Навигационна пътека

Запознат ли сте с правата си в ЕС? Проверете знанията си с нашата викторина.

Актуализация : 11/05/2015

vehicles

Загуба, кражба или подновяване на шофьорска книжка

Какво е вашето положение?
Живея в друга страна от ЕС

Загубена или открадната шофьорска книжка

Ако изгубите шофьорската си книжка или ви я откраднат, трябва да поискате да ви бъде издадена нова в страната, в която пребивавате постоянно.

Подновяване на шофьорска книжка

Шофьорска книжка може да ви бъде издадена единствено от властите в страната, в която пребивавате постоянно.

Те ще заменят настоящата ви шофьорска книжка с местна книжка. За вас ще важат същите правила по отношение на срока на валидност, медицинските прегледи и т.н. като за гражданите на тази страна.

Лична история

Подмяна на изтекла шофьорска книжка с книжка от страната на пребиваване

Моника живее в Белгия и има италианска шофьорска книжка, чийто срок на валидност изтича скоро. Тя трябва да подмени италианската си книжка с белгийска. Тя ще получи белгийска книжка с период на валидност от 15 години вместо 10 години, както е в Италия.

Турист съм

Загубена или открадната шофьорска книжка

Ако изгубите шофьорската си книжка или ви я откраднат, докато пътувате в чужбина, трябва да се свържете с местната полицейска служба и с посолството или консулство на вашата страна, за да разберете какво трябва да направите.

Те могат да ви издадат временен документ, който да ви позволи да шофирате в съответната страна за кратък период от време.

Временни шофьорски книжки и удостоверения, издадени с цел да заменят изгубена или открадната шофьорска книжка, не се признават автоматично в другите страни от ЕС.

Когато се завърнете в страната, където пребивавате постоянно, трябва да поискате от местните органи да ви издадат нова шофьорска книжка.

Подновяване на шофьорска книжка

Шофьорски книжки, чийто срок на валидност изтича по време на пътуване в чужбина, автоматично стават невалидни и може да не бъдат признати в други страни.

Тъй като можете да подновите шофьорската си книжка единствено в страната, в която пребивавате постоянно, уверете се преди вашето пътуване, че шофьорската ви книжка ще бъде валидна по време на целия ви престой в чужбина.

Лична история

Проверете във всяка от страните, в които ще пътувате, дали временните шофьорски книжки се признават.

Хенрик, който живее в Дания, планира да посети Германия, Франция и Италия по време на своята ваканция. За нещастие още в Германия, в началото на своето пътуване, той загубва портфейла си заедно с шофьорската си книжка.

Без шофьорска книжка той може да бъде глобен при полицейска проверка.

Хенрик се свързва с датското посолство в Германия, което го съветва да съобщи за загубата в местната полицейска служба. От датското посолство му издават удостоверение, че притежава шофьорска книжка в Дания.

След това Хенрик трябва да се свърже с италианските и френските власти, за да провери дали признават временното удостоверение, издадено от датските власти.

Обществени консултации
Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
Потърсете помощ и съвети

В този случай 27-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия

Retour au texte en cours.