Sti

Opdateret : 18/06/2015

Spørgsmål og svar - Flypassagerers rettigheder

 • Et europæisk luftfartselskab mistede for nyligt min bagage. Jeg klagede til selskabet, men jeg er ikke helt tilfreds med deres respons. Er der andre steder, jeg kan klage?

  JA - Ved internationale flyvninger kan du kontakte dit lands europæiske forbrugercenter. Ved indenrigsflyvninger kan du kontakte det nationale forbrugercenter i dit land.

 • Da jeg for nyligt bestilte en flybillet, fik jeg et chok over den endelige pris med skatter og afgifter, da jeg skulle betale.  Skal flyselskaberne ikke oplyse den samlede pris inklusive skatter og afgifter fra starten?

  JO - og prisen på hver enkelt del (billetten, skatter, afgifter, tillæg og gebyrer) skal fremgå tydeligt.

 • Hvis jeg rejser fra et land uden for EU, f.eks. fra USA til Paris, har jeg da nogen rettigheder, hvis mit fly bliver aflyst?

  JA - Så længe flyselskabet er driftsgodkendt i et europæisk land.

 • Jeg havde bestilt en flybillet fra Barcelona til London.  På grund af voldsom trafik kom jeg sent ud i lufthavnen. Jeg var der dog, inden gaten til flyet lukkede,  men jeg fik ikke lov til at gå om bord.  Har jeg nogen rettigheder?

  NEJ - Fordi du ikke overholdt kravet om at møde op i lufthavnen inden det angivne tidspunkt.

 • Er der en tidsfrist for, hvor længe jeg kan søge erstatning for en aflyst flyafgang?

  Det afhænger af nationale regler i de enkelte lande og varierer derfor rundt om i EU.

 • Har jeg nogen rettigheder, hvis jeg ikke får lov at gå om bord på min tilsluttende flyforbindelse, fordi jeg kom for sendt til gaten på grund af en forsinkelse af det første fly?

  Hvis forsinkelsen af det første fly var inden for flyselskabets kontrol, har du ret til kompensation, hvis du nægtes adgang til din forbindelse.

 • Jeg skal med et fly fra London her til morgen, men jeg har netop modtaget en sms fra flyselskabet om, at flyafgangen er blevet aflyst.  Har jeg nogen rettigheder?

  JA – Du har rettigheder i henhold til EU-reglerne.  Du er berettiget til at få refunderet den fulde købspris for billetten for den del af rejsen, der ikke fandt sted, eller at komme med en alternativ transport ved førstgivne lejlighed.  Hvis du allerede er i lufthavnen, og du vælger ombooking, har du også ret til måltider og drikkevarer i et rimeligt forhold til ventetiden og til to telefonsamtaler, sms’er eller e-mails.  Du har desuden ret til overnatning, hvis du skal ombookes til dagen efter din planlagte flyvning og, afhængigt af omstændighederne, til økonomisk erstatning.
 • Mit fly er blevet forsinket i fire timer.  Har jeg ret til økonomisk erstatning?

  Når din flyafgang er forsinket i mere end tre timer, kan du have ret til økonomisk kompensation, hvis flyselskabet ikke kan godtgøre, at forsinkelsen skyldtes usædvanlige omstændigheder, som ikke kunne have været undgået med rimelige forholdsregler.
   
 • Da jeg mødte op i lufthavnen, fik jeg at vide, at mit fly fra Bruxelles til London var blevet aflyst.  Jeg valgte ikke at rejse og fik at vide, at udgifterne til min billet ville blive tilbagebetalt, og at jeg ville modtage økonomisk godtgørelse.  Her flere uger efter har jeg stadig ikke modtaget noget.  Er der en frist for udbetaling af refusion og erstatning?

  JA – Du skulle have fået tilbagebetalt udgifterne til din billet inden for syv dage efter den aflyste rejse. Udbetaling af erstatning er betinget af grunden til den aflyste flyvning, men EU's regler foreskriver ingen frist for udbetalingen.
 • Har jeg kun ret til erstatning for afgange, der blev annulleret, eller kan jeg også få erstatning for forsinkede afgange?

  Begge dele. Ved aflyste eller forsinkede afgange kan du ikke få erstatning, hvis aflysningen eller forsinkelsen skyldes ekstraordinære omstændigheder som f.eks. dårlige vejrforhold. Men hvis det er tilfældet, skal selskabet stadig tilbyde dig bistand (refusion eller omlægning af rejsen) og pleje (måltider og/eller indlogering), mens du venter på alternativ transport.
   

 

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
Få hjælp og rådgivning