Navigációs útvonal

Frissítve : 28/06/2016

travel

Vészhelyzetben

112: az egységes európai segélyhívószám

A 112-es európai segélyhívószám az EU teljes területéről mind vezetékes, mind mobiltelefonról ingyenesen hívható. Aki ezt a számot tárcsázza, annak hívása azonnal a segélyszolgálatokhoz – a mentőkhöz, a rendőrséghez, illetve a tűzoltósághoz – fut be.

Az egységes európai segélyhívószám nem váltja fel a tagállami segélyhívószámokat, hanem ezekkel együtt áll a segítségre szorulók rendelkezésére. A tagállami telefonszámokkal ellentétben azonban a 112 az egyetlen olyan segélyhívószám, amelynek révén az összes EU-tagországból el lehet érni a segélyszolgálatokat.

A 112-es számot az Európai Unión kívül is használni lehet vészhelyzet esetén egyes országokban, így például Svájcban és Dél-Afrikában.

További információk: a 112-es segélyhívószám használata az egyes EU-országokban English

Konkrét eset

Katasztrófamegelőzés

Jórgosz görög állampolgár, aki Lisszabonba költözött, hogy ott folytassa tanulmányait. Röviddel a beköltözése után tűz ütött ki lisszaboni lakásában. Jórgosz nem ismerte a helyi segélyhívószámokat, de eszébe jutott, hogy a 112-es számot – hazájához, Görögországhoz, és a többi uniós tagállamhoz hasonlóan – Portugáliában is használhatja. Felhívta hát a 112-t. Hívását azonnal fogadták, s a lisszaboni segélyszolgálatok munkatársai rögtön kiküldték a tűzoltókat Jórgosz lakásához.

Ha Ön az EU területén másik országba utazik, ne felejtse el magával vinni az európai egészségbiztosítási kártyátбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv). Ha kinttartózkodása során sürgősségi egészségügyi ellátásra van szüksége, az európai egészségbiztosítási kártya révén le tudja egyszerűsíteni az ezzel járó ügyintézést, és vissza tudja igényelni az egészségügyi ellátásra kifizetett költségeket.

Eltűnt gyermekek: 116 000

Azok a szülők, akiknek gyermeke eltűnik, a legtöbb EU-országban segítséget kérhetnek a 116 000-ás telefonszámon English.

A gyermekek eltűnésének bejelentésére szolgáló forródrót English munkatársai segítséget és támaszt nyújtanak a gyermek hozzátartozói számára.

A 116 000-ás hívószámot jelenleg 22 uniós országban svenska English lehet feltárcsázni.

További információk más 116-os segélyvonalakkal kapcsolatban

Konkrét eset

Gyermek eltűnésének bejelentése

Egy német házaspár, Andreas és Kirsten Franciaországba utazott, ahová magukkal vitték lányukat is. A szülők teljesen kétségbeestek, amikor gyermekük a kinttartózkodás során eltűnt. A kislányt órák múlva sem sikerült megtalálniuk. Az eltűnést bejelentették a rendőrségen, de eszükbe jutott az is, hogy Németországban milyen telefonszámon lehet hasonló esetben segítséget kérni. Mivel tudták, hogy a 116 000-ás forródrótot Franciaországban is fel lehet hívni, tárcsázták a számot, és tanácsot kaptak azt illetően, hogyan járjanak el a francia hatóságoknál.

EU-jogszabályok
  • A 116-os kezdetű tagállami hívószámokra vonatkozó uniós szabályok English
  • A 112-es segélyhívószámra vonatkozó uniós szabályok English
Nyilvános konzultációk
Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz