Sökväg

Uppdaterat : 12/07/2016

vehicles

Hyra bil utomlands

Ingen ångerrätt när du bokar hyrbil

Om du har bokat en bil via internet, telefon eller post i EU har du inte automatiskt rätt att ångra köpet och få pengarna tillbaka, såvida inte biluthyrningsföretagets egna villkor medger det.

EU:s regler om 14 dagars ångerrätt när du beställer en vara eller tjänst via internet, telefon eller post gäller inte biluthyrning.

Hyra bil utanför EU

Om du bor i EU och hyr bil i ett land utanför EU, till exempel Schweiz, gäller särskilda regler när du kör i EU-länderna.

Om du tänker använda hyrbilen både i och utanför EU – till exempel för att köra från Schweiz till Frankrike, Tyskland, Österrike eller Italien – måste du meddela biluthyrningsföretaget i förväg. Då kan du få hyra en EU-registrerad bil som uppfyller EU:s tullagstiftning. De flesta biluthyrningsföretag i Schweiz har bilar med EU-registreringsskyltar som följer EU:s tullregler, men du bör alltid kontrollera med företaget i förväg.

Biluthyrningsföretaget måste också försäkra sig om att bilen uppfyller tull- och trafikreglerna i det land du ska till. I Frankrike måste bilarna vara försedda med en alkoholmätare, medan Tyskland och Österrike kräver vinterdäck vissa månader av året.

Leasa bil

Leasing – långtidshyrning med möjlighet att köpa ut bilen när avtalet löper ut – kan vara svårt om du planerar att flytta till ett annat land med bilen.

Eftersom du måste försäkra och registrera bilen i det land där du bor, kan du få problem om försäkringen inte gäller i det land du ska flytta till.

Leasingföretaget kanske inte heller går med på att du registrerar bilen i ett annat EU-land.

Gäller mitt körkort utomlands?

Om du tänker hyra en bil (som du själv ska köra) i ett annat EU-land måste du också kontrollera att ditt körkort gäller där.

Offentliga samråd
Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
Få hjälp och råd

I det här fallet de 27 EU-länderna + Island, Liechtenstein och Norge

Retour au texte en cours.