) sau să adăugaţi o nouă categorie (în acest caz va trebui să înlocuiţi permisul cu unul local).

  Mai multe:

 • Sunt cetăţean irlandez şi studiez în Regatul Unit. Unde trebuie să solicit un permis de conducere?  

  Faptul că frecventaţi o universitate sau o şcoală din altă ţară din UE nu înseamnă că v-aţi transferat şi reşedinţa. Prin urmare, trebuie să solicitaţi permisul de conducere în Irlanda.

  Mai multe:

 • Este posibil ca o persoană să aibă, în acelaşi timp, două permise de conducere eliberate de două ţări din UE?  

  NU — Nimeni nu are voie să deţină mai mult de un permis de conducere. Nici dacă permisul v-a fost retras nu vi se poate elibera un al doilea permis de către o altă ţară din UE.

  Mai multe:

 • Îmi reînnoiesc permisul de conducere într-o ţară din UE, alta decât cea care l-a eliberat. Trebuie să furnizez şi o traducere?

  NU — Autorităţile trebuie să recunoască permisul de conducere fără nicio altă formalitate.

  Mai multe:

 • Dacă mă mut în altă ţară din UE, îmi va fi recunoscut permisul de conducere actual?

  Depinde dacă permisul de conducere original a fost sau nu eliberat de o ţară din UE:

  • Dacă permisul de conducere original a fost eliberat de o ţară din UE

  DA— Permisul actual va fi recunoscut peste tot în UE. Totuşi, ţara gazdă vă poate cere să preschimbaţi permisul cu unul local, dacă permisul actual nu menţionează o perioadă de valabilitate de 10 sau 15 ani.

  • Dacă permisul original a fost eliberat de o ţară din afara UE şi apoi înlocuit cu un permis local într-o ţară din UE, alte state membre NU SUNT OBLIGATE să îl recunoască.

  De exemplu, aţi avut un permis de conducere eliberat de autorităţile din SUA şi l-aţi înlocuit cu unul din Franţa, când aţi locuit în această ţară. Acum vă mutaţi însă în Suedia, iar autorităţile suedeze pot decide să nu vă recunoască permisul francez. În acest caz, va trebui probabil să susţineţi un examen de conducere în Suedia pentru a obţine un permis local.

  Dacă vă confruntaţi cu o astfel de situaţie, contactaţi autorităţile din ţara în care vă stabiliţi pentru a afla dacă vă va fi recunoscut permisul.

  Mai multe:

 • Studiez în străinătate, în altă ţară din UE şi aş dori să obţin un permis de conducere. Unde trebuie să depun cererea?

  Va trebui să vă adresaţi autorităţilor din ţara de origine, dat fiind faptul că frecventarea unei şcoli sau universităţi din altă ţară din UE nu vă conferă şi statutul de rezident al ţării respective.

  Mai multe:

 • Categoriile înscrise pe permisul meu de conducere sunt valabile în alte ţări europene?  

  UNELE DA— Următoarele categorii sunt recunoscute în toate ţările din UE: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D şi DE.

  ALTELE NU— Anumite categorii rămân strict naţionale.

  De exemplu, categoria pentru tractoare, care figurează pe permisele din Regatul Unit, nu va fi neapărat recunoscută în altă ţară din UE care impune înlocuirea permisului original cu unul local.

  În acest caz, depinde de autoritatea naţională dacă va înscrie categoria relevantă pe noul permis.

  Mai multe:

 • Am deja un permis de conducere eliberat de o ţară din UE, dar vreau să obţin o categorie suplimentară în ţara în care locuiesc acum. Ce trebuie să fac?  

  Adresaţi-vă autorităţilor din ţara în care locuiţi acum. Dacă obţineţi categoria suplimentară, permisul de conducere original va fi înlocuit cu unul nou.

  Mai multe:

 • Locuiesc în Spania şi de curând am primit interdicţia de a mai conduce în această ţară. Întrucât deţin un permis belgian, mai am dreptul de a-l folosi în Belgia?  

  NU— Dacă ţara în care locuiţi v-a interzis să mai conduceţi, decizia sa se aplică peste tot în lume.

  Mai multe:

 • De curând, am primit interdicţia de a mai conduce pe durata unei călătorii în Spania. Locuiesc în Belgia şi am un permis eliberat de autorităţile din această ţară. Mai am dreptul de a-l folosi în Belgia?  

  DA — Interdicţia de a conduce emisă de o ţară pe care o vizitaţi se aplică doar în ţara respectivă. Când plecaţi, autorităţile trebuie să vă înapoieze permisul.

  Mai multe:

Încă mai aveți nevoie de ajutor?