Navigacijski put

Ažurirano : 20/06/2016

vehicles

Kupnja automobila u inozemstvu

Usporedba cijena

Automobil možete kupiti bilo gdje u EU-u.

Kada uspoređujete cijene određenog modela u različitim zemljama, pripazite da uspoređujete automobile s istom opremom i unutrašnjosti. Tehničke značajke (klimatizacija, grijanje i slično) mogu se razlikovati ovisno o tome gdje se automobil prodaje.

Upoznajte se s pravilima o PDV-u Latviešu български Malti Lietuvių français suomi čeština Ελληνικά español Slovenščina Deutsch Eesti Slovenčina italiano português magyar polski svenska Nederlands Dansk română English prije kupnje automobila negdje drugdje u EU-u.

Pravila o PDV-u za automobile kupljene u nekoj drugoj državi EU-a drugačija su od pravila koja se odnose na druge proizvode. Ona se razlikuju i ovisno o tome je li automobil rabljen ili novi, te o tome li prodavač privatna osoba ili pravna osoba.

Privatni prodavači

Morate biti svjesni da se propisi o zaštiti potrošača ne primjenjuju na privatnu prodaju zbog čega morate biti posebno pažljivi kada automobil kupujete od privatne osobe.

Kada poslujete s privatnim prodavačem, pobrinite se da o njemu ili njoj saznate što više, uključujući podatke za kontakt.

Po zakonu, automobil mora biti:

  • odgovarajuće kvalitete
  • onakav kakvog su ga oglašavali
  • služiti svrsi.

Međutim, novi automobili imat će viši standard kvalitete u usporedbi s rabljenima. Zakon priznaje da rabljeno vozilo ne mora biti bez ikakvih nedostataka.

Prijevoz vašeg novog automobila

Kada kupujete novi automobil u drugoj državi EU-a, morat ćete dobro razmisliti kako ćete ga prevesti kući jer još neće biti registriran u zemlji u kojoj živite:

  • Možete automobil odvući kući tako da ga pričvrstite na osigurano i registrirano vozilo.
  • Možete unajmiti specijalizirano poduzeće za otpremu i prijevoz.
  • Možete ga sami odvesti. Međutim, to ćete moći učiniti ako imate valjano osiguranje (za sve zemlje kroz koje ćete voziti) i privremenu registarsku pločicu. Njih možete pribaviti u zemlji u kojoj kupujete automobil - o tome će vas moći obavijestiti prodavač. Međutim, prvo provjerite je li privremena registarska pločica prihvatljiva u zemljama kroz koje vozite.

Privremenu registarsku pločicu za svoj automobil morate pribaviti u zemlji u kojoj ste registrirali automobil.

Saznajte više informacija, za svaku pojedinu zemlju:

Odaberite svoju državu

Odaberite svoju državu

Prava zajednička za sve države članice EU-a


* Nacionalna nadležna tijela još nisu dostavila informaciju

 

Public consultations
Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
Pomoć i savjetovanje

In this case, the 28 EU member states + Iceland, Liechtenstein and Norway

Retour au texte en cours.