Navigointipolku

Jaa 
	Jaa Facebookissa
 
	Lähetä Twitteriin
 
	Jaa Google+:ssa
 
	Jaa LinkedInissa

Usein kysyttyä – Voimassaolo EU-maissa

 • Olen muuttamassa Bulgariaan. Tunnustetaanko kreikkalainen ajokorttini siellä?  

  Koska ajokorttisi on myönnetty EU-maassa, se tunnustetaan kaikkialla EU:ssa. Jos se on yhä voimassa, sinun ei tarvitse heti vaihtaa sitä bulgarialaiseen ajokorttiin – vaihto on ajankohtainen vasta vuonna 2033, johon mennessä kaikkien ajokorttien on oltava uuden EU-standardin mukaisia. Jos kuitenkin alkuperäinen ajokorttisi on myönnetty EU:n ulkopuolisessa maassa ja vaihdettu Kreikassa paikalliseen ajokorttiin, Bulgarian ei tarvitse tunnustaa sitä.

  Lisätietoa:

 • Olen muuttanut Ranskaan. Tunnustetaanko Ranskassa Yhdistyneen kuningaskunnan myöntämään ajokorttiini merkitty ajoneuvoluokka "traktori"?

  EU:n tason yhteiset säännöt eivät koske traktorikorttia, ja Ranskan viranomaiset voivat vapaasti päättää, tunnustavatko ne sen vai eivät. Jos viranomaiset tunnustavat ajoneuvoluokan, se merkitään uuteen ranskalaiseen ajokorttiin.

  Lisätietoa:

 • Voinko ajaa autoa muissa EU-maissa B-luokan ajokortillani, vaikka sain sen 17-vuotiaana?  

  Jos olet yhä 17-vuotias, jotkin maat saattavat kieltäytyä tunnustamasta B-luokan (eli auton ajamiseen oikeuttavaa) ajokorttiasi. Jos kuitenkin olet 18-vuotias tai sitä vanhempi, muiden EU-maiden on tunnustettava B-luokan ajokorttisi, vaikka se myönnettiin ollessasi 17-vuotias.

  Lisätietoa:

 • Ajokorttini ei ole uudenmallinen EU-ajokortti. Kelpaako ajokorttini silti muissa EU-maissa?

  KYLLÄ — Jos se on myönnetty jossakin EU-maassa, se on pätevä kaikkialla EU:ssa niin pitkään kuin se on voimassa. EU-maiden on varmistettava, että kaikki myönnetyt ajokortit ovat uuden EU-standardin mukaisia viimeistään vuonna 2033.

  Jos sinulla on elinikäinen ajokortti, EU-asuinmaasi ilmoittaa sinulle, milloin ajokorttisi on vaihdettava.

  Lisätietoa:

 • Olen brasilialainen. Onko kansainvälinen ajokorttini voimassa kaikkialla EU:ssa vai voinko käyttää sitä vain Portugalissa?  

  Kansainvälinen ajokorttisi on vain luultavasti brasilialaisen ajokorttisi oikeaksi todistettu käännös. Voit käyttää sitä Portugalissa siksi, että Portugali tunnustaa brasilialaisen ajokorttisi. Jos kuitenkin matkustat johonkin toiseen EU-maahan, joka ei tunnusta brasilialaisia ajokortteja, kansainvälisestä ajokortista ei ole hyötyä. Vastavuoroista tunnustamista koskevia sääntöjä sovelletaan vain alun perin EU:ssa myönnettyihin ajokortteihin.

  Lisätietoa:

 • Poliisi pysäytti minut Alankomaissa, jossa nykyisin asun, ja sanoi, että minun on vaihdettava tanskalainen ajokorttini paikalliseen malliin. Onko tämä laillista?

  KYLLÄ — mutta vain, jos ajokorttisi on voimassa pitempään kuin EU-säännöt sallivat. Tässä tapauksessa Alankomaiden viranomaiset voivat vaatia, että vaihdat ajokorttisi alankomaalaiseen ajokorttiin. Myös asuinmaassa tehdyistä liikennerikkomuksista annettavat rangaistukset saattavat johtaa siihen, että sinun on vaihdettava ajokorttisi.

  Muissa tapauksissa sinun ei yleensä tarvitse vaihtaa toisessa EU-maassa myönnettyä ajokorttia, mutta halutessasi voit tehdä sen.

  Lisätietoa:

 • Olen muuttanut Belgiasta Italiaan. Italian viranomaiset tunnustavat belgialaisen ajokorttini, mutta haluavat lyhentää sen voimassaoloaikaa ja asettaa säännölliset terveystarkastukset sen uusimisen ehdoksi. Onko tämä laillista?  

  EI — Italian viranomaiset voivat soveltaa ajokorttiisi sen voimassaoloa koskevia EU-sääntöjä, mutta vasta kahden vuoden vakituisen asumisen jälkeen.

  Lisätietoa:

 • Olen muuttanut toiseen EU-maahan. Voinko yhä hakea ajokorttia kotimaassani?  

  ET — Voit hakea ajokorttia vain asuinmaastasi eli tavallisesti siitä maasta, jossa asut suurimman osan vuodesta. Näin on meneteltävä myös, jos haluat uuden ajokortin (varkauden tai katoamisen jälkeen) tai lisätä siihen uuden ajoneuvoluokan (jolloin sinun on vaihdettava ajokorttisi paikalliseen ajokorttiin).

  Lisätietoa:

 • Olen irlantilainen ja olen muuttanut Yhdistyneeseen kuningaskuntaan opiskelemaan. Mistä maasta minun pitäisi hakea ajokorttia?  

  Opiskelu toisessa EU-maassa ei muuta asuinmaatasi. Siksi sinun pitäisi hakea ajokorttia Irlannista.

  Lisätietoa:

 • Voiko samalla henkilöllä olla samanaikaisesti kaksi ajokorttia, jotka on myönnetty kahdessa eri EU-maassa?  

  EI — Kenelläkään ei voi olla kahta ajokorttia. Myöskään siinä tapauksessa, että ajokorttisi on peruutettu, et voi saada toista ajokorttia toisesta EU-maasta.

  Lisätietoa:

 • Aion uusia ajokorttini eri EU-maassa kuin siinä, jossa se on myönnetty. Onko minun esitettävä siitä käännös?

  EI — Viranomaisten on tunnustettava ajokorttisi ilman muodollisuuksia.

  Lisätietoa:

 • Muutan toiseen EU-maahan – tunnustaako uusi asuinmaani nykyisen ajokorttini?

  Tämä riippuu siitä, onko alkuperäinen ajokorttisi myönnetty jossain EU-maassa:

  • Jos alkuperäinen ajokorttisi on myönnetty jossain EU-maassa

  KYLLÄ — Nykyinen ajokorttisi tunnustetaan kaikkialla EU:ssa. Kohdemaasi voi kuitenkin vaatia sinua vaihtamaan sen paikalliseen ajokorttiin, jos siihen ei ole ole merkitty 10 tai 15 vuoden voimassaoloaikaa.

  • Jos alkuperäinen ajokorttisi on myönnetty EU:n ulkopuolella ja myöhemmin vaihdettu jonkin EU-maan ajokorttiin, toiset EU-maat EIVÄT VÄLTTÄMÄTTÄ tunnusta sitä.

  Jos esimerkiksi olet vaihtanut yhdysvaltalaisen ajokorttisi ranskalaiseen asuessasi Ranskassa, mutta olet nyt muuttamassa Ruotsiin, Ruotsi voi tunnustaa ranskalaisen ajokorttisi. Jos ei, niin joudut todennäköisesti suorittamaan uuden kuljettajantutkinnon Ruotsissa saadaksesi ruotsalaisen ajokortin.

  Jos olet tässä tilanteessa, ota yhteyttä uuden asuinmaasi viranomaisiin ja selvitä, tunnustavatko ne ajokorttisi.

  Lisätietoa:

 • Opiskelen ulkomailla EU:ssa ja haluaisin hankkia ajokortin. Mistä sitä pitäisi hakea?

  Sinun pitäisi hakea sitä kotimaastasi, koska opiskelu toisessa EU-maassa ei muuta asuinmaatasi.

  Lisätietoa:

 • Pätevätkö ajokorttiini merkityt ajoneuvoluokat myös muissa EU-maissa?  

  OSA PÄTEE — Seuraavat ajokorttiluokat tunnustetaan kaikissa EU-maissa: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ja DE.

  OSA EI — Jotkin ajoneuvoluokat ovat pelkästään kansallisia.

  Esimerkiksi Yhdistyneen kuningaskunnan ajokorttien ajoneuvoluokkaa "traktori" ei välttämättä tunnusteta muissa EU-maissa, joten saatat joutua vaihtamaan ajokorttisi paikalliseen ajokorttiin.

  Tällöin kansallinen viranomainen päättää, hyväksyykö se vastaavan luokan uuteen ajokorttiisi.

  Lisätietoa:

 • Minulla on jo EU-maan myöntämä ajokortti, johon haluaisin lisätä uuden ajoneuvoluokan nykyisessä asuinmaassani. Miten minun tulee menetellä?  

  Esitä pyyntösi nykyisen asuinmaasi viranomaisille. Jos/kun sinulle myönnetään uusi ajoneuvoluokka, alkuperäinen ajokorttisi vaihdetaan uuteen.

  Lisätietoa:

 • Asun Espanjassa, jossa sain äskettäin ajokiellon – mutta minulla on belgialainen ajokortti. Voinko yhä käyttää ajokorttiani Belgiassa?  

  ET — Asuinmaassasi annettu ajokielto on voimassa kaikissa maissa.

  Lisätietoa:

 • Sain äskettäin Espanjassa lomaillessani ajokiellon. Asun Belgiassa, jossa ajokorttini on myönnetty. Voinko yhä käyttää ajokorttiani siellä?  

  KYLLÄ — Ajokielto, joka on annettu maassa, jossa olet vain käymässä, on voimassa vain siinä maassa. Poistuessasi kyseisestä maasta viranomaisten on palautettava ajokorttisi sinulle.

  Lisätietoa:

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa? Onko sinulla ongelma vailla ratkaisua?

Neuvontapalvelu kertoo oikeuksistasi EU:ssa

Apua julkisten elinten kanssa ilmenneiden ongelmien ratkaisuun