Navigációs útvonal

Frissítve : 12/07/2016

vehicles

Autókölcsönzés külföldön

Foglalás

Ha Ön telefonon, postai úton vagy az interneten bérautót foglal az Európai Unióban, nem jogosult automatikusan arra, hogy a foglalást törölje, illetve hogy a foglalási díj visszatérítését kérje, bár előfordulhat, hogy az autókölcsönző cég által meghatározott szerződési feltételek ezt lehetővé teszik.

Az autókölcsönzésre nem terjed ki azoknak az uniós jogszabályoknak a hatálya, amelyek az árut vagy szolgáltatást interneten, telefonon, illetve postai úton megrendelő fogyasztók számára 14 napos gondolkodási időt biztosítanak, mely időszak alatt a vevők meggondolhatják magukat, és elállhatnak a vásárlástól.

Autókölcsönzés nem uniós országban

Ha Ön az EU valamelyik tagországában él, és egy harmadik, nem uniós államban, például Svájcban bérel autót, különleges szabályok vonatkoznak a kölcsönzött gépjármű uniós országokban való használatára.

Ha Ön a kölcsönzött személygépkocsival uniós és nem uniós országokba – például Svájcból Franciaországba, Németországba, Ausztriába vagy Olaszországba – is utazni fog, erről előzőleg tájékoztatnia kell az autókölcsönzőt. Ebben az esetben az autókölcsönző az uniós vámjogszabályokkal összhangban egy, az EU-ban regisztrált gépjárművet fog az Ön rendelkezésére bocsátani. A svájci autókölcsönző cégek többsége – az uniós vámjogszabályokra figyelemmel – uniós rendszámtáblával rendelkező gépkocsit kölcsönöz az uniós tagországok lakosai számára. Tanácsos azonban előre egyeztetni erről az autókölcsönzővel, ha Ön a Svájcban bérelt autót uniós országokban is használni kívánja.

Az autókölcsönző vállalatnak arról is gondoskodnia kell, hogy az általa kölcsönbe adott gépjármű kielégítse annak az országnak a vám- és közlekedési előírásait, amelyekbe a bérlő utazni szándékozni vele. Franciaországban például az autókban lennie kell alkoholszondának, Németországban és Ausztriában pedig az év bizonyos hónapjaiban kötelező a téli gumi használata.

Autólízing

A lízing hosszú távra szóló szerződés, melynek esetében a futamidő végén a gépjárművet lízingbe vevő félnek lehetősége van az autót megvásárolni. Az ügyletet megnehezítheti, ha az érintett személy másik országba szeretne költözni a lízingelt kocsival.

Tekintettel arra, hogy az autót lízingelő félnek biztosítást kell kötnie a járműre, és regisztráltatnia is kell azt a lakhelye szerinti országban, gondot okozhat, ha a megkötött biztosítás nem érvényes abban az országban, ahová az illető költözni szeretne.

Ezen túlmenően a lízingbe adó fél sem egyezik bele feltétlenül abba, hogy Ön a gépkocsit egy másik uniós országban regisztráltassa.

A jogosítvány érvényessége

Ha Ön másik uniós országban szeretne autót bérelni és vezetni, azt is ellenőriznie kell, hogy érvényes-e vezetői engedélye az adott EU-tagállamban.

Nyilvános konzultációk
Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia

Retour au texte en cours.