Διαδρομή πλοήγησης

Διαδώστε το 
	Μοιραστείτε το στο Facebook
 
	Μιλήστε γι` αυτό μέσω Twitter
 
	Διαδώστε το στο google+
 
	Μοιραστείτε το στο linkedIn

Συχνές ερωτήσεις - Ισχύς στις χώρες της ΕΕ

 • Πρόκειται να μετακομίσω στη Βουλγαρία. Ισχύει η ελληνική μου άδεια στη χώρα αυτή;  

  Εφόσον η άδειά σας εκδόθηκε σε χώρα της ΕΕ, αναγνωρίζεται σε όλη την ΕΕ. Αν εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, δεν χρειάζεται να την αντικαταστήσετε με βουλγαρική άδεια αμέσως, αλλά μέχρι το 2033, οπότε όλες οι ισχύουσες άδειες οδήγησης θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό υπόδειγμα. Αν όμως η αρχική σας άδεια εκδόθηκε σε χώρα εκτός ΕΕ και αντικαταστάθηκε από ελληνική άδεια οδήγησης, η Βουλγαρία δεν είναι υποχρεωμένη να την αναγνωρίσει.

  Περισσότερα:

 • Μετακόμισα στη Γαλλία. Η άδεια οδήγησης τρακτέρ που απέκτησα στο ΗΒ ισχύει στη χώρα αυτή;

  Η άδεια οδήγησης τρακτέρ δεν υπόκειται σε κοινές ρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ, συνεπώς οι γαλλικές αρχές έχουν την ευχέρεια είτε να την αναγνωρίσουν είτε όχι. Αν την αναγνωρίσουν, οι γαλλικές αρχές θα την ενσωματώσουν σε μια νέα γαλλική άδεια.

  Περισσότερα:

 • Μπορώ να οδηγώ σε άλλες χώρες της ΕΕ με άδεια οδήγησης κατηγορίας Β την οποία απέκτησα όταν ήμουν 17 ετών;  

  Αν είστε ακόμη 17 ετών, ορισμένες χώρες μπορεί να αρνηθούν να αναγνωρίσουν την άδειά σας κατηγορίας Β (π.χ. για επιβατικά οχήματα). Αν όμως τώρα είστε 18 ετών και άνω, οι άλλες χώρες της ΕΕ οφείλουν να αναγνωρίσουν την άδειά σας κατηγορίας Β, ακόμη και αν αυτή εκδόθηκε όταν ήσασταν μόνο 17 ετών.

  Περισσότερα:

 • Η άδεια οδήγησης που έχω δεν αντιστοιχεί στο νέο "ευρωπαϊκό υπόδειγμα άδειας". Εξακολουθεί να ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ;

  ΝΑΙ. Αν η άδειά σας εκδόθηκε σε χώρα της ΕΕ, εξακολουθεί να ισχύει σε όλη την ΕΕ μέχρις ότου λήξει. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι μέχρι το 2033 το αργότερο όλες οι ισχύουσες άδειες οδήγησης θα είναι σύμφωνες με το νέο ευρωπαϊκό υπόδειγμα.

  Αν διαθέτετε άδεια οδήγησης αορίστου διάρκειας, θα ενημερωθείτε από τη χώρα διαμονής σας στην ΕΕ πότε θα πρέπει να την αντικαταστήσετε.

  Περισσότερα:

 • Κατάγομαι από τη Βραζιλία. Η διεθνής μου άδεια οδήγησης ισχύει σε όλη την ΕΕ ή μπορώ να τη χρησιμοποιώ μόνο στην Πορτογαλία;  

  Η διεθνής σας άδεια οδήγησης είναι απλώς μετάφραση της βραζιλιάνικης άδειας οδήγησης. Μπορείτε να την χρησιμοποιείτε στην Πορτογαλία, επειδή η χώρα αυτή αναγνωρίζει τις βραζιλιάνικες άδειες. Αν όμως πάτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζει την άδεια αυτή, δεν θα αναγνωρίσει ούτε τη διεθνή σας άδεια. Οι κανόνες για την αμοιβαία αναγνώριση ισχύουν μόνο για άδειες που έχουν εκδοθεί εξ αρχής στην ΕΕ.

  Περισσότερα:

 • Σε έλεγχο που μου έκανε η αστυνομία στην Ολλανδία, όπου διαμένω σήμερα, μου είπαν ότι υποχρεούμαι να αντικαταστήσω τη δανική μου άδεια οδήγησης με ολλανδική. Είναι νόμιμο αυτό;

  ΝΑΙ. Αλλά μόνο εφόσον η άδειά σας έχει διάρκεια ισχύος μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπουν οι κανόνες της ΕΕ. Στην περίπτωση αυτή, οι ολλανδικές αρχές μπορεί να σας ζητήσουν να αντικαταστήσετε την άδειά σας με ολλανδική. Επίσης, τυχόν κυρώσεις για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, που σας επιβλήθηκαν στη χώρα διαμονής σας, μπορεί να σας αναγκάσουν να αντικαταστήσετε την άδειά σας.

  Σε άλλες περιπτώσεις, δεν έχετε γενικά υποχρέωση να αντικαταστήσετε την άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, μπορείτε όμως να το πράξετε αν το επιθυμείτε.

  Περισσότερα:

 • Μετακόμισα από το Βέλγιο στην Ιταλία. Οι ιταλικές αρχές αναγνωρίζουν τη βελγική μου άδεια οδήγησης, αλλά θέλουν να μειώσουν τη διάρκεια ισχύος της και να μου την ανανεώνουν σε τακτά διαστήματα μετά από ιατρικές εξετάσεις. Είναι νόμιμο αυτό;  

  ΟΧΙ. Οι ιταλικές αρχές μπορούν να εφαρμόζουν τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τη διάρκεια ισχύος της άδειας, αλλά μόνο μετά από διετή κανονική διαμονή.

  Περισσότερα:

 • Μετακόμισα σε άλλη χώρα της ΕΕ. Μπορώ να κάνω αίτηση για άδεια οδήγησης στη χώρα καταγωγής μου;  

  ΟΧΙ. Μπορείτε να κάνετε αίτηση μόνο στη χώρα διαμονής σας, δηλαδή στη χώρα όπου ζείτε το μεγαλύτερο διάστημα του έτους. Το ίδιο ισχύει αν θέλετε να ζητήσετε νέα άδεια (μετά από απώλεια ή κλοπή), ή να προσθέσετε νέα κατηγορία σ'αυτή (οπότε θα πρέπει να αντικαταστήσετε την άδειά σας με άδεια της χώρας διαμονής σας).

  Περισσότερα:

 • Είμαι Ιρλανδός και βρίσκομαι για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πού πρέπει να κάνω αίτηση για άδεια οδήγησης;  

  Η φοίτηση σε πανεπιστήμιο ή σχολείο άλλης χώρας της ΕΕ δεν συνεπάγεται αλλαγή της διαμονής σας. Συνεπώς, πρέπει να ζητήσετε την έκδοση άδειας οδήγησης από την Ιρλανδία.

  Περισσότερα:

 • Είναι δυνατό να έχει κανείς δύο άδειες οδήγησης που εκδόθηκαν ταυτόχρονα από δύο διαφορετικές χώρες της ΕΕ;  

  ΟΧΙ. Κανείς δεν επιτρέπεται να διαθέτει περισσότερες από μία άδειες οδήγησης. Αν η άδεια έχει αφαιρεθεί, δεν μπορείτε να ζητήσετε την έκδοση νέας από άλλη χώρα της ΕΕ.

  Περισσότερα:

 • Θέλω να ανανεώσω την άδεια οδήγησης σε χώρα της ΕΕ διαφορετική από τη χώρα έκδοσης. Χρειάζεται μετάφραση της άδειας;

  ΟΧΙ. Οι αρχές οφείλουν να αναγνωρίζουν την άδεια οδήγησης χωρίς άλλες διατυπώσεις.

  Περισσότερα:

 • Θέλω να μετακομίσω σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης. Η χώρα αυτή θα αναγνωρίσει την άδεια οδήγησης που ήδη έχω;

  Εξαρτάται από το αν η αρχική σας άδεια έχει εκδοθεί σε χώρα της ΕΕ:

  • Αν η αρχική σας άδεια έχει εκδοθεί σε χώρα της ΕΕ

  ΝΑΙ. Η άδεια οδήγησης που ήδη έχετε αναγνωρίζεται σε όλη την ΕΕ, αλλά η χώρα υποδοχής μπορεί να σας ζητήσει να την αντικαταστήσετε με τοπική άδεια, εφόσον η άδεια που έχετε δεν αναφέρει διάρκεια ισχύος 10 ή 15 ετών.

  • Αν η αρχική σας άδεια εκδόθηκε εκτός της ΕΕ και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από άδεια χώρας της ΕΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι μια άλλη χώρα της ΕΕ θα την αναγνωρίσει.

  Για παράδειγμα, αν αντικαταστήσατε την αμερικανική σας άδεια οδήγησης με γαλλική κατά τη διαμονή σας στη Γαλλία και τώρα μετακομίζετε στη Σουηδία, η Σουηδία ενδέχεται να αναγνωρίσει τη γαλλική σας άδεια. Αν όμως δεν την αναγνωρίσει, ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε ξανά σε εξετάσεις οδήγησης στη Σουηδία προτού σας χορηγηθεί σουηδική άδεια.

  Αν υπάγεστε σ' αυτή την περίπτωση, επικοινωνήστε με τις αρχές της νέας σας χώρας για να μάθετε αν αναγνωρίζεται η άδειά σας.

  Περισσότερα:

 • Σπουδάζω σε άλλη χώρα της ΕΕ και θα ήθελα να αποκτήσω άδεια οδήγησης. Πού πρέπει να υποβάλω αίτηση;

  Θα πρέπει να ζητήσετε την έκδοση της άδειας από τη χώρα καταγωγής σας, καθώς η φοίτηση σε πανεπιστήμιο ή σχολείο άλλης χώρας της ΕΕ δεν συνεπάγεται αλλαγή διαμονής.

  Περισσότερα:

 • Ισχύουν οι κατηγορίες της άδειας οδήγησης που διαθέτω σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;  

  ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΙΣΧΥΟΥΝ. Οι εξής κατηγορίες αναγνωρίζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, Γ1, Γ1E, Γ, ΓE, Δ1, Δ1E, Δ και ΔE.

  ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ. Ορισμένες κατηγορίες ισχύουν μόνο σε εθνικό επίπεδο.

  Για παράδειγμα, η άδεια κατηγορίας για οδήγηση τρακτέρ στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζεται απαραίτητα σε άλλες χώρες της ΕΕ, στις οποίες ενδέχεται να πρέπει να αντικαταστήσετε την άδειά σας με τοπική άδεια.

  Στην περίπτωση αυτή, η χορήγηση άδειας για ισοδύναμη κατηγορία είναι στη διακριτική ευχέρεια της αρμόδιας εθνικής αρχής.

  Περισσότερα:

 • Διαθέτω ήδη άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί σε χώρα της ΕΕ και θέλω να αποκτήσω άδεια και για πρόσθετη κατηγορία στη χώρα διαμονής μου. Τι πρέπει να κάνω;  

  Καταθέστε αίτηση στις αρχές της χώρας της σημερινής σας διαμονής. Εφόσον κριθείτε ικανός για τη νέα κατηγορία, η αρχική σας άδεια θα αντικατασταθεί με νέα.

  Περισσότερα:

 • Ζω στην Ισπανία και πρόσφατα μου αφαιρέθηκε η βελγική μου άδεια οδήγησης. Μπορώ να εξακολουθώ να χρησιμοποιώ την άδειά μου στο Βέλγιο;  

  ΟΧΙ. Η αφαίρεση άδειας οδήγησης στη χώρα διαμονής σας ισχύει σε όλες τις χώρες.

  Περισσότερα:

 • Μου αφαιρέθηκε πρόσφατα η άδεια οδήγησης ενώ βρισκόμουν για διακοπές στην Ισπανία. Ζω στο Βέλγιο όπου έχει εκδοθεί και η άδειά μου. Μπορώ να εξακολουθώ να χρησιμοποιώ την άδειά μου εκεί;  

  ΝΑΙ. Η αφαίρεση της άδειάς σας από χώρα στην οποία βρίσκεστε ως επισκέπτης ισχύει μόνο στη χώρα αυτή. Κατά την αναχώρησή σας, οι αρχές οφείλουν να σας επιστρέψουν την άδειά σας.

  Περισσότερα:

Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια;

Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια;

Δεν βρήκατε τις πληροφορίες που ζητάτε; Έχετε κάποιο πρόβλημα που θέλετε να επιλύσετε;

Μάθετε για τα δικαιώματα που έχετε ως ευρωπαίος πολίτης

Προβλήματα με δημόσιες αρχές