Navigációs útvonal

Frissítve : 20/06/2016

vehicles

Autóvásárlás külföldön

Árak

Ön szabadon vásárolhat gépkocsit az Európai Unió bármelyik országában.

Ha azt szeretné összehasonlítani, hogy egy bizonyos modell mennyibe kerül az egyes országokban, fontos, hogy azonos felszereltségű és belső kiképzésű gépkocsik árát vegye figyelembe. Az autók műszaki jellemzői (légkondicionálás, fűtés stb.) eltéréseket mutathatnak a gépjármű értékesítési helyének függvényében.

Azt tanácsoljuk, hogy mielőtt gépkocsit vásárol egy másik uniós országban, feltétlenül tájékozódjon a hozzáadottérték-adó (héa) fizetésére vonatkozó szabályokról.

A más EU-tagországban vásárolt autók után fizetendő hozzáadottérték-adóra (Magyarországon: áfára) vonatkozó szabályok különböznek a többi fogyasztási cikkre vonatkozó szabályoktól. A szabályozás annak függvényében is eltéréseket mutat, hogy használt vagy új gépkocsiról van-e szó, illetve hogy az autót magánszemély vagy hivatásos kereskedő értékesíti-e.

Magáneladók

Fontos tudnia, hogy a fogyasztóvédelmi jogszabályok hatálya nem terjed ki azokra az esetekre, amikor magánszemélytől vesz gépjárművet, ezért ha így tesz, rendkívül körültekintően kell eljárnia.

Azt tanácsoljuk, hogy ilyen esetekben a lehető legalaposabban tájékozódjon a magáneladóról, és feltétlenül szerezze be az illető elérhetőségi adatait.

A törvény értelmében a megvételre kínált gépjárműnek:

  • kielégítő állapotban kell lennie;
  • meg kell felelnie a hirdetésben foglaltaknak;
  • alkalmasnak kell lennie a rendeltetésszerű használatra.

Az új gépjárműveknek azonban szigorúbb minőségi előírásoknak kell megfelelniük, mint a használt autóknak. A jog elismeri, hogy a másodkézből vásárolt járművek nem feltétlenül mentesek minden hibától.

Új gépjármű behozatala

Ha Ön egy másik uniós országban új autót vásárol, alaposan át kell gondolnia, hogyan szállítja, illetve szállíttatja azt haza, mivel ekkor a kocsi még nincs regisztrálva az Ön lakhelye szerinti országban. Ön az alábbi lehetőségek közül választhat:

  • hazavontathatja az új gépkocsit egy regisztrált és teljes körű biztosítással rendelkező gépjármű segítségével;
  • megbízhat a feladattal egy járműszállítással foglalkozó céget;
  • hazavezetheti az autót. Az utóbbi esetben azonban a gépkocsinak érvényes biztosítással és ideiglenes rendszámtáblával kell rendelkeznie (mindazokban az országokban, melyeken Ön az autóval útja során áthalad). Ön abban az országban költhet biztosítást és válthat ki ideiglenes rendszámtáblát, ahol az autót vásárolja. A járművet értékesítő kereskedőtől valószínűleg felvilágosítást tud kapni a kérdésben. Először azonban utána kell néznie, hogy mindazokban az országokban elfogadják-e az ideiglenes rendszámot, amelyeken útja során áthalad.

Az állandó rendszámot abban az országban kell kiváltania, ahol a gépkocsit regisztráltatni kívánja.

Vizsgálja meg a kérdést mélyebben, országonkénti bontásban:

Ország kiválasztása

Ország kiválasztása

Az Önt az EU egész területén megillető jogok


* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

 

Nyilvános konzultációk
Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia.

Retour au texte en cours.