Navigációs útvonal

Megosztás! 
	Megosztás Facebookon!
 
	Megosztás Twitteren!
 
	Megosztás Google-n!
 
	Megosztás LinkedIn-en!

Gyakran feltett kérdések – Gépkocsik


Az alábbi kérdések az európai fogyasztóvédelmi tanácsadó szolgálatok egyikéhez érkeztek be. A kérdéseket a szolgálat munkatársai válaszolták meg. Ha Önnek is vannak kérdései, azt tanácsoljuk, forduljon a helyi Európai Fogyasztói Központhoz. English

Autóvásárlás külföldön

 • Hazahozhatom-e a külföldön vásárolt új autómat a régi autóm rendszámtábláját használva?

  NEM – Ez jogellenes cselekedetnek minősül.

 • Hogyan vihetem haza a külföldön vásárolt új autómat?

  Több lehetőség közül választhat:

  • hazavontathatja a járművet;
  • megbízhat a feladattal egy járműszállítással foglalkozó céget;
  • hazavezetheti az autót. Az utóbbi esetben a hazaúton érintett országokban érvényes biztosítással és ideiglenes rendszámtáblával kell az autónak rendelkeznie. Ezeket abban az országban szerezheti be, ahol az autót vásárolja. A kereskedő minden valószínűség szerint tájékoztatással tud szolgálni Önnek ez ügyben.
 • Hol nézhetek utána annak, hogy az általam kiválasztott személygépkocsi-típus hol a legolcsóbb?

  Ha Ön új autót szeretne vásárolni, az árak összehasonlításában segítségére lehet az Európai Bizottság által évente közzétett jelentés, amely beszámol arról, hogyan alakulnak az autóárak az EU különböző tagállamaiban English.

  Figyelembe kell azonban vennie azt is, mekkora hozzáadottérték-adót (Magyarországon: áfát) kell fizetnie.

  • Ha új autót vásárol, a teljes ár, melyet Önnek fizetnie kell = a nettó ár az adásvétel helye szerinti országában + az áfa az Ön hazájában.
  • Használt autó vásárlásakor, ha az eladó magánszemély, Önnek nem kell áfát fizetnie. Ha azonban hivatásos kereskedőtől veszi a gépkocsit, kell áfát fizetnie, éspedig abban az országban, ahol az autót veszi.
 • Hol szerezhetem be az ideiglenes rendszámtáblát ahhoz, hogy hazavezethessem a külföldön vásárolt autómat?

  Ideiglenes rendszámtábla birtokában Ön hazavezetheti a külföldön vásárolt autót abba az országba, ahol azt regisztráltatni szeretné. A rendszámot abban az EU-tagországban válthatja ki, ahol az autót vásárolja.

  Miután megérkezik abba az országba, ahol az autót regisztráltatni kívánja, állandó rendszámot kell kérnie.

  Az ideiglenes rendszámtáblán kívül Önnek az autó biztosításáról is gondoskodnia kell, melynek érvényesnek kell lennie a hazaút során érintett országok mindegyikében.

 • Milyen jogok illetnek meg, ha használt autót veszek egy másik uniós országbeli autókereskedésben, és problémám támad a gépkocsival?

  Ez attól függ, mit mondott Önnek a kereskedő az autóról az adásvételkor, és pontosan mi a probléma.

  Az uniós szabályok értelmében az áruk minőségének és teljesítményének megfelelőnek kell lennie. Hogy ez mit jelent, az az áru jellegén kívül attól is függ, hogy mit nyilatkozott róla az eladó, a gyártó vagy az ő képviselőjük.

  Ha az autónak súlyos hibája van, amelyről Ön a vételkor nem tudott, Önnek bizonyos feltételek mellett joga van kérni, hogy a problémát orvosolják. Ha ez a helyzet, először a kereskedővel vegye fel a kapcsolatot, és kérdezze meg, hogy hajlandó-e a cég állni a költségeket, ha Ön elviszi javíttatni az autót az egyik helyi szervízbe. Általában ez az új személygépkocsik esetében nem szokott gondot jelenteni, de a használt autók esetében néha igen.

 • Milyen jogok illetnek meg, ha magánszemélytől használt autót veszek, és probléma van az autóval?

  Ebben az esetben Önt nagyon kevés jog illeti meg. A fogyasztóvédelmi jogszabályok nem vonatkoznak a magáneladásra – csak abban az esetben alkalmazhatóak, ha az adásvétel vállalkozás és fogyasztó között jön létre. Ha Ön magánszemélytől vásárol autót, legyen nagyon elővigyázatos.

  Ha az ügyet nem tudja békés úton rendezni, polgári pert indíthat az eladó ellen, de ez a döntés költségesnek és nehéznek bizonyulhat.

 • Mit kell elintéznem ahhoz, hogy a külföldön vásárolt új autómat bevihessem abba az országba, ahol élek?

  El kell mennie a lakóhelye szerinti ország vámhivatalába, ahol új autója behozatalához külön adóbevallást kell tennie, és be kell fizetnie a gépkocsira kivetett hozzáadottérték-adót (Magyarországon: általános forgalmi adót).

  Ezenkívül gépjármű-biztosítást kell kötnie, és ha használt autóról van szó, hatósági biztonsági vizsgálatra kell vinnie. A gépkocsit regisztráltatnia kell, és ki kell fizetnie a hazájában alkalmazandó egyéb adókat, például az útadót.

 • Mit érdemes tudnom, ha külföldön akarok autót vásárolni?

  A szavatosságra és a jótállásra vonatkozó szabályok különbözőek attól függően, hogy:

  • Ön új vagy használt gépkocsit vásárol;
  • az eladó magánszemély-e vagy hivatásos kerekedő;
  • az eladó székhelye az EU valamelyik országában van-e  vagy sem.

  Ön akkor részesül a legmagasabb szintű jogi védelemben, ha a személygépkocsit újonnan veszi olyan hivatásos kereskedőtől, akinek székhelye az EU területén található.

 • Személygépkocsit szeretnék vásárolni a szomszédos uniós országban. Milyen garancia jár az autóval?

  Ha Ön egy hivatásos kereskedőtől gépkocsit vásárol, az új autóra kétéves szavatosság vonatkozik. A szavatossági idő a használt gépkocsik esetében egy évre csökkenthető. A szavatosság a gyártási hibákra vonatkozik, amelyekért a forgalmazó tartozik felelősséggel.

  A szavatosságon kívül Ön jótállásra is jogosult lehet.

  Az uniós szabályok értelmében Ön szavatossági igényét a gyártó márkakereskedői hálózatába tartozó kereskedők bármelyikénél érvényesítheti, függetlenül attól, hogy melyik uniós országban vette az autót. Ha tehát Ön franciaországi lakosként Németországban vásárol gépkocsit, és magával viszi azt Franciaországba, gyártási hiba észlelése esetén nem kell visszautaznia Németországba, hogy a hibát orvosoltassa, hanem felkeresheti a gyártónak az Ön lakóhelyéhez közeli márkakereskedését.

 • Írországban élek, és vettem egy új autót Németországban. Sajnos úgy tűnik, az autónak komoly műszaki hibája van. Mit tehetek?

  Ha valami gondja támadt a kereskedőtől vásárolt új személygépkocsival, ellenőrizze, hogy a vonatkozó (a gyártó, illetve a kereskedő által vállalt) garanciák milyen feltételek mellett érvényesek. Nézzen utána, hogy a garancia érvényesíthető-e Írországban, és hatálya kiterjed-e a felmerült problémára.

  Ha igen, vegye fel a kapcsolatot a márkakereskedővel, akinek megoldást kell keresnie a problémára. Önt az uniós fogyasztóvédelmi szabályozás értelmében szavatosság is megilleti, amely általában kétéves időszakra szól.

Autóvásárlás esetén kivetett adók

 • Az autó, amelyet meg szeretnék venni, csak három hónapos, de kilométerórája már 3500 km-t mutat. A gépkocsit ennek ellenére új autóként kínálják megvételre. Jogszerű ez?

  IGEN  – Az Európai Unióban eladott gépjárművek akkor minősülnek újnak, ha:

  • kevesebb mint hat hónap telt el az első forgalomba helyezés óta,

  vagy

  • a jármű 6000 km-nél kevesebbet futott.


  A gépjármű akkor minősül használt autónak, ha:

  • több mint hat hónap telt el az első forgalomba helyezés óta,

  és

  • a jármű 6 000 km-nél többet futott.
 • Belgiumban élek, és az Egyesült Királyságban szeretnék új személygépkocsit venni. Tudom, hogy az autót Belgiumban el kell majd vámoltatnom, és ki kell fizetnem a belga áfát. A kocsi megvételekor a számlát font sterlingben állítják majd ki számomra. Hogyan fogják az áfát kiszámítani Belgiumban, ahol az euró a nemzeti fizetőeszköz?

  A vámhatóság a font sterlingben kifizetett vételárat átszámítja euróra. Önnek az így kapott összeg 21%-át kell áfaként befizetnie (a Belgiumban alkalmazott áfakulcs szerint).

  A vámhatóság a számlán feltüntetett napon érvényes átváltási árfolyamot használja a számításhoz, számla hiányában pedig a megrendelőlevélen szereplő dátumot veszi figyelembe.

 • Mi a helyzet az áfával, ha külföldön, egy másik uniós országban vásárolok autót?

  Ha Ön új személygépkocsit vásárol egy másik EU-tagállamban, a vásárláskor nem kell hozzáadottérték-adót (Magyarországon: áfát) fizetnie. Az áfát majd abban az országban kell a helyi adókulcs szerint befizetnie, ahol a gépjárművet regisztráltatni akarja.

  Ha a személygépkocsit nem hivatásos kereskedő, hanem magánszemély értékesíti, az eladó visszaigényelheti az autó első vásárlásakor kifizetett áfát. Ez azt a célt szolgálja, hogy ugyanazon gépjármű után ne kelljen kétszer áfát fizetni.

  Ha Ön használt autót vásárol hivatásos kereskedőtől, az áfát abban az országban kell a helyi adókulcs szerint befizetnie, ahol az eladó székhelye található. Ha Ön magánszemélytől vesz használt autót, nem kell áfát fizetnie.

Autókölcsönzés külföldön

 • Mit érdemes tudnom, ha külföldön autót szeretnék bérelni?

  Nagyon fontos, hogy:

  • tudja, baleset esetén mekkora önrészt kell fizetnie;
  • amikor átveszi és visszaadja az autót, alaposan szemrevételezze (az autókölcsönző cég egyik alkalmazottjának a jelenlétében);
  • írásbeli nyilatkozatot kérjen arról, hogy a gépkocsit kifogástalan állapotban adta vissza.
További segítségre van szüksége?

További segítségre van szüksége?

Nem találta meg a keresett információt? Megoldandó problémája adódott?

Kérjen tanácsot az Önt megillető uniós jogokkal kapcsolatban

Tagállami hatóságokkal kapcsolatos problémák megoldása