Navigacijska pot

Povej naprej 
	Facebook
 
	Twit it
 
	Povej naprej: Google+
 
	linkedIn

Pogosta vprašanja – Vozila


Vprašanja smo poslali mreži evropskih centrov za varstvo potrošnikov, ki je nanje tudi odgovorila. Imate še kakšno vprašanje? Obrnite se na evropski potrošniški center v vaši državi. English

Nakup vozila v tujini

 • Ali lahko avtomobil pripeljem domov s starimi registrskimi tablicami?

  NE   – To je nezakonito.

 • Kaj moram vedeti pri nakupu avtomobila v tujini?

  Pravila in garancije so različna glede na to, ali:

  • kupujete nov ali  rabljen avtomobil,
  • kupujete od fizične osebe ali  uradnega prodajalca,
  • ima prodajalec sedež v državi EU.

  Najbolj ste pravno zaščiteni, če nov avtomobil kupite pri uradnem prodajalcu s sedežem v EU.

 • Kako dobim začasne registrske tablice pri nakupu avtomobila v tujini?

  Začasne registrske tablice so potrebne, če želite avtomobil, ki ste ga kupili v drugi državi, prepeljati v državo, kjer ga boste registrirali. Tablice lahko pridobite v državi, v kateri ste avtomobil kupili.

  V državi, kjer boste avtomobil registrirali, pa boste dobili stalne registrske tablice.

  Potrebovali boste tudi avtomobilsko zavarovanje, ki velja za države, skozi katere boste potovali.

 • Kako lahko nov avtomobil, ki sem ga kupil v tujini, odpeljem domov?

  Lahko:

  • ga sami odvlečete,
  • najamete podjetje, specializirano za vleko in prevoz avtomobilov,
  • ga sami odpeljete. Potrebovali boste veljavno avtomobilsko zavarovanje (za vse države, skozi katere se boste peljali) in začasni registrski tablici, ki jih lahko dobite v državi, v kateri ste kupili avtomobil. Informacije o tem bi morali dobiti pri vašem prodajalcu.
 • Kako lahko ugotovim, kje lahko najceneje kupim določeno znamko avtomobila?

  Če nameravate kupiti nov avtomobil, lahko primerjate cene, navedene v poročilu o cenah avtomobilov v EU English, ki ga vsako leto objavi Evropska komisija.

  Upoštevati morate tudi stroške DDV:

  • končna cena novega avtomobila bo neto cena avtomobila v državi nakupa + DDV v vaši državi;
  • za rabljen avtomobil, vam ne bo treba plačati DDV pri zasebnem prodajalcu. Če avto kupujete pri uradnem prodajalcu, boste plačali DDV po stopnji, ki velja v državi nakupa avtomobila.
 • Kakšne so formalnosti, če želim v tujini kupljen avtomobil prepeljati v državo mojega stalnega prebivališča?

  Oglasiti se morate na domačem carinskem uradu, kjer boste izpolnili posebno napoved DDV in plačali DDV za vaš novi avtomobil.

  Skleniti morate tudi avtomobilsko zavarovanje in opraviti tehnični pregled vozila, če ste kupili rabljeno vozilo, ga registrirati in plačati vse ustrezne dajatve v vaši državi, denimo dajatev za uporabo cest.

 • Kakšne so moje pravice, če kupim rabljen avtomobil od osebe, ki ni uradni prodajalec, potem pa ugotovim, da je z avtomobilom nekaj narobe?

  V takem primeru so vaše pravice zelo omejene. Zakonodaja o varstvu potrošnikov se ne uporablja za zasebno prodajo – uporablja se samo za podjetja, ki prodajajo potrošnikom. Kadar kupujete od fizičnih oseb, morate biti zelo previdni.

  Če zadeve ne morete rešiti sporazumno, lahko prodajalca tožite, vendar je lahko tožba draga in zahtevna.

 • Kakšne so moje pravice, če kupim rabljen avtomobil pri uradnem prodajalcu v drugi državi EU, potem pa ugotovim, da je z avtomobilom nekaj narobe?

  To je odvisno od tega, kaj vam je povedal prodajalec, ko ste avtomobil kupili, in od same težave.

  Po predpisih EU morata biti kakovost in uspešnost blaga zadovoljiva. To je odvisno od narave blage in od tega, kakšne informacije ste dobili od prodajalca oziroma proizvajalca ali njegovega zastopnika.

  Če ima avtomobil večjo napako, ki je pri nakupu niste poznali, ste lahko upravičeni do popravila. Najprej pa se morate obrniti na prodajalca in z njegovim soglasjem popraviti avtomobil v bližnji mehanični delavnici. Pri novih avtomobilih ponavadi ni težko pridobiti soglasja prodajalca, pri rabljenih avtomobilih pa je lahko težje.

 • V sosednji državi članici bi rad kupil avtomobil. Ali bom pri nakupu dobil tudi garancijo?

  Kadar pri uradnem prodajalcu kupujete avtomobil, vam pripada dveletna garancija. Za rabljeno vozilo se lahko garancijsko obdobje skrajša na eno leto. Garancija krije napake pri izdelavi, za katere je odgovoren prodajalec.

  Poleg pravne garancije lahko dobite tudi tržno garancijo.

  Po zakonodaji EU se lahko sklicujete na garancijo pri vseh prodajalcih v omrežju proizvajalca avtomobilov, ne glede na državo, v kateri ste vozilo kupili. Če ste torej vozilo kupili v Nemčiji in ga odpeljali v Francijo, se lahko obrnete na lokalnega uradnega prodajalca, da odpravi tovarniško napako (v garancijskem obdobju) in vam ni treba potovati nazaj v Nemčijo.

 • Živim na Irskem. Nov avto, ki sem ga kupil v Nemčiji, ima hudo tehnično napako. Kaj naj naredim?

  Če je z novim avtomobilom, ki ste ga kupili pri prodajalcu, kaj narobe, preverite pogoje vseh ustreznih garancij (denimo garancije proizvajalca in garancije prodajalca) in ugotovite, če zajemajo tudi vašo težavo ter če garancija velja tudi za Irsko.

  Če velja, se obrnite na prodajalca, ki vam mora pomagati. Za vaš primer veljajo tudi predpisi EU o minimalnem garancijskem obdobju, ki običajno traja dve leti.

Davek na nakup avtomobila

 • Kako je s plačilom DDV pri nakupu avtomobila v drugi državi EU?

  Če v drugi državi EU kupite nov avtomobil, tam ne boste plačali DDV. DDV boste plačali pri uvozu v državo, kjer ga nameravate registrirati, po stopnji, ki velja v tej državi.

  Zasebni prodajalec (ki ni uradni prodajalec) lahko zahteva povračilo DDV, ki ga je plačal ob nakupu avtomobila. S tem se prepreči dvakratno plačilo DDV za isto vozilo.

  Če boste rabljeno vozilo kupili pri uradnem prodajalcu, boste DDV plačali po stopnji države, v kateri ima prodajalec sedež. Če boste rabljeno vozilo kupili od zasebnika, ne boste plačali DDV.

 • Kupujem tri mesece star avtomobil, ki ima že 3 500 prevoženih kilometrov. Prodaja se kot nov avtomobil. Ali je to zakonito?

  DA  – Vozilo v prodaji v EU se šteje za novo, če:

  • ga kupite v manj kot šest mesecih od datuma prve registracije

  ali

  • ima manj kot 6 000 prevoženih km.


  Vozilo se šteje za rabljeno, če:

  • ga kupite več kot šest mesecev po prvi registraciji

  in

  • ima več kot 6 000 prevoženih km.
 • Živim v Belgiji, nov avtomobil pa želim kupiti v Združenem kraljestvu. Vem, da bom moral avtomobil prijaviti pri belgijskih carinskih organih in plačati DDV v Belgiji. Cena na računu je v britanskih funtih. Kako bodo izračunali DDV v evrih?

  Carinski organi bodo ceno avtomobila preračunali v evre. Od tega zneska boste plačali 21-odstotni DDV (stopnja, ki se uporablja v Belgiji).

  Pri preračunu valut bodo upoštevali menjalno razmerje, ki je veljalo na datum, naveden na računu. Če računa nimate, bo veljal datum naročila.

Najem vozila v tujini

 • Kaj moram vedeti pri najemu avtomobila v tujini?

  Vedeti morate:

  • kolikšno je zavarovalno kritje pri nesreči;
  • vozilo ob prevzemu in vračilu natančno preglejte (v navzočnosti uslužbenca agencije);
  • zahtevajte pisno izjavo, da ste vozilo vrnili v dobrem stanju.
Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

Niste našli želenih informacij? Ste naleteli na težave?

Nasveti glede vaših pravic

Reševanje težav z organi javne uprave