Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 11/05/2015

vehicles

Απώλεια, κλοπή, ανανέωση άδειας οδήγησης

Ποιά είναι η δική σας περίπτωση;
Ζω σε μια άλλη χώρα της ΕΕ

Απώλεια ή κλοπή άδειας οδήγησης

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της άδειάς σας, πρέπει να ζητήσετε την έκδοση νέας άδειας από τη χώρα διαμονής σας.

Επανέκδοση άδειας

Μπορείτε να ζητήσετε την έκδοση νέας άδειας οδήγησης μόνο από τις αρχές της χώρας διαμονής σας.

Οι αρχές αυτές θα αντικαταστήσουν την αρχική σας άδεια με άδεια της συγκεκριμένης χώρας και θα υπόκειστε στο εξής στους ίδιους κανόνες με τους υπηκόους της χώρας αυτής όσον αφορά την περίοδο ισχύος, τις ιατρικές εξετάσεις και άλλα θέματα.

Παράδειγμα

Αντικατάσταση άδειας που έληξε με τοπική άδεια

Η Μόνικα ζει στο Βέλγιο και έχει ιταλική άδεια οδήγησης η οποία λήγει σύντομα. Θα πρέπει να ανταλλάξει την ιταλική της άδεια με βελγική. Θα λάβει βελγική άδεια με διάρκεια ισχύος 15 έτη, αντί για 10 που είναι η διάρκεια ισχύος στην Ιταλία.

Είμαι τουρίστας

Απώλεια ή κλοπή άδειας οδήγησης

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της άδειας οδήγησης ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό, πρέπει να επικοινωνήσετε με την τοπική αστυνομία και το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας σας για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε.

Μπορεί να εκδώσουν ένα προσωρινό έγγραφο που θα σας επιτρέπει να οδηγείτε στη χώρα αυτή για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι προσωρινές άδειες και τα πιστοποιητικά που εκδίδονται για να αντικαταστήσουν προσωρινά μια απωλεσθείσα ή κλαπείσα άδεια δεν αναγνωρίζονται αυτόματα από άλλες χώρες της ΕΕ.

Μόλις επιστρέψετε στη χώρα διαμονής σας θα πρέπει να ζητήσετε από τις τοπικές αρχές να σας εκδώσουν νέα άδεια οδήγησης.

Επανέκδοση άδειας

Η άδεια της οποίας λήγει η ισχύς κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο εξωτερικό καθίσταται αυτόματα άκυρη και μπορεί να μην αναγνωρίζεται σε άλλες χώρες.

Δεδομένου ότι μπορείτε να ανανεώσετε την άδεια οδήγησης μόνο στη χώρα διαμονής σας, βεβαιωθείτε, προτού ξεκινήσετε για το ταξίδι σας, ότι η άδειά σας θα ισχύει για όλο το διάστημα της απουσίας σας.

Παράδειγμα

Ενημερωθείτε αν στις χώρες στις οποίες θα ταξιδέψετε ισχύει η προσωρινή άδεια

Ο Χένρικ που ζει στη Δανία αποφάσισε να επισκεφθεί στις διακοπές του τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Δυστυχώς έχασε το πορτοφόλι του και την άδεια οδήγησης όταν βρισκόταν στη Γερμανία, στην αρχή του ταξιδιού του.

Χωρίς την άδεια οδήγησης, θα κινδύνευε να τιμωρηθεί με πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου από την αστυνομία.

Ο Χένρικ επικοινώνησε με τη δανική πρεσβεία στη Γερμανία, όπου τον συμβούλεψαν να δηλώσει την απώλεια στην τοπική αστυνομία. Η δανική πρεσβεία του χορήγησε επίσης βεβαίωση ότι ήταν κάτοχος άδειας οδήγησης στην Δανία.

Ο Χένρικ έπρεπε στη συνέχεια να επικοινωνήσει με τις ιταλικές και τις γαλλικές αρχές για να μάθει αν στις αντίστοιχες χώρες αναγνωρίζεται η προσωρινή βεβαίωση που εξέδωσαν οι δανικές αρχές.

Βοήθεια και Συμβουλές

Βοήθεια και Συμβουλές

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Σ' αυτή την περίπτωση τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία

Retour au texte en cours.