Cale de navigare

Distribuie pe 
	Distribuie pe Facebook
 
	Distribuie pe Twitter
 
	Distribuie pe google+
 
	Distribuie pe linkedIn

Întrebări şi răspunsuri - Automobile


Aceste întrebări au fost adresate unui serviciu european de consiliere a consumatorilor. Aveţi alte întrebări? Contactaţi Centrul european pentru consumatori din ţara dumneavoastră. English

Achiziţionarea unui automobil în străinătate

 • Aş vrea să cumpăr o maşină dintr-o ţară europeană vecină. De ce tip de garanţie voi beneficia?

  Beneficiaţi de o garanţie legală de doi ani, dacă achiziţionaţi o maşină nouă de la un vânzător profesionist. Această perioadă se reduce la un an în cazul maşinilor de ocazie. Garanţia acoperă defectele de fabricaţie, de care răspunde vânzătorul.

  Pe lângă această garanţie legală, s-ar putea să beneficiaţi şi de o garanţie comercială.

  Potrivit legislaţiei UE, puteţi invoca această garanţie pe lângă orice dealer din reţeaua constructorului, indiferent din ce ţară aţi cumpărat maşina. De exemplu, dacă aţi cumpărat o maşină din Germania, dar aţi înmatriculat-o în Franţa, puteţi merge la un concesionar local al constructorului în cauză pentru a solicita efectuarea unei reparaţii (dacă maşina este în garanţie). Nu sunteţi obligat să vă întoarceţi în Germania.

 • Ce drepturi am dacă achiziţionez o maşină de ocazie de la o persoană fizică şi constat apoi că aceasta are o problemă?

  În acest caz, drepturile dumneavoastră sunt extrem de limitate. Legislaţia privind protecţia consumatorilor nu se aplică în cazul vânzărilor între persoane fizice, ci doar în cel al tranzacţiilor încheiate între un consumator şi un vânzător profesionist. Prin urmare, trebuie să fiţi foarte precaut când cumpăraţi de la o persoană fizică.

  Dacă problema nu se rezolvă pe cale amiabilă, aţi putea intenta acţiune civilă împotriva vânzătorului, dar procedura poate fi complicată şi costisitoare.

 • Ce drepturi am dacă achiziţionez o maşină de ocazie de la un concesionar din altă ţară şi constat apoi că aceasta are o problemă?

  Depinde de informaţiile pe care concesionarul vi le-a furnizat în momentul achiziţiei şi de natura problemei.

  În baza legislaţiei UE, calitatea şi funcţionarea produselor trebuie să fie satisfăcătoare. Se ţine cont de natura produselor şi de informaţiile comunicate de către vânzător, producător sau reprezentantul acestora.

  Dacă maşina are un defect major, de care nu aţi fost conştient când aţi cumpărat-o, este posibil să aveţi dreptul la despăgubiri. În acest caz, trebuie să contactaţi mai întâi vânzătorul pentru a-l întreba dacă vă permite să duceţi maşina la un service local. În general, aceasta nu este o problemă în cazul maşinilor noi, dar ar putea fi în cazul vehiculelor de ocazie.

 • Ce formalităţi trebuie să îndeplinesc pentru a aduce în ţara de reşedinţă o maşină nouă cumpărată din altă ţară?

  Trebuie să mergeţi la biroul vamal din ţara dumneavoastră, unde veţi depune o declaraţie specială de TVA şi veţi plăti TVA-ul aplicabil în cazul maşinii dumneavoastră.

  De asemenea, va trebui să încheiaţi o asigurare auto, să faceţi un control tehnic, dacă este vorba despre o maşină de ocazie, să înmatriculaţi vehiculul şi să plătiţi celelalte taxe aplicabile în ţara dumneavoastră, cum ar fi taxa de drum.

 • Ce trebuie să ştiu înainte de a cumpăra o maşină din străinătate?

  Normele şi garanţiile diferă în funcţie de:

  • starea maşinii - nouă sau  de ocazie
  • tipul de vânzător - persoană fizică sau dealer autorizat/concesionar auto
  • locaţia vânzătorului  - sediul în UE.

  Beneficiaţi de protecţie maximă când cumpăraţi o maşină nouă de la un dealer autorizat cu sediul în UE.

 • Cum pot duce acasă o maşină pe care am cumpărat-o din străinătate?

  Puteţi:

  • să o remorcaţi
  • să apelaţi la serviciile unei companii de transport
  • să o conduceţi chiar dumneavoastră. În acest caz, veţi avea nevoie de o asigurare valabilă în toate ţările pe care le tranzitaţi şi de un număr temporar de înmatriculare. Pe acestea le puteţi obţine în ţara din care cumpăraţi maşina. Vânzătorul ar trebui să vă informeze în acest sens.
 • Cum pot găsi maşina pe care mi-o doresc la cel mai bun preţ?

  Dacă vreţi să cumpăraţi o maşină nouă, puteţi compara preţurile consultând raportul English pe această temă, publicat anual de Comisia Europeană.

  Totuşi, trebuie să luaţi în considerare şi nivelul TVA-ului:

  • Pentru o maşină nouă, preţul final reprezintă suma dintre preţul net din ţara de achiziţie şi TVA-ul aplicabil în ţara în care locuiţi.
  • În cazul unei maşini de ocazie, nu plătiţi TVA dacă vânzătorul este persoană fizică. Dacă vânzătorul este concesionar auto, veţi plăti TVA-ul aplicabil în ţara în care aţi cumpărat maşina.
 • Cum pot obţine o placă cu numere de înmatriculare temporară pentru maşina pe care am cumpărat-o din străinătate?

  Certificatul sau placa de înmatriculare temporară vă permite să conduceţi maşina pe care aţi cumpărat-o din străinătate până în ţara în care urmează să o înmatriculaţi. Le puteţi obţineţi în ţara din care cumpăraţi maşina.

   În ceea ce priveşte numărul de înmatriculare permanentă, acesta va fi obţinut în ţara în care înmatriculaţi maşina.

  De asemenea, veţi avea nevoie de o asigurare valabilă în toate ţările prin care treceţi.

 • Locuiesc în Irlanda şi am cumpărat o maşină nouă din Germania. Mi se pare că aceasta are o defecţiune tehnică serioasă. Ce pot face?

  Dacă maşina nouă pe care aţi cumpărat-o de la un concesionar auto are o problemă, verificaţi termenii şi condiţiile referitoare la toate tipurile de garanţie (a constructorului, a concesionarului) pentru a afla dacă problema respectivă este acoperită. De asemenea, trebuie să verificaţi dacă aceste garanţii sunt valabile în Irlanda.

  În caz afirmativ, va trebui să contactaţi concesionarul pentru a căuta o soluţie. Totodată, sunteţi protejat de legislaţia europeană care prevede o garanţie minimă de doi ani.

 • Pot folosi plăcile de înmatriculare ale maşinii vechi pentru a aduce o altă maşină în ţara de reşedinţă?

  NU - Este ilegal.

Taxe pentru achiziţionarea unui automobil

 • Ce TVA se aplică la cumpărarea unei maşini din altă ţară a UE?

  Dacă achiziţionaţi o maşină nouă în altă ţară a UE, nu veţi plăti TVA în ţara respectivă. Va trebui să achitaţi valoarea TVA-ului aplicabil în ţara în care intenţionaţi să înmatriculaţi maşina.

  Un vânzător persoană fizică poate solicita rambursarea TVA-ului pe care l-a plătit când a cumpărat maşina. În acest fel, se evită dubla taxare pentru acelaşi vehicul.

  Dacă achiziţionaţi o maşină de ocazie de la un dealer autorizat, veţi plăti TVA-ul aplicabil în ţara de stabilire a acestuia. Când cumpăraţi de la o persoană fizică, nu trebuie să plătiţi TVA.

 • Locuiesc în Belgia şi vreau să cumpăr o maşină din Regatul Unit. Ştiu că trebuie să trec prin vama belgiană şi să plătesc valoarea TVA-ului din Belgia. Facturile pe care le am sunt în lire sterline. Cum se va calcula TVA-ul din moment ce va trebui să-l plătesc într-o ţară care foloseşte euro?

  Biroul vamal va transforma în euro preţul pe care l-aţi plătit în lire sterline. Veţi plăti 21% din suma respectivă (valoarea TVA-ului aplicabil în Belgia).

  Biroul vamal va utiliza cursul valutar valabil la data care figurează pe facturile dumneavoastră. Dacă nu aveţi factură, se va folosi data la care s-a efectuat comanda.

 • Maşina pe care vreau s-o cumpăr are trei luni şi 3500 de km la bord,  dar se vinde ca maşină nouă. Este legal?

  DA - O maşină vândută în UE este considerată nouă dacă:

  • intraţi în posesia ei în mai puţin de şase luni de la punerea în circulaţie

  sau

  • are mai puţin de 6 000 de km la bord.


  O maşină este considerată de ocazie dacă:

  • intraţi în posesia ei la peste şase luni de la punerea în circulaţie

  şi

  • are mai mult de 6 000 de km la bord.

Închirieri de autovehicule în străinătate

 • Ce trebuie să ştiu înainte de a închiria o maşină în altă ţară?

  Va trebui:

  • să ştiţi ce sumă veţi plăti în caz de accident
  • să verificaţi maşina cu atenţie (în prezenţa unui angajat al companiei), atât la preluarea, cât şi la returnarea acesteia
  • să solicitaţi o declaraţie scrisă potrivit căreia maşina a fost returnată în stare perfectă de funcţionare.
Încă mai aveți nevoie de ajutor?