Navigacijska pot

Posodobitev : 12/07/2016

vehicles

Najem vozila v tujini

Vnaprejšnja rezervacija

Če ste avtomobil rezervirali v EU po spletu, telefonu ali elektronski pošti, nimate samodejne pravice, da rezervacijo odpoveste ali zahtevate povračilo, čeprav lahko pogoji podjetja za najem vozila to omogočajo.

Predpisi EU, ki določajo 14-dnevno obdobje za razmislek pri nakupu blaga in storitev na spletu, po telefonu in pošti, za najem vozila ne veljajo.

Najem avtomobila v državi zunaj EU

Če živite v EU in najamete avtomobil v državi zunaj EU, na primer v Švici, veljajo posebna pravila za vožnjo s tem vozilom v državah EU.

Podjetje za najem vozil morate vnaprej obvestiti, če nameravate potovati z najetim vozilom v državah EU in zunaj EU – denimo iz Švice v Francijo, Nemčijo, Avstrijo ali Italijo. Podjetje vam bo zagotovilo vozilo, registrirano v EU, ki izpolnjuje pravila carinske zakonodaje EU. Večina podjetij za najem vozil v Švici omogoča najem vozil z registrskimi tablicami EU za državljane EU zaradi izpolnjevanja carinskih predpisov EU, vendar raje preverite pri podjetju, pri katerem najemate vozilo.

Podjetje za najem vozil mora tudi zagotoviti, da vozilo izpolnjuje prometne in carinske predpise države, v kateri boste potovali. V Franciji morajo biti na primer vozila opremljena z merilcem alkohola v izdihanem zraku, medtem ko so v Nemčiji in Avstriji v določenih mesecih obvezne zimske pnevmatike.

Lizing avtomobila

Lizing – dolgoročni najem z možnostjo nakupa avtomobila ob izteku pogodbe – mogoče ni najprimernejši, če se nameravate z vozilom, ki ste ga najeli oziroma kupili na lizing, preseliti v drugo državo.

Ker je treba v državi prebivališča vozilo zavarovati in registrirati, boste morda v državi, v katero se želite preseliti, naleteli na težave, če tam vaše zavarovanje ni veljavno.

Podjetja za lizing nerada dovolijo, da avtomobil registrirate v drugi državi EU.

Veljavnost vozniškega dovoljenja

Če nameravate vozilo najeti ali voziti v drugi državi EU, boste tudi morali preveriti, ali je vaše vozniško dovoljenje tam veljavno.

Javna posvetovanja
Potrebujete pomoč podporne službe?
Pomoč in svetovanje

V tem primeru 27 držav EU + Islandija, Lihtenštajn in Norveška

Retour au texte en cours.