Sti

Del på 
	Del på Facebook
 
	Send til Twitter
 
	Del på google+
 
	Del på linkedIn

Spørgsmål og svar – Biler


Disse spørgsmål blev stillet til og besvaret af en europæisk rådgivningstjeneste for forbrugere. Har du dine egne spørgsmål? Kontakt dit lokale europæiske forbrugercenter. English

Køb af bil i udlandet

 • Hvad skal jeg vide, inden jeg køber en bil i udlandet?

  Reglerne og garantierne er forskellige afhængigt af:

  • om du vil købe en ny eller brugt bil
  • om sælgeren er en privatperson eller en forhandler
  • om sælgeren er etableret i et EU-land.

  Du er bedst beskyttet, når du køber en ny bil af en forhandler, der er etableret i EU.

 • Hvilke formaliteter skal jeg igennem for at få min nye bil, som jeg har købt i udlandet, med ind i det land, hvor jeg bor?

  Du skal hen på det nationale toldkontor, hvor du skal aflevere en særlig momsangivelse og betale moms af din nye bil.

  Du skal også have din bil forsikret, og den skal synes, hvis den er brugt. Så skal den indregistreres, og du skal betale de gældende afgifter i dit hjemland, f.eks. registreringsafgift.

 • Hvilke rettigheder har jeg, hvis jeg køber en brugt bil af en bilforhandler i et andet EU-land, og der opstår et problem?

  Det afhænger af, hvad forhandleren fortalte dig om bilen, da du købte den, og hvad problemet er.

  EU-retten siger, at varers kvalitet og ydeevne skal være tilfredsstillende. Det afhænger af, hvilken type varer der er tale om, og hvad sælgeren, producenten eller deres repræsentanter har sagt om dem.

  Hvis der er noget alvorligt galt med bilen, og du ikke var klar over det, da du købte den, er du formentlig berettiget til erstatning. Hvis du er, skal du først kontakte sælgeren for at sikre dig, at han indvilger i, at du får bilen repareret på et lokalt værksted. Det er generelt ikke noget problem for nye biler, men kan være det for brugte.

 • Hvilke rettigheder har jeg, hvis jeg køber en brugt bil af en person, som ikke er bilforhandler, og der opstår et problem?

  I så fald er dine rettigheder meget begrænsede. Forbrugerlovgivningen gælder ikke et privat salg - men kun når en virksomhed sælger til en forbruger. Du skal derfor være meget forsigtig, når du køber af en privatperson.

  Hvis I ikke kan løse problemet i mindelighed, kan du overveje at rejse sag mod sælgeren, men det kan blive dyrt og være vanskeligt.

 • Hvordan finder jeg ud af, hvor den bil, jeg vil købe, er billigst?

  Hvis du har planer om at købe en ny bil, kan du sammenligne priserne ved at bruge den rapport om bilpriser i hele EU English, som Kommissionen udsender hvert år.

  Du skal dog også tage momsen med i udregningen:

  • For en ny bil bliver den endelige pris, du skal betale, nettoprisen i det land, hvor du køber den, plus moms og afgift i dit hjemland.
  • For en brugt bil, skal du ikke betale moms, hvis sælgeren er en privatperson. Hvis sælgeren derimod er bilforhandler, betaler du den lokale momssats i det land, hvor du køber bilen.
 • Hvordan får jeg den nye bil, jeg har købt i udlandet, med hjem?

  Du kan enten:

  • trække den selv med en anden bil
  • lave en aftale med et specialiseret transportfirma.
  • køre den selv. Du skal imidlertid have en gyldig forsikring (for alle de lande, du vil køre igennem) og midlertidige nummerplader (grænseplader). Nummerpladerne får du i det land, hvor du køber bilen. Sælgeren kan fortælle dig hvordan.
 • Hvordan får jeg midlertidige nummerplader (grænseplader) til en bil, jeg har købt i udlandet?

  Midlertidige nummerplader giver dig mulighed for at køre en bil, du lige har købt i ét land, til et andet land, hvor du vil indregistrere den. Nummerpladerne får du i det EU-land, hvor du køber bilen.

  Du skal have permanente nummerplader til din bil i det land, hvor du indregistrerer den.

  Du skal også have en forsikring, der gælder i alle de lande, du skal køre gennem.

 • Jeg bor i Irland og har købt en ny bil i Tyskland. Jeg tror, den har en alvorlig teknisk fejl. Hvad kan jeg gøre?

  Hvis der er noget galt med en ny bil, du har købt af en forhandler, skal du tjekke vilkårene for alle relevante garantier (producentgarantien og forhandlergarantien) for at finde ud af, om dit problem er dækket, og om garantien gælder i Irland.

  Hvis det er tilfældet, skal du kontakte forhandleren for at finde en løsning. Du er også omfattet af EU's forbrugerlovgivning om mindstegarantier, der normalt løber i to år.

 • Jeg vil gerne købe en bil i et andet EU-land. Hvilken garanti får jeg?

  Du er dækket af en toårig retsgaranti, når du køber en ny bil af en forhandler. Garantiperioden kan være begrænset til ét år for en brugt bil. Garantien dækker fabrikationsfejl, som sælgeren er ansvarlig for.

  Ud over retsgarantien, kan du også have en kommerciel garanti.

  EU-retten siger, at du kan påberåbe dig garantien hos enhver forhandler i producentens netværk, uanset i hvilket EU-land du købte bilen. Så hvis du f.eks. køber din bil i Tyskland og tager den med hjem til Danmark, kan du henvende dig til den nærmeste forhandler af bilmærket og bede om at få en fabrikationsfejl udbedret (inden for garantiperioden). Du behøver ikke tage tilbage til Tyskland.

 • Kan jeg ikke bare sætte nummerpladerne fra min gamle bil på den nye, når skal have den med hjem?

  NEJ   - Det er ulovligt.

Afgift på købte biler

 • Den bil, jeg gerne vil købe, er tre måneder gammel og har allerede kørt 3 500 km. Den bliver solgt som en ny bil. Er det lovligt?

  JA - En bil, der sælges i EU, betragtes som ny:

  • hvis du overtager den mindre end seks måneder efter den dato, hvor den først kom på vejen

  eller

  • hvis den har kørt under 6 000 km.


  En bil betragtes som brugt:

  • hvis du overtager den mere end seks måneder efter den dato, hvor den først kom på vejen

  og

  • hvis den har kørt over 6 000 km.
 • Hvad med momsen, når jeg køber en bil i et andet EU-land?

  Hvis du køber en ny bil i et andet EU-land, skal du ikke betale moms i det pågældende land. Du skal betale den lokale momssats, når du importerer bilen til det land, hvor du vil indregistrere den.

  Private sælgere kan i modsætning til en bilforhandler få den moms tilbage, de betalte af bilen, da de først købte den. Derved undgår man, at der bliver betalt moms af den samme bil to gange.

  Hvis du køber en brugt bil af en forhandler, skal du betale moms af den til den sats, der gælder i det land, hvor forhandleren er etableret. Hvis du køber en brugt bil af en privatperson, skal du ikke betale moms.

 • Jeg bor i Belgien og vil gerne købe en ny bil i England. Jeg ved, at skal have den gennem tolden i Belgien og betale belgisk moms. Kvitteringen er i pund. Hvordan bliver momsen beregnet, når jeg skal betale i et land, der bruger euro?

  Toldvæsenet omregner prisen fra pund til euro. Du skal betale 21 % af beløbet i moms (momssatsen i Belgien).

  Toldvæsenet vil bruge pundkursen på den dato, der står på kvitteringen, når de omregner beløbet til euro. Hvis du ikke har en kvittering, bruger de datoen på købsaftalen.

Billeje i udlandet

 • Hvad skal jeg vide, inden jeg lejer bil i udlandet?

  Sørg for:

  • at undersøge, hvor meget du skal betale, hvis der sker et uheld
  • at tjekke bilen omhyggeligt (med en ansat fra udlejningsfirmaet til stede), når du modtager og afleverer den
  • at bede om en skriftlig bekræftelse af, at bilen blev afleveret i god stand, inden du rejser videre.
Har du stadig brug for hjælp?

Har du stadig brug for hjælp?

Fandt du ikke de oplysninger, du ledte efter? Har du et problem, du skal have løst?

Få rådgivning om dine EU-rettigheder

Løs problemer med en offentlig myndighed