Vanliga frågor - Köpa och leasa bil

Du måste kontakta tullen i ditt land, lämna in en särskild momsblankett till skatteverket och betala momsen på din nya bil.

Du måste också skaffa en bilförsäkring, besiktiga bilen om den är begagnad, registrera den och betala eventuella andra obligatoriska skatter i ditt land, t.ex. vägskatt.
NEJ – Det är olagligt.
Om du tänker köpa en ny bil kan du lätt jämföra priser på nätet. När du jämför priset på en viss modell i olika länder, tänk på att jämföra bilar med samma utrustning och tillbehör. Vad som ingår som standard (t.ex. luftkonditionering och uppvärmning) kan skilja sig åt.

Du måste också tänka på vilken moms du ska betala:

För en ny bil kommer slutpriset att bli nettopriset i inköpslandet plus momsen i ditt land.
För en begagnad bil ska du inte betala någon moms om säljaren är en privatperson. Om säljaren är en bilhandlare ska du betala momssatsen i det land där du köper bilen.
Med en tillfällig registreringsskylt kan du köra hem din nyinköpta bil till hemlandet där du ska registrera den. Skylten kan du få i det EU-land där du köper bilen – säljaren ska kunna hjälpa dig med det.

Eftersom tillfälliga registreringsskyltar inte är ömsesidigt erkända i EU, bör du först kontrollera om alla länder som du kör igenom godkänner den tillfälliga skylten från inköpslandet.

En permanent registreringsskylt får du i det land där du registrerar bilen.

Du behöver också en försäkring som gäller i alla de länder du ska köra igenom.
När du köper en ny bil av en bilhandlare har du alltid minst två års reklamationsrätt. Om bilen är begagnad kan reklamationsfristen vara kortare, men den måste vara minst ett år. Reklamationsrätten gäller fabrikationsfel som säljaren är ansvarig för.

Säljaren kan dessutom erbjuda en egen garanti. Den extra garantin kan ge dig ett bättre skydd, men ersätter eller förkortar aldrig den tvååriga reklamationsrätt som du alltid har enligt EU-reglerna.

Enligt EU:s regler kan du utnyttja din reklamationsrätt hos vilken godkänd återförsäljare som helst, oavsett i vilket EU-land du köpte bilen. Om du köpte bilen i Tyskland och tar den med hem till Sverige kan du vända dig till närmaste återförsäljare av det bilmärket om du upptäcker ett fabrikationsfel (inom reklamationsfristen). Du behöver inte åka tillbaka till Tyskland.
Det beror på säljarens beskrivning av bilen när du köpte den och vad det är för problem.

Enligt EU:s regler måste en vara ha tillfredsställande kvalitet och prestanda. Även om du köper en begagnad vara måste säljaren leverera den i enlighet med köpekontraktet. Varan måste stämma med säljarens beskrivning och vara lämplig för ditt speciella ändamål. Den ska uppfylla de villkor som du godkände när du skrev på kontraktet.

Säljaren är inte ansvarig för fel som du kände till när du köpte bilen eller fel som uppstått efter vanligt slitage.

Om bilen däremot har ett allvarligt fel som du inte kände till när du köpte den kan du ha rätt till ersättning.

Enligt EU-reglerna har du minst två års reklamationsrätt om den köpta produkten visar sig vara defekt eller inte stämmer med beskrivningen. Om bilen är begagnad kan reklamationsfristen vara kortare, men den måste vara minst ett år. Det bör säljaren ha förklarat för dig vid köpet.

Om felet uppstår inom de första sex månaderna efter köpet anses varan ha varit defekt redan vid leveransen.

Efter sex månader kan du fortfarande åberopa reklamationsrätten, men om säljaren nekar till att felet fanns där från början kan du behöva bevisa det, t.ex. genom att anlita en teknisk expert.

När du upptäcker ett tekniskt problem ska du informera säljaren så fort som möjligt och senast inom två månader.

Hör med säljaren om han eller hon går med på att låta en lokal verkstad reparera bilen. Det här är sällan ett problem när det gäller en ny bil, men kan bli det för begagnade bilar.
I det här fallet har du bara begränsade rättigheter. Konsumentskyddslagen gäller inte privatköp, utan bara när du som konsument köper något av ett företag. Du bör därför vara extra försiktig när du köper något av en privatperson.

Om ni inte kan göra upp i godo kan du stämma säljaren, men det kan bli både svårt och dyrt.

Läs mer på huvudsidan

EU-lagstiftning

Senast kontrollerat: 06/09/2022
Dela denna sida