Навигационна пътека

Споделете по 
	Споделете по „Facebook“
  
	Споделете по „Twitter“
  
	Споделете в Google+
  
	Споделете в linkedIn

Шофьорска книжка

Актуализация : 26/03/2013

vehicles

Загуба, кражба и подновяване

Какво е вашето положение?

Турист съм

Загубена или открадната шофьорска книжка

Ако изгубите шофьорската си книжка или ви я откраднат, докато пътувате в чужбина, трябва да се свържете с местната полицейска служба и с посолството или консулство на вашата страна, за да разберете какво трябва да направите.

Те могат да ви издадат временен документ, който да ви позволи да шофирате в съответната страна за кратък период от време.

Временни шофьорски книжки и удостоверения, издадени с цел да заменят изгубена или открадната шофьорска книжка, не се признават автоматично в другите страни от ЕС.

Когато се завърнете в страната, където пребивавате постоянно, трябва да поискате от местните органи да ви издадат нова шофьорска книжка.

Подновяване на шофьорска книжка

Шофьорски книжки, чийто срок на валидност изтича по време на пътуване в чужбина, автоматично стават невалидни и може да не бъдат признати в други страни.

Тъй като можете да подновите шофьорската си книжка единствено в страната, в която пребивавате постоянно, уверете се преди вашето пътуване, че шофьорската ви книжка ще бъде валидна по време на целия ви престой в чужбина.

Лична история

Проверете във всяка от страните, в които ще пътувате, дали временните шофьорски книжки се признават.

Хенрик, който живее в Дания, планира да посети Германия, Франция и Италия по време на своята ваканция. За нещастие още в Германия, в началото на своето пътуване, той загубва портфейла си заедно с шофьорската си книжка.

Без шофьорска книжка той може да бъде глобен при полицейска проверка.

Хенрик се свързва с датското посолство в Германия, което го съветва да съобщи за загубата в местната полицейска служба. От датското посолство му издават удостоверение, че притежава шофьорска книжка в Дания.

След това Хенрик трябва да се свърже с италианските и френските власти, за да провери дали признават временното удостоверение, издадено от датските власти.

Все още се нуждаете от помощ?

Все още се нуждаете от помощ?

Не можете да намерите информацията, която търсите? Имате проблем?

Потърсете съвет за правата си в ЕС

Разрешете проблеми с публичен орган

Footnote

В този случай 27-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия

Retour au texte en cours.