Sti

Del på 
	Del på Facebook
 
	Send til Twitter
 
	Del på google+
 
	Del på linkedIn

Spørgsmål og svar – Gyldighed i EU-lande

 • Jeg er ved at flytte til Bulgarien. Kan jeg bruge mit græske kørekort dér?  

  Eftersom dit kørekort blev udstedt i et EU-land, anerkendes det i hele EU. Hvis det stadig er gyldigt, behøver du ikke ombytte det med et bulgarsk kørekort med det samme – det skal dog ombyttes inden 2033, hvor alle kørekort skal have det fælles EU-format. Hvis dit oprindelige kørekort blev udstedt i et ikke-EU-land og ombyttet til et græsk, er Bulgarien ikke tvunget til at anerkende det.

  Mere om:

 • Jeg er flyttet til Frankrig. Anerkender franskmændene traktorkategorien i mit britiske kørekort?

  Der er ingen fælles EU-regler om traktorkategorien i kørekort, og de franske myndigheder afgør selv, om de vil anerkende den. Hvis de franske myndigheder anerkender den, vil de anføre det i et nyt fransk kørekort.

  Mere om:

 • Må jeg køre i andre EU-lande med mit kategori B-kørekort, selv om jeg fik det, da jeg var 17 år gammel?  

  Hvis du stadig er 17, kan nogle lande afvise af anerkende dit kategori B-kørekort (dvs. til biler). Men hvis nu er 18 eller ældre, skal de andre EU-lande anerkende dit B-kørekort, selv om det blev udstedt, da du kun var 17.

  Mere om:

 • Mit kørekort er ikke den nye EU-model. Kan jeg stadig bruge det i andre EU-lande?

  JA – Hvis dit kørekort er udstedt i et EU-land, gælder det i hele EU, indtil det udløber. EU-landene skal sørge for, at alle udstedte kørekort har det nye fælles EU-format senest i 2033.

  Hvis du har et kørekort, der gælder på livstid, vil det land, du bor i, underrette dig om, hvornår du skal ombytte det.

  Mere om:

 • Jeg er brasilianer. Gælder mit internationale kørekort i hele EU, eller kan jeg kun bruge det i Portugal?  

  Dit internationale kørekort er blot en bekræftet oversættelse af dit formentligt brasilianske kørekort. Du kan kun bruge det i Portugal, fordi landet anerkender brasilianske kørekort. Hvis du flytter til et andet EU-land, som ikke anerkender dit brasilianske kørekort, har dit internationale kørekort ingen værdi. Reglerne om gensidig anerkendelse gælder kun kørekort, der oprindelig blev udstedt i EU.

  Mere om:

 • Jeg blev stoppet af politiet i Holland, hvor jeg nu bor. De sagde, at jeg skulle ombytte mit danske kørekort med et hollandsk. Er det lovligt?

  JA – men kun hvis dit kørekort gælder længere end den periode, EU-reglerne tillader. Så kan de hollandske myndigheder kræve, at du skal ombytte dit kørekort med et hollandsk. En straf for overtrædelse af færdselsloven i det land, du bor i, kan også føre til, at du skal ombytte dit kørekort.

  I andre tilfælde er du ikke generelt nødt til at ombytte et kørekort, der er udstedt i et andet EU-land, selv om du kan vælge at gøre det.

  Mere om:

 • Jeg er flyttet fra Belgien til Italien. De italienske myndigheder anerkender mit belgiske kørekort, men vil forkorte gyldigheden og kun forny det, hvis jeg kan fremlægge regelmæssige lægeerklæringer. Er det lovligt?  

  NEJ – De italienske myndigheder kan anvende EU-reglerne om gyldighed, men først når du har haft bopæl dér i to år.

  Mere om:

 • Jeg er flyttet til et andet EU-land. Kan jeg stadig søge om kørekort i min hjemland?  

  NEJ – Du kan kun søge i det land, hvor du har din bopæl, dvs. normalt det land, hvor du bor størstedelen af året. Det samme gælder, hvis du vil have et nyt kørekort (hvis du har tabt det eller fået det stjålet) eller tilføje en ny kategori. Du bliver så nødt til at ombytte dit kørekort med et lokalt.

  Mere om:

 • Jeg er fra Irland, men læser nu i Skotland. Hvor skal jeg søge om kørekort?  

  At læse på et universitet eller gå på en skole i et andet EU-land ændrer ikke din bopæl. Derfor skal du søge om et kørekort i Irland.

  Mere om:

 • Kan man få udstedt kørekort i to forskellige EU-lande på en gang?  

  NEJ – ingen må have mere end ét kørekort – man kan ikke få udstedt et kørekort nr. 2 i et andet EU-land, selv ikke hvis ens kørekort er blevet inddraget.

  Mere om:

 • Jeg skal have fornyet mit kørekort i et andet EU-land end det, der udstedte det. Skal jeg have det oversat?

  NEJ – Myndighederne skal anerkende dit kørekort uden videre.

  Mere om:

 • Jeg er ved at flytte til et andet europæisk land – vil det nye land anerkende mit nuværende kørekort?

  Det afhænger af, om dit oprindelige kørekort blev udstedt af et EU-land:

  • Hvis dit oprindelige kørekort blev udstedt af et EU-land:

  JA – Dit nuværende kørekort anerkendes i hele EU. Værtslandet kan dog kræve, at du skal ombytte dit nuværende kørekort med et lokalt, hvis det ikke er gyldigt i 10 eller 15 år.

  • Hvis dit oprindelige kørekort blev udstedt uden for EU og senere ombyttet til et lokalt kørekort i ét EU-land, vil et andet EU-land IKKE NØDVENDIGVIS anerkende det.

  Hvis du for eksempel ombyttede dit amerikanske kørekort til et fransk, mens du boede i Frankrig, men nu er ved at flytte til Sverige, kan de svenske myndigheder beslutte at anerkende dit franske kørekort. Ellers får du formentlig et svensk efter at have bestået en ny køreprøve i Sverige.

  Hvis du er i den situation, skal du kontakte myndighederne i det nye land for at finde ud af, om dit kørekort anerkendes.

  Mere om:

 • Jeg læser i et andet EU-land og vil gerne have et kørekort. Hvor skal jeg søge?

  Du er nødt til at søge i dit hjemland, da din bopæl ikke bliver overført, når du går på universitetet eller en skole i et andet EU-land.

  Mere om:

 • Gælder kategorierne i mit kørekort i andre europæiske lande?  

  NOGLE GØR – Kategorierne AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D og DE anerkendes i hele EU.

  ANDRE GØR IKKE – Nogle gælder stadig kun i de enkelte lande.

  For eksempel vil traktorkategorien i britiske kørekort ikke nødvendigvis blive anerkendt i andre EU-lande, når du vil ombytte dit kørekort med et lokalt.

  I så fald er det op til landets myndigheder, om de vil give dig den tilsvarende kategori på dit nye kørekort.

  Mere om:

 • Jeg har allerede et kørekort fra et EU-land og vil gerne have tilføjet en kategori i det land, jeg nu bor i. Hvordan går jeg til værks?  

  Du skal gå til myndighederne i det land, du nu bor i. Hvis/når du får den nye kategori, bliver dit oprindelige kørekort ombyttet med et nyt.

  Mere om:

 • Jeg bor i Spanien og fik for nylig kørselsforbud dér – på mit belgiske kørekort. Kan jeg stadig bruge mit kørekort i Belgien?  

  NEJ – Et kørselsforbud i det land, du bor i, gælder i alle lande.

  Mere om:

 • Jeg fik for nylig kørselsforbud, mens jeg var på ferie i Spanien. Jeg bor i Belgien, hvor mit kørekort blev udstedt. Kan jeg stadig bruge mit kørekort dér?  

  JA – Et kørselsforbud i et land, du besøger, gælder kun i dette land. Når du rejser ud, skal myndighederne give dig dit kørekort tilbage.

  Mere om:

Har du stadig brug for hjælp?

Har du stadig brug for hjælp?

Fandt du ikke de oplysninger, du ledte efter? Har du et problem, du skal have løst?

Få rådgivning om dine EU-rettigheder

Løs problemer med en offentlig myndighed