Διαδρομή πλοήγησης

Διαδώστε το 
	Μοιραστείτε το στο Facebook
 
	Μιλήστε γι` αυτό μέσω Twitter
 
	Διαδώστε το στο google+
 
	Μοιραστείτε το στο linkedIn

Συχνές ερωτήσεις - Αυτοκίνητα


Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές δόθηκαν από ευρωπαϊκή υπηρεσία παροχής συμβουλών σε καταναλωτές. Έχετε άλλες ερωτήσεις; Επικοινωνήστε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών στη χώρα σας. English

Αγορά αυτοκινήτου στο εξωτερικό

 • Ζω στην Ιρλανδία και αγόρασα ένα καινούργιο αυτοκίνητο στη Γερμανία. Νομίζω ότι παρουσιάζει ένα σοβαρό τεχνικό ελάττωμα. Τι μπορώ να κάνω;

  Αν υπάρξει πρόβλημα με το καινούργιο αυτοκίνητο που αγοράσατε από αντιπροσωπεία, διαβάστε τους όρους όλων των σχετικών εγγυήσεων (π.χ. τις εγγυήσεις του κατασκευαστή και τις εγγυήσεις του πωλητή) για να δείτε αν το πρόβλημά σας καλύπτεται και αν η εγγύηση ισχύει στην Ιρλανδία.

  Αν αυτό συμβαίνει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αντιπροσωπεία και να ζητήσετε επισκευή του ελαττώματος. Καλύπτεστε επίσης από τη νομοθεσία περί καταναλωτών της ΕΕ σχετικά με τις ελάχιστες εγγυήσεις , οι οποίες συνήθως έχουν διετή διάρκεια.

 • Θέλω να αγοράσω ένα αυτοκίνητο σε μια γειτονική χώρα της ΕΕ. Τι είδους εγγύηση καλύπτει την αγορά;

  Η αγορά καινούργιου αυτοκινήτου από επαγγελματία πωλητή καλύπτεται από διετή εγγύηση. Η περίοδος εγγύησης μπορεί να μειωθεί σε ένα χρόνο εφόσον πρόκειται για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Η εγγύηση καλύπτει κατασκευαστικά ελαττώματα για τα οποία ευθύνεται ο πωλητής.

  Εκτός από τη νόμιμη εγγύηση, μπορεί επίσης να υπάρχει και εμπορική εγγύηση.

  Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, μπορείτε να ζητήσετε να ισχύει η εγγύηση για οποιονδήποτε λιανοπωλητή του δικτύου διανομής του κατασκευαστή, ανεξάρτητα από την χώρα της ΕΕ στην οποία αγοράσατε το αυτοκίνητο. Συνεπώς, αν αγοράσετε το αυτοκίνητό σας στην Γερμανία και το πάρετε μαζί σας πίσω στη Γαλλία, μπορείτε να ζητήσετε (εντός της περιόδου εγγύησης) από οποιονδήποτε πωλητή της μάρκας αυτής κοντά στο σπίτι σας να διορθώσει το κατασκευαστικό ελάττωμα και δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε στην Γερμανία.

 • Μήπως μπορώ να επιστρέψω με το αυτοκίνητο στη χώρα μου χρησιμοποιώντας τις πινακίδες του παλιού μου αυτοκινήτου;

  ΟΧΙ   - Κάτι τέτοιο είναι παράνομο.

 • Ποιες είναι οι διατυπώσεις για τη μεταφορά του καινούργιου αυτοκινήτου που αγόρασα στο εξωτερικό στη χώρα διαμονής μου;

  Θα πρέπει να υποβάλετε ειδική δήλωση ΦΠΑ στο τελωνείο της χώρας σας και να καταβάλετε τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο καινούργιο σας αυτοκίνητο.

  Θα χρειαστεί επίσης να ασφαλίσετε το αυτοκίνητό σας, να περάσετε μια δοκιμασία ασφάλειας που επιβάλλει η χώρα σας αν πρόκειται για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, να ταξινομήσετε το αυτοκίνητο και να καταβάλετε όλους τους απαιτούμενους φόρους, όπως π.χ. τέλη κυκλοφορίας.

 • Πώς μπορώ να αποκτήσω προσωρινή πινακίδα κυκλοφορίας για να επιστρέψω στη χώρα μου με το αυτοκίνητο που αγόρασα στο εξωτερικό;

  Με την προσωρινή πινακίδα κυκλοφορίας μπορείτε να οδηγήσετε το αυτοκίνητο που αγοράσατε πρόσφατα στο εξωτερικό για να μεταβείτε στη χώρα όπου σκοπεύετε να το ταξινομήσετε. Μπορείτε να προμηθευτείτε πινακίδα κυκλοφορίας στη χώρα αγοράς του αυτοκινήτου.

  Θα πρέπει να αποκτήσετε μόνιμη πινακίδα κυκλοφορίας στη χώρα όπου θα ταξινομήσετε το αυτοκίνητό σας.

  Θα χρειαστείτε επίσης ασφάλεια έγκυρη σε όλες τις χώρες από τις οποίες θα περάσετε.

 • Πώς μπορώ να μάθω πού θα αγοράσω αυτοκίνητο φθηνότερα;

  Αν σχεδιάζετε να αγοράσετε καινούργιο αυτοκίνητο, μπορείτε να συγκρίνετε τις τιμές στην έκθεση για τις τιμες των αυτοκινήτων στην ΕΕ English, που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Θα πρέπει ωστόσο να λάβετε υπόψη σας το κόστος του ΦΠΑ:

  • Για καινούργιο αυτοκίνητο, η τελική τιμή που θα πληρώσετε είναι η καθαρή τιμή στη χώρα αγοράς + ΦΠΑ στη χώρα σας.
  • Για μεταχειρισμένο αυτοκίνητοδεν καταβάλλετε ΦΠΑ αν ο πωλητής είναι ιδιώτης. Αν, όμως, ο πωλητής είναι επαγγελματίας, θα καταβάλετε ΦΠΑ με τον συντελεστή που ισχύει στη χώρα αγοράς του αυτοκινήτου.
 • Πώς μπορώ να πάρω πίσω στη χώρα μου καινούργιο αυτοκίνητο που αγόρασα στο εξωτερικό;

  Μπορείτε:

  • να το ρυμουλκήσετε με δικό σας μέσον
  • να αναθέσετε τη μεταφορά σε ειδικευμένη μεταφορική εταιρεία
  • να το οδηγήσετε εσείς.  Σ'αυτήν την περίπτωση θα χρειαστείτε έγκυρη ασφάλεια (για όλες τις χώρες από τις οποίες θα περάσετε) και προσωρινό αριθμό κυκλοφορίας. Όλα αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε στη χώρα αγοράς του αυτοκινήτου. Ο πωλητής σας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας ενημερώσει σχετικά.
 • Τι δικαιώματα έχω αν αγοράσω μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από αντιπροσωπεία σε άλλη χώρα της ΕΕ και υπάρξει πρόβλημα;

  Εξαρτάται από το τι σας είπε ο πωλητής για το αυτοκίνητο και ποιο είναι το πρόβλημα.

  Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα εμπορεύματα πρέπει να έχουν ικανοποιητική ποιότητα και απόδοση. Αυτό εξαρτάται από τη φύση των εμπορευμάτων και από τους ισχυρισμούς του πωλητή, του παραγωγού ή του αντιπροσώπου τους.

  Αν το αυτοκίνητο παρουσιάζει σημαντικό ελάττωμα το οποίο δεν γνωρίζατε όταν το αγοράσατε, μπορεί να έχετε δικαίωμα επισκευής του ελαττώματος. Αν αυτό συμβαίνει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πωλητή για να δείτε πρώτα αν συμφωνεί να οδηγήσετε το αυτοκίνητο σε τοπικό συνεργείο για να επισκευαστεί. Γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα με τα καινούργια αυτοκίνητα, με τα μεταχειρισμένα όμως ίσως να υπάρχει.

 • Τι δικαιώματα έχω αν αγοράσω μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη και υπάρξει πρόβλημα;

  Σ'αυτή την περίπτωση τα δικαιώματά σας είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Η νομοθεσία περί καταναλωτών δεν ισχύει για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών, αλλά μόνο για συναλλαγές μεταξύ "επιχείρησεων" και "καταναλωτών". Συνεπώς, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζετε αυτοκίνητο από ιδιώτη.

  Αν δεν μπορείτε να διευθετήσετε το πρόβλημα με φιλικό τρόπο, μπορείτε να ασκήσετε αγωγή κατά του πωλητή, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρό και χρονοβόρο.

 • Τι χρειάζεται να γνωρίζω προτού αγοράσω αυτοκίνητο στο εξωτερικό;

  Οι κανόνες και οι εγγυήσεις διαφέρουν ανάλογα με το αν:

  • θέλετε να αγοράσετε  καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο
  • ο  πωλητής είναι  ιδιώτης ή  επαγγελματίας
  • ο πωλητής έχει την έδρα του σε χώρα της ΕΕ.

  Η προστασία είναι μεγαλύτερη όταν αγοράζετε καινούργιο αυτοκίνητο από επαγγελματία πωλητή που έχει την έδρα του στην ΕΕ.

Φόρος επί της αγοράς αυτοκινήτου

 • Ζω στο Βέλγιο και θέλω να αγοράσω ένα καινούργιο αυτοκίνητο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Γνωρίζω ότι πρέπει να περάσω από το βελγικό τελωνείο και να πληρώσω ΦΠΑ στο Βέλγιο. Η απόδειξη αγοράς έχει εκδοθεί σε λίρες στερλίνες. Πώς θα υπολογιστεί ο ΦΠΑ καθώς θα πληρωθεί σε χώρα με νόμισμα το ευρώ;

  Η τελωνειακή υπηρεσία θα μετατρέψει το ποσό που πληρώσατε σε ευρώ. Θα καταβάλετε ΦΠΑ με συντελεστή 21% επί του ποσού αυτού (ο ισχύων συντελεστής στο Βέλγιο).

  Θα εφαρμοστεί η τιμή της στερλίνας έναντι του ευρώ κατά την ημερομηνία που εκδόθηκε η απόδειξη αγοράς. Αν δεν υπάρχει απόδειξη αγοράς, θα εφαρμοστεί η ημερομηνία που αναφέρεται στην εντολή αγοράς.

 • Πού πρέπει να καταβάλλω τον ΦΠΑ όταν αγοράζω αυτοκίνητο σε άλλη χώρα της ΕΕ;

  Αν αγοράσετε καινούργιο αυτοκίνητο σε άλλη χώρα της ΕΕ, δεν πρέπει να καταβάλετε τον ΦΠΑ στη χώρα αυτή. Θα καταβάλετε τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή στη χώρα όπου σκοπεύετε να το ταξινομήσετε με τον συντελεστή που ισχύει εκεί.

  Αν ο πωλητής είναι ιδιώτης και όχι επαγγελματίας του κλάδου, μπορεί να ζητήσει να του επιστραφεί ο ΦΠΑ που κατέβαλε για το αυτοκίνητο όταν το πρωτοαγόρασε. Αυτό γίνεται για να μην καταβάλλεται δύο φορές ο ΦΠΑ για το ίδιο αυτοκίνητο.

  Αν αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από επαγγελματία πωλητή, θα καταβάλετε τον ΦΠΑ στη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένος ο πωλητής. Αν αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη, δεν θα καταβάλετε ΦΠΑ.

 • Το αυτοκίνητο που θέλω να αγοράσω έχει ηλικία τριών μηνών και έχει ήδη 3.500 χλμ. στον χιλιομετρητή. Είναι νόμιμο να το αγοράσω ως καινούργιο;

  ΝΑΙ  - Ένα αυτοκίνητο που πωλείται στην ΕΕ θεωρείται καινούργιο εφόσον:

  • η κυριότητά του αποκτάται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες από την ημερομηνία της πρώτης του κυκλοφορίας

  ή

  • έχει διανύσει λιγότερα από 6.000 χλμ.


  Ένα αυτοκίνητο θεωρείται μεταχειρισμένο εφόσον:

  • η κυριότητά του αποκτάται πάνω από έξι μήνες από την ημερομηνία της πρώτης του κυκλοφορίας

  και

  • έχει διανύσει περισσότερα από 6.000 χλμ.

Ενοικίαση αυτοκινήτου στο εξωτερικό

 • Τι χρειάζεται να γνωρίζω προτού νοικιάσω αυτοκίνητο στο εξωτερικό;

  Θα πρέπει:

  • να γνωρίζετε τι ποσοστό ευθύνης έχετε σε περίπτωση ατυχήματος
  • να ελέγξετε προσεκτικά το όχημα (παρουσία υπαλλήλου της εταιρείας ενοικίασης) κατά την παραλαβή και την επιστροφή του
  • προτού αναχωρήσετε, να ζητήσετε γραπτή δήλωση ότι το όχημα επεστράφη σε καλή κατάσταση.
Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια;

Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια;

Δεν βρήκατε τις πληροφορίες που ζητάτε; Έχετε κάποιο πρόβλημα που θέλετε να επιλύσετε;

Μάθετε για τα δικαιώματα που έχετε ως ευρωπαίος πολίτης

Προβλήματα με δημόσιες αρχές