Kruimelpad

Bijgewerkt : 14/10/2016

travel

Luchtvaartveiligheid

Handbagage en ruimbagage

Wanneer u per vliegtuig reist vanaf een vliegveld in de EU, moet u bij het pakken en het inchecken met bepaalde veiligheidsmaatregelen rekening houden:

 • Vloeistoffen English zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee. Deze beperkingen gelden niet voor medicijnen en babyvoeding.
 • Belastingvrije vloeistoffen die u op luchthavens of van vliegmaatschappijen koopt, mag u als handbagage meenemen, zolang u deze samen met het bonnetje verzegeld in de bij aankoop verstrekte veiligheidsverpakking (met rode rand) laat zitten. U mag de veiligheidsverpakking niet openen voordat u uw eindbestemming heeft bereikt. Alleen veiligheidsbeamtes mogen de verpakking en de flessen ter controle openen. Heeft u in dit geval nog een aansluitende vlucht vanaf een andere luchthaven, vraag de veiligheidsbeambte dan om een nieuwe verzegelde veiligheidsverpakking.
 • Scherpe voorwerpen die als wapen kunnen dienen, zijn aan boord niet toegestaan. Het gaat daarbij ook om alledaagse voorwerpen zoals kurkentrekkers, messen en scharen van bepaalde grootte, die in de ingecheckte bagage thuishoren.
 • Hoeveel handbagage u mee aan boord mag nemen en hoe groot die mag zijn, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Controleer dit voor vertrek.
 • Explosieve en ontvlambare voorwerpen zoals vuurwerk en verfspuitbussen en andere ontvlambare en toxische stoffen, zoals zuren, zijn verboden op het vliegtuig. Deze mogen noch in de handbagage, noch in de ingecheckte bagage meegenomen worden.
 • Wapens van om het even welke soort zijn niet toegestaan aan boord.

Bekijk de regels over verboden voorwerpen English in uw hand- en ruimbagage.

Raadpleeg voor uw vertrek de website van de luchthaven voor een gedetailleerde lijst van verboden goederen of vraag informatie aan uw luchtvaartmaatschappij.

Om veiligheidsredenen wordt alle bagage gescand of op een andere manier gecontroleerd vóór ze de beveiligde zone van de luchthaven in mag.

De deuren van de cockpit worden op slot gedaan zodat er geen onbevoegden in kunnen.

Zie ook: Wat mag u meenemen?

Gebruik van bodyscanners op EU-luchthavens

Reizigers mogen op elke EU-luchthaven gecontroleerd worden met behulp van bodyscanners, hetzij systematisch of alleen na een alarm.

Elk EU-land mag zelf bepalen of het een dergelijke scanner gebruikt, maar voor het gebruik gelden wel speciale EU-regels English. Als u gevraagd wordt zich door een bodyscanner te laten controleren, moet u weten dat:

 • u de mogelijkheid moet krijgen zich op een andere manier te laten controleren. In dat geval wordt u bijvoorbeeld handmatig gefouilleerd
 • u vóór de controle alle informatie over de gebruikte technologie moet krijgen
 • u mag vragen of het beeld van uw lichaam wordt geanalyseerd door een persoon van het geslacht van uw keuze
 • de persoon die de analyse maakt, zich ergens anders bevindt en u niet kan zien
 • het beeld vervaagd wordt zodat u niet geïdentificeerd kunt worden op grond van de beelden, en dat kopiëren, opslaan of printen van de beelden niet mogelijk is
 • dat scanners waarbij ioniserende straling gebruikt wordt, niet toegestaan zijn

Uit de EU geweerde luchtvaartmaatschappijen

Alle luchtvaartmaatschappijen die verbindingen van of naar de EU verzorgen, moeten bepaalde veiligheidsnormen hanteren. Doen ze dat niet, dan kunnen ze:

 • uit het Europese luchtruim worden geweerd
 • aan bepaalde beperkingen worden onderworpen

Als u zich afvraagt of uw luchtvaartmaatschappij wel veilig is, kunt u de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen van de EU raadplegen.

Wetgeving over luchtvaartveiligheid English

Openbare raadpleging
Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
Vraag hulp of advies

In dit geval de 28 EU-lidstaten, IJsland, Noorwegen en Zwitserland

Retour au texte en cours.

In dit geval de 28 EU-lidstaten, IJsland, Noorwegen en Zwitserland

Retour au texte en cours.