Navigacijski put

Ažurirano : 12/07/2016

vehicles

Najam automobila u inozemstvu

Rezervacija automobila

Ako ste u EU-u automobil rezervirali na internetu, telefonom ili poštom, nemate automatski pravo na otkazivanje ni potraživanje povrata sredstava, čak i ako je to dopušteno uvjetima poslovanja poduzeća za najam automobila.

Najam automobila nije obuhvaćen pravilima EU-a u skladu s kojima imate pravo odustati od kupnje u roku od 14 dana nakon narudžbe robe ili usluga na internetu, telefonom ili poštom.

Najam automobila u državama izvan EU-a

Ako živite u EU-u, a automobil unajmite u državi izvan EU-a, npr. Švicarskoj, primjenjuju se posebna pravila pri vožnji tog automobila u državama EU-a.

Ako unajmljenim automobilom namjeravate putovati i u EU-u i izvan njega, primjerice od Švicarske do Francuske, Njemačke, Austrije ili Italije, o tome trebate unaprijed obavijestiti poduzeće za najam vozila. Ono vam može ponuditi automobil registriran u EU-u kako bi se poštovalo carinske zakone EU-a. Većina poduzeća za najam automobila u Švicarskoj rezidentima EU-a nudi automobile s registarskim tablicama EU-a radi poštovanja carinskih zakona EU-a, ali to biste trebali provjeriti s poduzećem za najam automobila.

Poduzeće za najam automobila mora osigurati i da je automobil u skladu s carinskim i prometnim propisima države u koju ćete putovati. Na primjer, u Francuskoj u automobilu morate imati obvezni uređaj za alkotest, dok su u Njemačkoj i Austriji zimske gume obvezne određenih mjeseci u godini.

Leasing automobila

Leasing (dugoročni najam automobila uz mogućnost otkupa na kraju ugovora) može biti problem ako se s automobilom uzetim na leasing namjeravate preseliti u drugu državu.

Budući da ste automobil obvezni osigurati i registriratiu svojoj državi boravišta, mogući su problemi ako vam osiguranje ne važi u državi u koju se želite preseliti.

Osim toga, leasing-društvo može biti nesklono tome da registrirate automobil u drugoj državi EU-a.

Valjanost vozačke dozvole

Ako namjeravate unajmiti automobil i voziti ga u drugoj državi EU-a, trebat ćete provjeriti i je li vaša vozačka dozvola ondje valjana.

Public consultations
Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
Pomoć i savjetovanje

U ovom slučaju 27 država članica EU-a, Island, Lihtenštajn i Norveška

Retour au texte en cours.