Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 12/06/2017

Priznavanje in veljavnost vozniškega dovoljenja

Vozniško dovoljenje, izdano v EU

Če je vaše vozniško dovoljenje izdala država EU, je priznano v vseh državah EU. Uporabljate ga lahko:

  • dokler je veljavno
  • če ste dovolj stari , da lahko vozite vozilo ustrezne kategorije
  • če ni bilo odvzeto ali omejeno in ni bilo preklicano v državi, ki ga je izdala

Če želite, ga lahko zamenjate za vozniško dovoljenje v državi, kamor ste se preselili. Vendar vam tega ni treba storiti (razen v nekaterih primerih).

Standardni obrazec

Od 19. januarja 2013 so vsa nova vozniška dovoljenja v EU izdana v standardnem obrazcu – plastična kartica v velikosti kreditne kartice s fotografijo in boljšimi varnostnimi elementi.

Svoje obstoječe dovoljenje lahko še vedno uporabljate,vendar ga bodo zamenjali z novo kartico, ko ga bo treba podaljšati (ali najpozneje do leta 2033).

Ali imate vozniško dovoljenje z neomejeno veljavnostjo? V tem primeru vam bodo v matični državi povedali, kdaj ga je treba zamenjati z novim.

Več o enotnem vozniškem dovoljenju EU.

V EU je več kot 110 veljavnih vrst vozniškega dovoljenja.

Pozanimajte se o vrsti svojega vozniškega dovoljenja, kako izgleda, kakšni so njegovi varnostni elementi ter katere pravice in kategorije vozil navaja.

Vzajemno priznavanje

Ne glede na to, ali je vaše dovoljenje v novi obliki ali starejše, so vsa vozniška dovoljenja, izdana v EU, priznana povsod v EU.

Kategorije AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D in DE so tudi priznane v drugih državah EU.

Če se preselite v drugo državo EU, vam običajno ne bo treba zamenjati vozniškega dovoljenja.

V novi državi se lahko vozite s sedanjim vozniškim dovoljenjem tako dolgo, dokler je veljavno.

Veljavnost v državah EU

10 let 15 let
Belgija, Bolgarija, Češka, Estonija, Hrvaška, Italija, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nizozemska, Portugalska, Romunija, Slovenija, Španija, Švedska, Združeno kraljestvo Avstrija, Ciper, Danska, Finska, Francija, Grčija, Nemčija, Poljska, Slovaška

Ko poteče veljavnost vozniškega dovoljenja, ga morate podaljšati v državi vašega običajnega prebivališča .

Vaše novo dovoljenje ima lahko drugačno obdobje veljavnosti, zanj bodo veljale omejitve /pogoji, ki se uporabljajo v vaši novi državi.

Začasno vozniško dovoljenje

Začasno vozniško dovoljenje in mednarodno vozniško dovoljenje (ali katero koli drugo potrdilo, izdano v matični državi) v drugih državah EU morebiti ne bo priznano.

Te dokumente izdajo samo nekatere države, zato zanje ne veljajo pravila EU.

Priznavanje vozniškega dovoljenja EU, izdanega namesto vozniškega dovoljenja, izdanega zunaj EU

Če ste imetnik vozniškega dovoljenja države EU, ki je bilo izdano v zameno za vozniško dovoljenje, izdano v državi zunaj EU, in se želite preseliti v drugo državo EU, kjer nameravate to dovoljenje tudi uporabljati, ni nujno, da bo ta država priznala vaše novo dovoljenje. O tem odloča vsaka država EU zase.

Pri pristojnem organu v novi državi se boste morali pozanimati o pogojih glede priznavanja vozniških dovoljenj, izdanih zunaj EU.

V vozniškem dovoljenju države EU, ki so vam ga izdali pri zamenjavi, mora biti vpisana koda države, ki je izdala prvotno vozniško dovoljenje (denimo: 70.0123456789.NL).

Seznanite se z veljavnimi pravili in informacijami in/ali obiščite spletišče pristojnih organov v matični državi :

Izberite državo

* Nacionalni organi še niso poslali informacij

Evropska komisija ni odgovorna za vsebino zunanjih spletišč.

Praktični primer

Angeles se je pred nekaj leti iz Čila preselila v Španijo. Španija priznava vozniška dovoljenja, izdana v Čilu, zato je Angeles, potem ko je izpolnila nekaj upravnih formalnosti, svoje dovoljenje zamenjala za špansko.

Z novim dovoljenjem lahko Angeles vozi povsod v EU. Če pa se bo preselila v drugo državo EU, se bo morala pri pristojnih organih pozanimati, ali ta država priznava vozniško dovoljenje, izdano v Španiji.

Če bo nova država samodejno priznala prvotno vozniško dovoljenje, izdano v Čilu, bo še naprej lahko uporabljala dovoljenje, izdano v Španiji. Če ne, bo morala v novi državi najbrž poskrbeti za priznanje svojega čilskega dovoljenja ali ga zamenjati z dovoljenjem te države EU.

Javna posvetovanja
    Potrebujete pomoč podporne službe?
    Pomoč in svetovanje