Navigacijski put

Ažurirano : 14/10/2016

travel

Sigurnost i zaštita zračnog prometa

Ručna prtljaga i predana prtljaga

Kada putujete zrakoplovom iz zračne luke u EU-u, trebali biste voditi računa o određenim sigurnosnim zahtjevima za pakiranje i ukrcaj.

 • Tekućine English koje se unose u putničku kabinu zrakoplova kao što su aerosoli, pića, zubne paste, kozmetičke kreme ili gelovi, moraju se pohraniti u prozirnu plastičnu vrećicu – zapremine do najviše 1 litre – s tim da nijedno pojedinačno pakiranje ne smije biti veće od 100 ml. Pakiranja tekućina zapremine veće od 100 ml moraju se pohraniti u prijavljenu prtljagu. Ograničenje zapremine ne primjenjuje se na lijekove i hranu za bebe.
 • Tekućine kupljene u bescarinskoj zoni u zračnim lukama ili tijekom leta mogu se nositi kao ručna prtljaga ako su stavljene u sigurnosnu vrećicu (s crvenim rubom) koja se plombira pri kupnji. Sigurnosna vrećica ne smije se otvarati prije dolaska na konačno odredište. Međutim zaštitarsko osoblje u nekim slučajevima može radi pregleda otvoriti vrećicu i bocu. Ako se to dogodi, a vi u drugoj zračnoj luci imate povezani let, o tome obavijestite zaštitarsko osoblje kako bi se tekućina pohranila u novu sigurnosnu vrećicu.
 • U putničku kabinu zrakoplova nije dopušteno unošenje bilo kakvih oštrih predmeta koji bi se mogli upotrijebiti kao oružje. To mogu biti predmeti za svakodnevnu uporabu, kao što je vadičep ili škare određene veličine. Njih treba pohraniti u predanu prtljagu.
 • Ograničenja u pogledu ručne prtljage i komada koji se smiju unijeti u putničku kabinu zrakoplova određuju zračni prijevoznici s kojima prije putovanja možete provjeriti o kojim je ograničenjima riječ.
 • Na letovima su zabranjeni eksplozivi i zapaljivi predmeti – primjerice pirotehnička sredstva ili aerosolne boje u spreju te ostale zapaljive i otrovne tvari kao što su kiseline. Takvi predmeti ne smiju se unositi ni u ručnoj ni u prijavljenoj prtljazi.
 • U zrakoplov nije dopušteno unošenje bilo kakvog oružja.

Vidi pravila o zabranjenim predmetima English u ručnoj i predanoj prtljazi.

Detaljan popis zabranjenih predmeta dostupan je na internetskim stranicama zračnih prijevoznika. Informacije o zabranjenim predmetima mogu se od zračnih prijevoznika dobiti i usmenim putem.

Radi opće sigurnosti svi se predmeti skeniraju ili na drugi način provjeravaju prije prolaska u zaštićene zone zračne luke.

Vrata pilotske kabine stalno su zatvorena kako bi se neovlaštenim osobama onemogućio ulazak.

Vidi i: Što smijete ponijeti sa sobom?

Upotreba tjelesnih skenera u zračnim lukama EU-a

U zračnim lukama EU-a putnici se mogu pregledavati tjelesnim skenerima, ponekad u okviru glavnog postupka provjere, a ponekad kako bi se pronašao uzrok alarma.

Svaka država članica odlučuje hoće li upotrebljavati takve skenere, ali u slučaju da se za njih odluči, mora se pridržavati pravila EU-a English. Ako se od vas zahtijeva da se podvrgnete pregledu takvim skenerom, posebno treba znati

 • morate imati mogućnost odbiti pregled tjelesnim skenerom; u tom će vas slučaju pregledati na drugi način, što može uključivati najmanje pregled rukama
 • da prije pregleda morate dobiti sveobuhvatne informacije o tehnologiji takvog skenera
 • da možete odabrati spol osobe koja će analizirati prikaz vašeg tijela
 • da se osoba koja vas analizira neće nalaziti u vašoj blizini i neće vas moći vidjeti
 • da će prikaz biti mutan i stoga vas se neće moći prepoznati, a prikazi se ne mogu umnožavati, pohranjivati ili tiskati
 • da se smiju upotrebljavati samo skeneri koji se ne koriste ionizirajućim zračenjem.

Zračni prijevoznici kojima je zabranjeno letenje u EU-u

Svi zračni prijevoznici koji lete iz EU-a ili u EU moraju zadovoljiti određene sigurnosne standarde. Neki zračni prijevoznici u svijetu lete uz uvjete koji su ispod europskih sigurnosnih standarda te im se stoga može:

 • zabraniti letenje europskim zračnim prostorom
 • dopustiti letenje uz određene posebne uvjete.

Ako se brinete za sigurnost zrakoplova, možete pogledati popis zračnih prijevoznika kojima je zabranjeno letenje u EU-u.

Zakonodavstvo o sigurnosti zračnog prometa English

Public consultations
Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
Pomoć i savjetovanje

u ovom slučaju 28 država članica EU-a + Island, Norveška i Švicarska

Retour au texte en cours.

u ovom slučaju 28 država članica EU-a + Island, Norveška i Švicarska

Retour au texte en cours.