A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 12/04/2017

Járművezetői engedély elismerése és érvényessége

Uniós tagállamban kiállított vezetői engedélyek

Ha jogosítványát uniós tagállam állította ki, az azt jelenti, hogy EU-szerte mindenhol elismerik és Ön bárhol használhatja, feltéve, hogy:

  • a jogosítvány érvényes,
  • Ön betöltötte azt az életkort, amely a megfelelő kategóriájú jármű vezetéséhez szükséges,
  • jogosítványát a kiállító tagállamban nem függesztették föl, nem vonták be és érvényességét nem korlátozták.

Ön dönthet úgy is, hogy jogosítványát honosíttatja abban az uniós tagállamban, ahová költözött. Ezt azonban ( néhány kivételtől eltekintve) nem kötelező elvégezni.

Egységes formátum

2013. január 19-től az EU országaiban csak olyan egységes formátumú vezetői engedélyeket lehet kiállítani, amelyek alakja és mérete megegyezik a műanyag hitelkártyákéval, és amelyek nagyobb védelmet biztosítanak a csalás és a visszaélések ellen.

A korábban kiállított engedélyek továbbra is érvényesek, ezeket érvényességük megújításakor (vagy legkésőbb 2033-ban) kell az új formátumú engedélyre cserélni.

Jogosítványának érvényessége korlátlan? Fogadó országa tájékoztatni fogja Önt, hogy mikor kell új okmányt kiváltania.

További információk az Unióban kiállított, egységes formátumú jogosítványról

Az EU-ban mintegy 110 különböző érvényes jogosítványtípus létezik.

További információk a jogosítványok típusáról – milyen a külalakja, milyen biztonsági elemeket tartalmaz, milyen járműkategóriák vezetésére jogosít fel és milyen feltételekkel?

Kölcsönös elismerés

Az Unióban kiállított jogosítványokat az EU minden területén elismerik, függetlenül attól, hogy új formátumú vagy régebben kiállított jogosítványról van-e szó.

Az uniós tagállamokban elismert kategóriák: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D és DE.

Ezért ha egy másik uniós országba költözik, rendszerint nem kell jogosítványát újra cserélnie.

Új hazájában mindaddig vezethet autót, ameddig jogosítványa érvényes.

Érvényesség az uniós országokban

10 év 15 év
Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Észtország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovénia. Ausztria, Ciprus, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Németország, Szlovákia

Lejárt jogosítványát abban az országban kell meghosszabbítania, ahol szokásos tartózkodási helye található .

Új jogosítványára az új ország feltételei/esetleges korlátozásai vonatkoznak majd, és előfordulhat, hogy érvényességi ideje is más lesz.

Ideiglenes vezetői engedélyek

Az ideiglenes vagy átmenetileg kiállított vezetői engedélyeket, a nemzetközi jogosítványokat (vagy az Ön hazájában kiállított egyéb igazolásokat) más uniós országok hatóságai nem feltétlenül ismerik el.

Mivel csak néhány ország állít ki ilyen okmányokat, az új uniós szabályok nem vonatkoznak rájuk.

Nem uniós országból származó vezetői engedély cseréjekor kiállított uniós vezetői engedély elismerése

Ha Önnek olyan uniós vezetői engedélye van, amelyet nem uniós országból származó vezetői engedély honosításakor állítottak ki, és Ön egy másik uniós országba kíván költözni, nem veheti biztosra, hogy vezetői engedélyét ott is el fogják ismerni. Az egyes tagállamok ezt saját maguk dönthetik el.

Önnek ilyen esetben tudakozódnia kell az adott ország illetékes hatóságánál, hogy milyen feltételek vonatkoznak a nem uniós országból származó vezetői engedélyek elismerésére.

Az Ön honosított vezetői engedélyének tartalmaznia kell egy kódot, amely a vezetői engedélyt eredetileg kiállító országot jelöli (pl. 70.0123456789.NL).

Tájékozódjon a hatályos szabályokról és/vagy látogasson el új hazája hatóságának weboldalára:

Ország kiválasztása

* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a külső webhelyek tartalmáért.

Konkrét eset

Ángeles chilei állampolgár, aki néhány éve költözött Spanyolországba. Mivel Spanyolország elismeri a chilei vezetői engedélyeket, Ángelesnek némi utánajárással sikerült jogosítványát spanyol vezetői engedélyre cserélnie.

Ángeles az EU területén bárhol használhatja új jogosítványát. Ha azonban egy másik uniós országba költözik, tudakozódnia kell az ottani hatóságnál, hogy az elismeri-e spanyol vezetői engedélyét.

Ha az új ország automatikusan elismeri az eredeti chilei vezetői engedélyt, Ángeles továbbra is ugyanúgy használhatja honosított spanyol vezetői engedélyét. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy az új országban kérelmeznie kell chilei vezetői engedélyének hivatalos elismerését vagy honosítását.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz