Kruimelpad

Delen op 
	Delen op Facebook
 
	Delen op Twitter
 
	Delen op Google+
 
	Delen op linkedIn

Veelgestelde vragen - Geldigheid in EU-landen

 • Ik verhuis naar Bulgarije. Wordt mijn Grieks rijbewijs daar erkend?  

  Omdat uw rijbewijs door een EU-land is afgegeven, wordt het in de hele EU erkend. Als uw rijbewijs nog geldig is, hoeft u het niet meteen om te wisselen voor een Bulgaars rijbewijs. Maar het moet sowieso voor 2033 omgewisseld worden, want dan moeten alle rijbewijzen in het EU-standaardformaat zijn. Let op! Is uw oorspronkelijke rijbewijs buiten de EU afgegeven en later voor een Grieks rijbewijs omgewisseld, dan hoeft Bulgarije het niet te erkennen.

  Meer over:

 • Ik ben naar Frankrijk verhuisd. Wordt mijn Britse tractorrijbewijs (categorie F) daar erkend?

  Categorie F (het tractorrijbewijs) is niet gestandaardiseerd in de EU. De Franse autoriteiten mogen zelf bepalen of ze deze categorie erkennen. Als zij het erkennen, zal het ook op uw Franse rijbewijs vermeld worden.

  Meer over:

 • Mag ik in andere EU-landen rijden met een rijbewijs B dat ik op 17-jarige leeftijd gehaald heb?  

  Als je nog geen 18 bent, erkennen sommige landen je rijbewijs B niet. Maar als je intussen 18 of ouder bent, moeten zij je rijbewijs B erkennen, ook al heb je het gehaald toen je nog geen 18 was.

  Meer over:

 • Mijn rijbewijs is geen "Europees rijbewijs" van het nieuwe model. Is het nog steeds geldig in andere EU-landen?

  JA - Als uw rijbewijs is afgegeven door een EU-land, is het geldig in de hele EU totdat het verloopt. Vanaf 2033 moeten alle EU-landen het rijbewijs uitgeven in het nieuwe standaardformaat.

  Als u een rijbewijs heeft dat levenslang geldig is, laat het land waar u woont u weten wanneer u het moet inwisselen.

  Meer over:

 • Ik ben Braziliaan. Is mijn internationaal rijbewijs in de hele EU geldig, of kan ik het alleen in Portugal gebruiken?  

  Uw internationaal rijbewijs is niet meer dan een officiële vertaling van uw Braziliaans rijbewijs. U kunt het alleen in Portugal gebruiken omdat Portugal uw Braziliaans rijbewijs erkent. Maar als u naar een ander EU-land verhuist dat uw Braziliaans rijbewijs niet erkent, is het internationaal rijbewijs zinloos. Het principe van wederzijdse erkenning geldt alleen voor rijbewijzen die oorspronkelijk in de EU zijn afgegeven.

  Meer over:

 • Bij een politiecontrole in Nederland, waar ik nu woon, werd mij verteld dat ik mijn Deense rijbewijs voor een Nederlands rijbewijs moest inwisselen. Klopt dat?

  JA - maar alleen als uw rijbewijs langer geldig is dan volgens de EU-regels toegestaan is. In dat geval kunnen de Nederlandse autoriteiten u dwingen uw rijbewijs in te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. Ook na verkeersovertredingen in het land waar u woont, kan u worden verplicht uw rijbewijs om te ruilen.

  In andere gevallen is omwisseling van uw rijbewijs uit een ander EU-land meestal niet nodig, maar u kunt er eventueel wel zelf voor kiezen.

  Meer over:

 • Ik ben van België naar Italië verhuisd. De Italiaanse autoriteiten erkennen mijn Belgische rijbewijs maar willen de geldigheid ervan verkorten. Ook moet ik me om de zoveel tijd medisch laten keuren. Mogen zij dat eisen?  

  NEE - De Italiaanse autoriteiten mogen de EU-regels voor de geldigheidsduur van rijbewijzen pas toepassen als u daar twee jaar woont.

  Meer over:

 • Ik ben naar een ander EU-land verhuisd. Kan ik nog steeds een rijbewijs aanvragen in mijn eigen land?  

  NEE - U kunt alleen een rijbewijs aanvragen in het land waar u officieel woont, meestal is dat het land waar u de meeste tijd doorbrengt. Dat geldt ook wanneer u (na verlies of diefstal) een nieuw rijbewijs aanvraagt of als u een nieuwe categorie op uw rijbewijs wilt laten bijschrijven.

  Meer over:

 • Ik ben Iers en ben voor mijn studie naar Engeland verhuisd. Waar kan ik mijn rijbewijs halen?  

  Als u in een ander land gaat studeren, verandert uw wettelijke woonplaats niet. Daarom moet u in Ierland uw rijexamen afleggen.

  Meer over:

 • Mag je tegelijkertijd twee rijbewijzen hebben uit twee verschillende EU-landen?  

  NEE — niemand mag meer dan een rijbewijs hebben. Ook als uw rijbewijs is ingevorderd, mag u geen rijbewijs uit een ander EU-land hebben.

  Meer over:

 • Ik moet een nieuw rijbewijs aanvragen in een ander EU-land dan waar ik mijn oorspronkelijke rijbewijs heb gehaald. Moet ik voor een vertaling zorgen?

  NEE — De autoriteiten moeten uw rijbewijs erkennen zonder formaliteiten.

  Meer over:

 • Ik verhuis naar een ander land in Europa. Erkent dat land mijn huidige rijbewijs?

  Dat hangt af van waar uw oorspronkelijke rijbewijs is afgegeven.

  • Mijn oorspronkelijke rijbewijs is in een EU-land afgegeven

  JA - uw huidige rijbewijs wordt in de hele EU erkend. Maar het land waar u naar toe gaat, kan wel van u eisen dat u uw rijbewijs vervangt door een rijbewijs van dat land als uw huidige rijbewijs geen geldigheidsduur van 10 of 15 jaar heeft.

  • Als u uw oorspronkelijke rijbewijs buiten de EU gehaald heeft en later heeft omgewisseld voor een Europees rijbewijs zal een ander EU-land het niet altijd erkennen.

  U heeft bijvoorbeeld uw rijbewijs in Amerika gehaald en het daarna ingeruild voor een Frans rijbewijs omdat u in Frankrijk bent gaan wonen. Daarna verhuist u naar Zweden. Zweden hoeft dan niet per se uw Franse rijbewijs te erkennen. In dat laatste geval kunt u in Zweden opnieuw examen doen, waarna u een Zweeds rijbewijs ontvangt.

  In een dergelijk geval kunt u het best contact opnemen met de autoriteiten in uw nieuwe land om erachter te komen of uw rijbewijs daar erkend wordt.

  Meer over:

 • Ik studeer in een ander EU-land en wil mijn rijbewijs gaan halen. Waar moet ik dat doen?

  U moet dat doen in het land waar u vandaan komt, want als u studeert in een ander EU-land verandert uw wettelijke woonplaats niet.

  Meer over:

 • Worden alle categorieën van mijn rijbewijs in andere Europese landen erkend?  

  DE MEESTE WEL — de categorieën AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D en DE worden in alle EU-landen erkend.

  ANDERE NIET, ze zijn alleen geldig in het land waar uw rijbewijs is afgegeven.

  Een voorbeeld hiervan is de categorie F voor tractors op het Brits rijbewijs. Die categorie wordt niet noodzakelijk in elk ander EU-land erkend als u uw rijbewijs daar omwisselt.

  De autoriteiten van het land bepalen dan of uw nieuwe rijbewijs ook voor de equivalente categorie daar geldig zal zijn.

  Meer over:

 • Ik heb al een rijbewijs uit een EU-land. Ik wil nu een nieuwe categorie erbij halen. Wat moet ik doen?  

  U moet examen doen in het land waar u nu woont. Zodra u voor de nieuwe categorie bent geslaagd, wordt uw oorspronkelijke rijbewijs omgewisseld voor een nieuw.

  Meer over:

 • Ik woon in Spanje maar heb een Belgisch rijbewijs. Ik heb onlangs in Spanje een rijverbod gekregen. Mag ik mijn rijbewijs toch nog in België gebruiken?  

  NEE - een rijverbod afgegeven in het land waar u woont, geldt voor de hele wereld.

  Meer over:

 • Ik heb onlangs op vakantie in Spanje een rijverbod gekregen. Ik woon in België en heb een Belgisch rijbewijs. Mag ik mijn rijbewijs daar nog steeds gebruiken?  

  JA, een rijverbod afgegeven in een land waar u niet woont, is alleen daar geldig. Als uw rijbewijs is ingevorderd, moeten de autoriteiten het u bij uw vertrek weer teruggeven.

  Meer over:

Meer hulp nodig?

Meer hulp nodig?

Heeft u nog niet gevonden wat u zocht? Zit u met een probleem?

Advies inwinnen over uw EU-rechten

Hulp bij problemen met overheidsinstanties