Navigacijski put

Ažurirano : 18/06/2015

Često postavljana pitanja - Prava putnika u zračnom prometu

 • Europski zračni prijevoznik nedavno je izgubio moju prtljagu. Žalio sam se, ali nisam potpuno zadovoljan odgovorom. Mogu li svoju žalbu uputiti nekom drugom?

  MOŽETE. Za prekogranične letove možete se obratiti europskom centru za zaštitu potrošača u svojoj zemlji. Za domaće letove obratite se nacionalnom centru za zaštitu potrošača.

 • Pri nedavnoj rezervaciji leta šokirao me konačni iznos koji sam trebao platiti s dodanim porezima i naknadama.  Zar zračni prijevoznici nisu dužni odmah jasno naznačiti ukupnu cijenu karte uključujući poreze i naknade?

  JESU. Potrebno je jasno naznačiti cijenu svake stavke kupnje (cijena karte, porezi, naknade i davanja).

 • Ako putujem iz zemlje koja nije članica EU-a, npr. iz SAD-a u Pariz, imam li kakva prava u slučaju otkazivanja leta?

  IMATE, uz uvjet da vaš zračni prijevoznik ima dozvolu neke države članice za obavljanje djelatnosti.

 • Rezervirao sam let iz Londona u Barcelonu.  Zbog gužve u prometu stigao sam u zračnu luku netom prije zatvaranja ukrcajnog izlaza,  ali mi nije dopušteno da se ukrcam.  Imam li kakva prava?

  NEMATE. Niste poštovali zahtjev u pogledu prijave za let na vrijeme.

 • Postoji li rok u kojem mogu pokrenuti postupak za naknadu troškova zbog otkazivanja leta?

  To ovisi o nacionalnim zakonodavstvima te se razlikuje od jedne do druge države članice.

 • Imam li kakva prava ako mi nije dopušteno da se ukrcam na povezani let jer sam prekasno stigao na ukrcajni izlaz zbog kašnjenja prvog leta?

  Ako je za kašnjenje prvog leta odgovoran zračni prijevoznik, imate pravo na naknadu zbog nemogućnosti ukrcavanja na povezani let.

 • Imao sam zakazan let za danas ujutro iz Londona, ali sam upravo dobio poruku od zračnog prijevoznika da je let otkazan.  Imam li kakva prava?

  DA. Imate prava na temelju pravila EU-a.  Imate pravo na povrat punog troška karte za dio putovanja koji nije izvršen ili na preusmjeravanje u najkraćem mogućem roku.  Ako ste već u zračnoj luci i odaberete preusmjeravanje, imate pravo i na obroke i osvježavajuća pića u skladu s vremenom provedenim u čekanju, te na dva telefonska poziva, tekstualne poruke ili poruke e-pošte.  Imate pravo i na smještaj i noćenje ako ste preusmjereni dan nakon planiranog leta i, ovisno o slučaju, novčanu naknadu.
 • Let mi je kasnio četiri sata.  Imam li pravo na novčanu naknadu?

  Ako je vaš let kasnio više od tri sata, možete ostvariti pravo na novčanu naknadu ako zračni prijevoznik ne može dokazati da je otkazivanje uzrokovano izvanrednim okolnostima koje se nije moglo izbjeći razumnim mjerama.
   
 • Po dolasku na prijavu za let, saznao sam da je moj let Bruxelles – London otkazan.  Odlučio sam ne putovati i rečeno mi je da će mi troškovi za kartu biti vraćeni i da ću dobiti novčanu naknadu.  Prošlo je više tjedana, a još uvijek nisam dobio ništa.  Postoji li rok za isplatu troškova i naknade?

  POSTOJI. Povrat troška za kartu trebali ste dobiti u roku od sedam dana od otkazivanja leta. Isplata naknade ovisi o razlogu otkazivanja leta, ali pravilima EU-a nije propisan rok za plaćanje naknade.
 • Imam li pravo na naknadu samo za letove koji su otkazani ili mogu dobiti naknadu i zbog kašnjenja letova?

  U oba slučaja imate pravo na naknadu. Međutim, u slučaju kašnjenja ili otkazivanja leta nemate pravo na naknadu ako je kašnjenje ili otkazivanje uzrokovano izvanrednim okolnostima, npr. lošim vremenom. Ako je otkazivanje ili kašnjenje leta uzrokovano izvanrednim okolnostima, možda nećete imati pravo na naknadu, ali prijevoznik vam i dalje mora osigurati pomoć (povrat novca ili preusmjeravanje) i skrb (obroci i/ili smještaj) dok čekate zamjenski prijevoz.
   

 

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
Pomoć i savjetovanje