Навигационна пътека

Актуализация : 28/06/2016

travel

При спешни случаи

112: единен номер на ЕС за спешни повиквания

112 е европейският номер за спешни повиквания, който можете да набирате безплатно от стационарни и мобилни телефони в целия ЕС. Чрез него можете да се свържете директно със службите за спешна помощ - полиция, бърза помощ, пожарна.

Националните номера за спешни повиквания все още се използват заедно със 112. 112 обаче е единственият номер, чрез който можете да се свържете със службите за спешна помощ във всички страни от ЕС.

Номер 112 се използва и в някои страни извън Съюза, като например Швейцария и Южна Африка.

Повече за номер 112 в отделните страни от ЕС. English

Лична история

Предотвратяване на бедствие

В апартамента на гръка Анастасиос в Лисабон избухва пожар малко след като той се е преместил да учи в страната. Той не знае португалския номер за спешни повиквания, но се сеща, че може да набере номер 112 в Португалия, също както в Гърция или другаде в ЕС. Той избира номер 112 и се свързва директно със службите за спешна помощ в Лисабон, които веднага изпращат екип на пожарната на неговия адрес.

Когато пътувате в ЕС, не забравяйте да вземете със себе си вашата Европейска здравноосигурителна картаczech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv). Ако се нуждаете от спешна медицинска помощ, вашата европейска здравноосигурителна карта ще улесни административните формалности и ще ви позволи да възстановите разходите си за лечение.

Изчезнали деца: 116000

Ако детето ви изчезне, във вашата или друга страна от ЕС, можете да позвъните от повечето страни в Съюза на номер 116 000 – горещата линия за изчезнали деца English.

Можете да използвате горещата линия, за да съобщите за изчезнало дете English. Служителите предлагат помощ за семействата на изчезнали деца.

Понастоящем горещата линия 116 000 е достъпна в 22 страни от ЕС svenska English.

Повече информация за други номера 116

Лична история

Как да съобщим за изчезнало дете

По време на ваканция във Франция Андреас и Кирстен, двойка от Германия, изпадат в ужас, когато дъщеря им изчезва по време на екскурзия. Няколко часа по-късно те все още не могат да я намерят. Те съобщават за случая на полицията, но се сещат и за телефонния номер за съобщаване за изчезнали деца в Германия. Знаейки, че горещата линия 116 000 функционира и във Франция, те набират номера и получават съвет как да потърсят разрешение на случая с помощта на френските власти.

Законодателство на ЕС
  • Правила на ЕС за националните номера, започващи със 116 English
  • Правила на ЕС за номер 112 English
Обществени консултации
Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
Потърсете помощ и съвети