Navigointipolku

Päivitetty : 18/06/2015

Usein kysyttyä - Lentomatkustajien oikeudet

 • Eurooppalainen lentoyhtiö hukkasi matkatavarani jokin aika sitten. Valitin lentoyhtiölle, mutten ole tyytyväinen saamaani vastaukseen. Voinko valittaa jonnekin muualle?

  KYLLÄ – Jos kyseessä on kansainvälinen lento, voit ottaa yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen omassa maassasi. Jos kyseessä on kotimaanlento, ota yhteyttä oman maasi kuluttaja-asiamieheen.

 • Tein hiljattain lentovarausta ja järkytyin, kun vasta lopuksi näin lennon kokonaishinnan veroineen ja maksuineen.  Eikö lentoyhtiöiden pitäisi jo heti varauksen alkuvaiheesta lähtien ilmoittaa selkeästi lipun kokonaishinta, johon verot ja muut maksut sisältyvät?

  KYLLÄ – Lisäksi niiden on selvästi ilmoitettava kunkin menoerän suuruus (lennon hinta, verot, lentoasemamaksut ja muut lisämaksut).

 • Jos lennän EU:n ulkopuolelta – esimerkiksi Yhdysvalloista – Pariisiin, onko minulla oikeuksia korvauksiin tai palveluihin, jos lentoni peruutetaan?

  KYLLÄ – sillä edellytyksellä, että sinua kuljettavalla lentoyhtiöllä on jonkin EU- tai ETA-maan myöntämä liikennelupa.

 • Varasin lennon Barcelonasta Lontooseen.  Liikenneruuhkan takia saavuin lentokentälle myöhässä mutta juuri ennen kuin portti lennolleni sulkeutui.  Minulta evättiin pääsy lennolleni.  Onko minulla oikeuksia korvauksiin tai palveluihin?

  EI – koska et täyttänyt vaatimusta saapua lähtöselvitykseen säädetyssä määräajassa.

 • Kun lentoni on peruutettu, onko minun nostettava vahingonkorvauskanne tietyn määräajan kuluessa?

  Tämä riippuu kansallisesta lainsäädännöstä kussakin EU-maassa.

 • Onko minulla oikeuksia korvauksiin tai palveluihin tapauksessa, jossa en ehtinyt jatkolennolleni sen vuoksi, että ensimmäinen lentoni oli myöhässä?

  Jos ensimmäisen lennon viivästyminen johtui syystä, johon lentoyhtiö on voinut vaikuttaa, sinulla on oikeus korvaukseen siitä, että et päässyt jatkolennollesi.

 • Lentoni oli määrä lähteä Lontoosta tänä aamuna, mutta sain juuri lentoyhtiöltä tekstiviestin, jonka mukaan lento on peruutettu.  Onko minulla oikeus joihinkin palveluihin tai korvauksiin?

  KYLLÄ – Lennon peruuttamiseen liittyvät oikeudet on määritetty EU-lainsäädännössä.  Sinulla on oikeus joko lipun hinnan takaisinmaksuun tekemättä jääneen matkan osuuden osalta tai uudelleenreititykseen niin pian kuin mahdollista.  Jos olet jo lentoasemalla ja valitset matkan uudelleenreitityksen, sinulla on myös oikeus aterioihin ja virvokkeisiin odotusaikasi pituudesta riippuen, sekä kahteen ilmaiseen puheluun, tekstiviestiin tai sähköpostiviestiin.  Sinulla on myös oikeus maksuttomaan yöpymiseen, jos uudelleenreititetty lentosi lähtee seuraavana päivänä. Olosuhteista riippuen sinulla voi olla myös oikeus rahalliseen korvaukseen.
 • Lentoni on myöhästynyt useita tunteja.  Onko minulla oikeus korvaukseen?

  Jos lentosi on myöhästynyt yli 3 tuntia, sinulla voi olla oikeus rahalliseen korvaukseen, jos lentoyhtiö ei pysty osoittamaan, että lennon peruuntuminen on johtunut poikkeuksellisista olosuhteista, joita ei ole voitu kohtuullisin toimenpitein välttää.
   
 • Lähtöselvityksessä minulle ilmoitettiin, että lentoni Brysselistä Lontooseen oli peruutettu.  Päätin olla matkustamatta ja minulle kerrottiin, että lentolippuni hinta palautettaisiin ja saisin rahallisen korvauksen.  Useita viikkoja on kulunut, mutta mitään ei ole maksettu.  Onko lipun hinnan palautus ja korvaus maksettava jonkin määräajan kuluessa?

  KYLLÄ – lipun hinta olisi pitänyt palauttaa seitsemän päivän kuluessa lennon peruuttamisesta. Korvauksen maksaminen riippuu lennon peruuttamissyystä, mutta EU-säännöissä ei ole määräaikaa sen maksamiselle.
 • Onko minulla oikeus korvaukseen vain, jos lentoni on peruutettu, vai koskeeko korvausoikeus myös myöhästyneitä lentoja?

  Korvausoikeus koskee molempia. Jos lentosi on peruutettu tai myöhässä, et saa korvausta, jos lennon peruuntuminen tai myöhästyminen johtuu poikkeuksellisista olosuhteista, kuten huonosta säästä. Jos lennon peruuntuminen tai myöhästyminen johtuu poikkeuksellisista olosuhteista, sinulla ei välttämättä ole oikeutta korvaukseen, mutta lentoyhtiön on tarjottava apua (lentolipun hinnan palautus tai uudelleenreititys) ja huolenpitoa (ateriat ja/tai majoitus) odottaessasi korvaavaa kuljetusta.
   

 

Tarvitsetko asiantuntija-apua?
Apua ja neuvontaa