Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 01/06/2017

PDV prilikom kupnje ili prodaje automobila

Kad kupujete ili prodajete novi ili rabljeni automobil u drugoj zemlji EU-a, ponekad nije lako doznati koji iznos poreza na dodanu vrijednost treba platiti ili je li to uopće potrebno te u kojoj ga zemlji treba platiti.

Koristite se interaktivnim uputama u nastavku kako biste doznali koliki iznos PDV-a morate platiti ili naplatiti kad kupujete ili prodajete automobil u EU-u.

Za potrebe PDV-a prikolice i ostala motorna vozila oporezuju se jednako kao i automobili. Provjerite koje se stope PDV-a primjenjuju u zemljama EU-a.

Uvijek ste obvezni registrirati svoj automobil u zemlji u kojoj boravite i platiti sve povezane naknade za registraciju i korištenje cestama, bez obzira na to plaćate li PDV ili ne.

Kupujete li ili prodajete automobil?

Odakle je automobil koji kupujete?

PDV morate platiti u zemlji u kojoj ste registrirali automobil, a to je najčešće zemlja u kojoj živite.

PDV morate platiti na ukupnu cijenu vozila – to obično uključuje svu dodatnu opremu i povezane troškove, primjerice troškove isporuke.

Ako ste PDV platili dvaput, i u zemlji kupnje i u zemlji registracije, imate pravo na povrat. Za to se morate obratiti prodavatelju ili poreznim tijelimafrançaisDeutschEnglish u zemlji u kojoj ste automobil kupili.

Primjer

Mario živi u Italiji i odlučio je kupiti novi automobil u Njemačkoj. Budući da je automobil nov, PDV bi trebalo platiti u Italiji, gdje ga Mario želi registrirati. Međutim, prodavatelj je odgovoran za plaćanje PDV-a njemačkim financijskim tijelima i mora dokazati da je automobil namijenjen izvozu i registraciji u drugoj zemlji EU-a. Stoga je od Marija zahtijevao da plati njemački PDV kao polog.

Kad Mario registrira svoj automobil u Italiji i tamo plati PDV, on može poslati dokaz o tome njemačkom prodavatelju i tražiti povrat PDV-a koji je platio u Njemačkoj.

Ne morate platiti PDV na automobil.

Morate platiti PDV po stopama važećim u zemlji u kojoj kupujete automobil. Provjerite koje se stope PDV-a primjenjuju u zemljama EU-a.

Prodavatelj može odlučiti naplatiti PDV:

  • samo na dobit ostvarenu prodajom

    U tom slučaju PDV neće biti prikazan na računu koji vam prodavatelj uručuje. Taj se sustav naziva marža na rabljena vozila te se njime služi većina prodavača automobila.

  • na ukupan trošak transakcije, tj. na ukupnu cijenu koju ste platili za automobil

Morate platiti carinu i PDV pri uvozu, kao i za svu ostalu uvezenu robu.

Obratite se carinskimEnglish i poreznim tijelima (nadležnima za PDV)françaisDeutschEnglish u svojoj zemlji za detalje o carinskoj deklaraciji, plaćanju poreza i poreznim olakšicama.

Kao prodavatelj koji je fizička osoba ne morate naplatiti PDV kad prodajete automobil.

Ako prodajete novi automobil kupcu u drugoj zemlji EU-a, on će morati platiti PDV na taj automobil u zemlji u kojoj ga odluči registrirati. U tom ćete slučaju moći ishoditi povrat dijela naplaćenog iznosa PDV-a od zemlje u kojoj ste prvotno kupili automobil.

Iznos povrata PDV-a izračunat će porezna tijela u zemlji u kojoj ste prvotno kupili automobil, a taj bi iznos trebao biti razmjeran trajanju uporabe automobila.

Primjer

Povrat dijela plaćenog PDV-a kad prodajete novi automobil

Sofie je kupila novi automobil u Danskoj za 30 000 eura plus 7 500 eura PDV-a (25 %). Tijekom četiri mjeseca tim je automobilom prešla 7 000 km. Zatim ga je odlučila prodati Jonasu za 16 000 eura. Za porezne potrebe i dalje se smatra da je taj automobil nov.

Jonas živi u Austriji te je odvezao automobil u tu zemlju. Platio je 3 200 eura PDV-a austrijskim poreznim tijelima (20 %, stopa PDV-a u Austriji).

Sofie bi kao prodavatelj trebala znati da može ishoditi povrat dijela PDV-a. Kad bi se PDV pri drugoj prodaji naplaćivao u Danskoj, naplativi iznos bio bi 4 000 eura (25 % od 16 000 eura). Budući da se i dalje smatra da je automobil nov, Sofie ima pravo na povrat 4 000 eura od danskih poreznih tijela, od 7 500 eura PDV-a koji je platila kad je kupila automobil.

Kao fizička osoba prilikom prodaje ne morate naplatiti PDV.

Public consultations
    Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
    Pomoć i savjetovanje