Navigációs útvonal

Frissítve : 11/05/2015

vehicles

Elveszett vagy ellopott járművezetői engedély pótlása, az érvényességi idő meghosszabbítása

Ön melyik csoportba tartozik?
Másik uniós országban élek

Elveszett vagy ellopott vezetői engedély pótlása

Ha elveszti vezetői engedélyét, vagy ha azt ellopják Öntől, új vezetői engedélyt a szokásos tartózkodási helye szerinti országban kell kiváltania.

Vezetői engedély érvényességének meghosszabbítása

Ön csak olyan vezetői engedéllyel közlekedhet, amelyet a szokásos tartózkodási helye szerinti ország hatósága állított ki.

A kérdéses hatóság az Ön eredeti vezetői engedélyét helyi vezetői engedélyre cseréli. Az érvényességi idő, az egészségi alkalmassági vizsgálat stb. tekintetében ugyanazok a szabályok fognak Önre vonatkozni, mint az adott ország állampolgáraira.

Konkrét eset

Lejárt vezetői engedély cseréje

Monica Belgiumban él. Olaszországban kiállított vezetői engedélyének érvényessége hamarosan lejár. Monicának olasz vezetői engedélyét belga vezetői engedélyre kell cserélnie. A vezetői engedély, melyet a belga hatóságok ki fognak állítani a részére, 15 éven keresztül lesz érvényes, szemben az olasz vezetői engedéllyel, melynek érvényessége 10 évre szól.

Turista vagyok

Elvesztett vagy ellopott vezetői engedély pótlása

Ha külföldre utazik, és kinttartózkodása során jogosítványát elveszti, vagy azt ellopják, Önnek a helyi rendőrséghez és hazája konzulátusához vagy nagykövetségéhez kell fordulnia.

Az illetékes szerv ideiglenes okmányt állíthat ki az Ön számára, amely korlátozott ideig feljogosítja Önt a járművezetésre az adott országban.

Az elvesztett, illetve ellopott vezetői engedélyek átmeneti ideig történő pótlása céljából kiállított ideiglenes vezetői engedélyeket és igazolásokat nem ismerik el automatikusan a többi EU-országban.

A szokásos tartózkodási hely szerinti országba visszatérve Önnek a helyi hatóságoktól új vezetői engedélyt kell kérvényeznie.

Vezetői engedély érvényességi idejének meghosszabbítása

A külföldön lejárt vezetői engedélyek automatikusan érvényességüket vesztik, és azokat a külföldi hatóságok valószínűleg nem fogják elfogadni.

Mivel vezetői engedélyét Ön csak a szokásos tartózkodási hely szerinti országban tudja meghosszabbítani, indulás előtt győződjön meg arról, hogy vezetői engedélye az utazás teljes időtartama alatt érvényes marad.

Konkrét eset

Ellenőrizze, hogy ideiglenes vezetői engedélyét elfogadják-e azokban az országokban, ahová utazni kíván

Henrik Dániában él. A férfi Németországban, Franciaországban és Olaszországban akarta tölteni a szabadságát. Sajnos azonban még az út elején elvesztette pénztárcáját és vezetői engedélyét Németországban.

Ha jogosítvány nélkül folytatta volna az utat, a rendőrség bármikor megbírságolhatta volna.

Henrik Dánia németországi nagykövetséghez fordult, ahol azt tanácsolták neki, hogy jelentse be az okmány elvesztését a helyi rendőrségen. A dán nagykövetség emellett igazolást állított ki a számára arról, hogy a férfi dán vezetői engedéllyel rendelkezik.

Henriknek ezt követően tudakozódnia kellett az olasz és a francia hatóságoknál, hogy elfogadják-e a dán hatóságok által kiállított ideiglenes igazolást.

Nyilvános konzultációk
Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam + Izland, Liechtenstein és Norvégia

Retour au texte en cours.