Kruimelpad

Bijgewerkt : 28/06/2016

travel

In noodgevallen

112: het gemeenschappelijk EU-alarmnummer

112 is het Europese alarmnummer dat u vanaf elke vaste of mobiele telefoon in de hele EU gratis kan bellen. U wordt dan meteen verbonden met de alarmcentrale voor politie, ambulance en brandweer.

Naast het Europese alarmnummer 112 kunt u ook nog steeds de nationale noodnummers draaien. Maar het alarmnummer 112 is het enige nummer dat in alle EU-landen werkt.

Het wordt ook in een aantal landen buiten de EU gebruikt, zoals Zwitserland en Zuid-Afrika.

Meer over het alarmnummer 112 in de afzonderlijke EU-landen English

Een voorbeeld

Erger voorkomen

Kort nadat de Griekse Anasthassios voor zijn studie naar Lissabon was verhuisd, brak er brand uit in zijn nieuwe appartement. Hij kende het alarmnummer in Portugal niet, maar gelukkig wist hij dat hij ook daar gewoon het nummer 112 kon bellen, net als thuis in Griekenland en de rest van de EU. Hij kreeg meteen de alarmcentrale van Lissabon aan de lijn, die meteen de brandweer stuurde.

Wanneer u op reis bent in de EU, neem dan ook uw Europese zorgpasбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) (EHIC) mee. Als u dringend medische hulp nodig heeft, vereenvoudigt die zorgpas de administratieve afwikkeling en krijgt u de kosten van medische behandeling makkelijker vergoed.

Vermiste kinderen: 116000

Als uw kind vermist raakt, thuis of in een ander EU-land, kunt u in de meeste EU-landen het telefonisch meldpunt voor vermiste kinderen 116000 English draaien.

U kunt bij het meldpunt aangifte van vermissing English doen. Het biedt steun aan ouders van vermiste kinderen.

Het telefonisch meldpunt 116 000 is inmiddels in 22 EU-landen svenska English beschikbaar.

Meer over andere 116-nummers

Een voorbeeld

Melding maken van vermissing

Op vakantie in Frankrijk begon het Duits stel Andreas en Kirsten zich ongerust omdat hun dochtertje tijdens een excursie vermist raakte. Een paar uur later was ze nog steeds niet gevonden. Ze waren al naar de politie geweest, maar herinnerden zich ook het nummer waar je in Duitse melding kan maken van vermiste kinderen. Ze wisten dat dat nummer, 116 000, ook in Frankrijk bestond en kregen bij het meldpunt advies over hoe zij de zaak het best bij de Franse autoriteiten konden aankaarten.

EU-wetgeving
  • EU-regels over nationale nummers die met 116 beginnen English
  • EU-regels over het alarmnummer 112 English
Openbare raadpleging
Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
Vraag hulp of advies