Cale de navigare

Distribuie pe 
	Distribuie pe Facebook
  
	Distribuie pe Twitter
  
	Distribuie pe google+
  
	Distribuie pe linkedIn

Permisul de conducere

Actualizare : 26/03/2013

vehicles

Pierdere, furt şi reînnoire

Care este situația dumneavoastră?

Sunt turist

Permis pierdut sau furat

Dacă v-aţi pierdut sau vi s-a furat permisul de conducere în timpul unei călătorii în străinătate, contactaţi poliţia locală şi consulatul sau ambasada ţării dumneavoastră pentru a afla ce trebuie să faceţi în continuare.

Este posibil să vi se elibereze un document provizoriu care să vă permită să conduceţi pe termen scurt în ţara în care vă aflaţi.

Permisele şi certificatele provizorii eliberate pentru a înlocui temporar permisele pierdute sau furate nu vor fi în mod automat recunoscute în alte ţări din UE.

La întoarcerea în ţara de reşedinţă, va trebui să le cereţi autorităţilor locale să vă elibereze un nou permis de conducere.

Reînnoirea permiselor

Permisele care expiră pe durata unei călătorii în străinătate îşi pierd automat valabilitatea şi s-ar putea să nu fie recunoscute în alte ţări.

Întrucât vă puteţi reînnoi permisul doar în ţara în care locuiţi, asiguraţi-vă înainte de plecare că permisul rămâne valabil pe toata durata călătoriei.

Caz real

Verificaţi dacă ţările în care călătoriţi acceptă un permis provizoriu

Henrik locuieşte în Danemarca şi şi-a planificat o vacanţă în Germania, Franţa şi Italia. Din păcate, şi-a pierdut portofelul şi permisul în Germania, chiar la începutul călătoriei.

Întrucât nu are permis, poliţia l-ar putea amenda.

Henrik a contactat ambasada daneză din Germania, iar aceasta l-a sfătuit să meargă la secţia locală de poliţie pentru a declara pierderea permisului. În acelaşi timp, ambasada i-a eliberat un certificat care atestă că este posesorul legal al unui permis de conducere danez.

Ulterior, Henrik a trebuit să contacteze autorităţile italiene şi franceze pentru a verifica dacă acestea vor recunoaşte certificatul provizoriu eliberat de autorităţile daneze.

Încă mai aveți nevoie de ajutor?

Footnote

În acest caz, cele 27 de state membre ale UE + Islanda, Liechtenstein şi Norvegia

Retour au texte en cours.