Navigációs útvonal

Frissítve : 09/06/2015

vehicles

Autóeladás külföldön

Új autók

Azok a magánszemélyek, akik egy másik EU-tagországban letelepedett vevőnek adnak el új gépkocsit, saját tagállamuk adóhatóságaitól visszaigényelhetik a hozzáadottérték-adót (héát). Ez azt a célt szolgálja, hogy egy adott gépjármű után ne kelljen kétszer befizetni a hozzáadottérték-adót (Magyarországon: az áfát).

Konkrét eset

Tudta-e, hogy visszaigényelheti a befizetett adó egy részét, ha új gépkocsiját eladja?

Merete új gépkocsit vett Dániában, melyért 20 000 euró vételárat és 5000 euró – a vételár 25%-ának megfelelő – hozzáadottérték-adót fizetett. Négy hónappal később eladta a kocsit Hagennek 16 000 euróért. (Az adásvétel idején az autó adóügyi szempontból még új gépjárműnek számított.)

Hagen Ausztriában él, ezért a kocsit Dániából Ausztriába szállíttatta. Ausztriában 3200 euró összegű hozzáadottérték-adót fizetett be az adóhatóságoknak (az országban ugyanis 20% az adókulcs a héa esetében).

Fontos, hogy Merete tudja, milyen jogok illetik meg az autó eladójaként. Ha a második adásvétel után is Dániában kellett volna befizetni a héát, annak összege 4000 euró (a 16 000 eurós vételár 25%-a) lett volna. Mivel az autó a második adásvétel idején még újnak számított, Merete 4000 eurót visszaigényelhet abból az 5000 eurós összegből, amelyet a gépkocsi megvételekor hozzáadottérték-adó céljára eredetileg befizetett.

Az Európai Unióban értékesített gépjárművek akkor minősülnek újnak, ha:

  • azokat kevesebb mint hat hónappal az első forgalomba helyezést követően adják el,

vagy

  • legfeljebb 6000 km-t futottak.

Használt autók

Ha Ön uniós lakos, aki magánszemélyként el szeretné adni használt autóját egy – az Európai Unióban letelepedett, illetve lakhellyel rendelkező – vevőnek, az adásvétel után sem a saját, sem a vevő lakhelye szerinti országban nem kell hozzáadottérték-adót fizetnie.

A gépjármű akkor minősül használt autónak, ha:

  • azt több mint hat hónappal az első forgalomba helyezést követően adják el,

és

  • több mint 6000 km-t futott.
Nyilvános konzultációk
Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia.

Retour au texte en cours.