Kruimelpad

Delen op 
	Delen op Facebook
 
	Delen op Twitter
 
	Delen op Google+
 
	Delen op linkedIn

Veelgestelde vragen - Auto's


De antwoorden op deze vragen zijn opgesteld door een Europese consumentenorganisatie. Heeft u nog andere vragen? Neem contact op met het Europees Consumentencentrum in uw land. English

Een auto kopen in het buitenland

 • Als ik mijn nieuwe auto in het buitenland ga kopen, hoe kan ik hem dan mee naar huis nemen?

  U kunt:

  • de auto zelf slepen,
  • een gespecialiseerd transportbedrijf inschakelen, of
  • zelf met de auto terugrijden. In ieder geval heeft u een geldige verzekering nodig (voor alle landen waar u doorheen rijdt) en een tijdelijk nummerbord.  Dat kunt u krijgen in het land waar u de auto koopt. De verkoper moet u daar meer over kunnen vertellen.
 • Hoe kom ik aan een tijdelijk nummerbord om naar huis te rijden met een auto die ik in het buitenland heb gekocht?

  Als u een tijdelijk nummerbord heeft kunt u met de auto die u net in een ander land heeft gekocht, zelf rijden naar het land waar u de auto wil inschrijven. U kunt zo'n nummerbord krijgen in het land waar u de auto koopt.

  Het definitieve nummerord moet u aanvragen in het land waar u de auto laat inschrijven.

  U moet ook een verzekering hebben die geldig is in alle landen waar u doorheen rijdt.

 • Hoe kom ik te weten waar de auto die ik wil kopen, het goedkoopst is?

  Als u van plan bent een nieuwe auto te kopen, vergelijk dan de prijzen in het verslag over de autoprijzen in de EU English, dat de Europese Commissie ieder jaar opstelt.

  Daarbij moet u nog wel rekening houden met de btw.

  • Voor een nieuwe auto betaalt u in totaal de nettoprijs in het land van aankoop + de btw in het land waar u woont.
  • Voor een tweedehands auto betaalt u geen btw als de verkoper een particulier is. Als de verkoper echter een handelaar is, dan betaalt u btw in het land waar u de auto koopt, volgens het daar geldende tarief.
 • Ik wil een auto kopen in ander EU-land. Wat voor garantie geldt er dan?

  Als u bij een handelaar een nieuwe auto koopt, bedraagt de wettelijke garantietermijn twee jaar. Bij gebruikte auto's kan die worden teruggebracht tot één jaar. De garantie dekt fabricagefouten en de verkoper is daarvoor aansprakelijk.

  Naast die wettelijke garantie kunt u ook een commerciële garantie krijgen.

  Volgens de EU-wetgeving mag u een beroep doen op de garantie bij iedere erkende dealer van uw merk, in welk EU-land de auto ook heeft gekocht. Als u dus een auto koopt in Duitsland en u neemt hem mee terug naar eigen land, dan kunt u fabricagefouten (zolang u nog garantie heeft) gewoon laten repareren bij een officiële dealer van dat merk bij u in de buurt, en hoeft u niet helemaal terug naar Duitsland.

 • Ik woon in Ierland en heb een nieuwe auto gekocht in Duitsland. Ik denk dat de auto een ernstig technisch defect heeft. Wat kan ik doen?

  Als er iets mis is met de nieuwe auto die u bij een dealer hebt gekocht, lees dan alle garantievoorwaarden (die van de fabrikant en van de verkoper) om na te gaan of het probleem is gedekt en of de garantie geldt in Ierland.

  Als dat zo is, dan kunt het probleem bij de dealer laten nakijken. U bent ook gedekt door de EU-consumentenwetgeving die u in de meeste gevallen minimaal twee jaar garantie geeft.

 • Kan ik niet gewoon met de nummerborden van mijn oude auto naar mijn eigen land terugrijden?

  NEE   - Dat is illegaal.

 • Wat moet ik weten voordat ik een auto in het buitenland koop?

  De regels en garanties kunnen verschillen, afhankelijk van de vraag of:

  • u een nieuwe of tweedehands wagen koopt
  • de verkoper een particulier of een handelaar is
  • de verkoper is gevestigd in een EU-land.

  De wet biedt u de meeste bescherming als u een nieuwe auto koopt bij een handelaar in een EU-land.

 • Wat zijn mijn rechten als ik bij een dealer in een ander EU-land een tweedehands auto koop en die auto gaat stuk?

  Dat hangt af van wat de verkoper u bij de verkoop heeft verteld, en wat het probleem is.

  Volgens de EU-wetgeving moeten goederen van goede kwaliteit zijn en naar tevredenheid functioneren. Dit varieert natuurlijk op grond van de goederen en verklaringen daarover van de verkoper en de producent of hun vertegenwoordiger.

  Als de auto een ernstig defect heeft waarvan u niet op de hoogte was toen u de auto kocht, heeft u waarschijnlijk recht op gratis reparatie. Als dat zo is, vraag de verkoper dan eerst of hij ermee instemt dat u de auto door een garage bij u in de buurt laat repareren. Dit is over het algemeen geen probleem bij nieuwe auto's, maar soms wel bij een tweedehandse.

 • Wat zijn mijn rechten als ik een tweedehands auto koop bij iemand die geen autohandelaar is, en die auto gaat stuk?

  In zulke gevallen zijn uw rechten erg beperkt. Het consumentenrecht geldt niet bij transacties tussen partculieren, alleen bij verkoop van "bedrijven" aan "consumenten". Wees dus heel voorzichtig als u iets van een particulier koopt.

  Komt u er met de verkoper samen niet uit, dan kunt u een rechtszaak tegen hem beginnen, maar dit kan erg veel tijd en geld kosten.

 • Welke formaliteiten zijn er nodig om een nieuwe auto die ik in het buitenland koop, mee te nemen naar mijn eigen land?

  U moet naar het kantoor van de douane in uw eigen land waar u een speciale btw-verklaring moet ondertekenen en de btw voor uw nieuwe auto moet betalen.

  Ook moet u een verzekering afsluiten, de auto in eigen land laten keuren (als het een tweedehandse is), de auto laten inschrijven en eventueel de overige belastingen betalen, zoals de motorrijtuigenbelasting.

Belastingen op auto's

 • De auto die ik wil kopen is drie maanden oud en heeft al 3500 km op de teller. Hij wordt me als nieuw verkocht. Is dit legaal?

  JA  - Een auto mag in de EU als nieuw worden verkocht als:

  • u de auto minder dan zes maanden na de eerste ingebruikname in uw bezit krijgt

  of

  • de auto minder dan 6000 km gereden heeft.


  Een auto wordt als tweedehands beschouwd als:

  • u de auto meer dan zes maanden na de eerste ingebruikname in uw bezit krijgt

  en

  • meer dan 6.000 km met de auto gereden is.
 • Hoe zit het met de btw als ik in een ander EU-land een auto koop?

  Als u een nieuwe auto koopt in een ander EU-land, hoeft u in dat land geen btw te betalen. U betaalt de btw in het land waar u de auto laat registreren, volgens het btw-tarief dat daar geldt.

  Koopt u een nieuwe auto van een particulier en niet van een autohandelaar, dan krijgt die particulier de btw die hij zelf al had betaald, terug. Zo hoeft voor dezelfde auto niet twee keer btw te worden betaald.

  Koopt u een tweedehands auto bij een handelaar dan betaalt u btw volgens het tarief van het land waar de verkoper is gevestigd. Als u een tweedehands auto koopt van een particulier, betaalt u geen btw.

 • Ik woon in België en wil een nieuwe auto kopen in het Verenigd Koninkrijk. Ik weet dat ik via de Belgische douane moet en in België btw moet betalen. Mijn factuur is opgesteld in Britse ponden. Hoe wordt de btw berekend nu ik die in euro moet betalen?

  De douane zal de prijs in ponden omrekenen in euro's. Over dat bedrag betaalt u 21% btw (het tarief dat in België geldt).

  De douane gebruikt de wisselkoers pond-euro van de dag waarop de factuur is opgemaakt. Is er geen factuur, dan geldt de datum op de koopovereenkomst.

Een auto huren in het buitenland

 • Wat moet ik weten voordat ik een auto in het buitenland huur?

  Hier zijn een paar tips:

  • zorg dat u weet waarvoor u aansprakelijk kunt worden gesteld bij een ongeval
  • inspecteer het voertuig zorgvuldig (in aanwezigheid van iemand van het verhuurbedrijf) bij het afhalen en terugbrengen
  • vraag meteen een schriftelijke verklaring dat u de auto in goede staat hebt teruggebracht.
Meer hulp nodig?

Meer hulp nodig?

Heeft u nog niet gevonden wat u zocht? Zit u met een probleem?

Advies inwinnen over uw EU-rechten

Hulp bij problemen met overheidsinstanties