Navigációs útvonal

Gyakran feltett kérdések – A légi utasok jogai

 • Nemrégiben az egyik európai légitársaság járatán utaztam, és elveszett a poggyászom. Panaszt tettem a légitársaságnál, de nem vagyok maradéktalanul elégedett azzal, ahogy az ügyemet kezelték. Fordulhatok-e másvalakihez a panaszommal?

  IGEN - Ha nemzetközi járaton veszett el a csomagja, vegye fel a kapcsolatot a hazájában működő Európai Fogyasztói Központtal. Belföldi járat esetében forduljon a nemzeti fogyasztóvédelmi hatósághoz.

 • Nemrég jegyet foglaltam az interneten, és a foglalás végén - miután a jegy ára kiegészült az adókkal és illetékekkel - megdöbbenve láttam a végösszeget.  Én úgy tudtam, hogy a légitársaságnak már a foglalás elején jól láthatóan fel kell tüntetnie a jegy teljes árát, az adókkal és illetékekkel együtt!

  IGEN, így igaz. Ráadásul mindegyik tétel (a repülőjegy, az adók, a repülőtéri illeték, egyéb pótdíjak) összegét világosan fel kell tüntetni.

 • Akkor is megilletnek az uniós utasjogok, ha az EU-n kívüli országból érkezem valamelyik uniós tagállamba?

  IGEN - feltéve, hogy a járat üzemeltetője valamelyik EU-országban van bejegyezve.

 • Jegyet foglaltam egy Barcelona és London között közlekedő járatra.  Forgalmi dugó miatt késve érkeztem a repülőtérre, ám még odaértem a beszállókapuhoz, mielőtt azt becsukták volna.  Ennek ellenére megtagadták tőlem a beszállást.  Jogsértően járt el a légitársaság?

  NEM, mert Ön nem tett eleget annak a követelménynek, hogy meghatározott idővel a járat indulása előtt ott kell lennie a beszállókapunál.

 • Tartanom kell-e magam egy bizonyos határidőhöz, amelyen belül kártérítésért folyamodhatok, ha törölték a járatomat?

  Ezt az egyes tagállamok saját hatáskörükben szabályozzák, így ez az időtartam EU-szerte eltérő lehet.

 • Jogom van-e kártérítésre, ha megtagadják tőlem a beszállást egy csatlakozó járatra, mert az első járat késése miatt késve érkeztem a beszállókapuhoz?

  Ha az első járat késése a légitársaság mulasztásának tudható be, akkor Ön kártérítésre jogosult ilyen esetben.

Segítség és tanácsadás

Segítség és tanácsadás

Nem találta meg a keresett információt? Megoldandó problémája adódott?

Kérjen tanácsot az Önt megillető uniós jogokkal kapcsolatban

Tagállami hatóságokkal kapcsolatos problémák megoldása