Sökväg

Uppdaterat : 01/03/2017

Momsåterbetalning och punktskatter

Återbetalning av moms

Om du reser hit från ett land utanför EU har du rätt att få tillbaka momsen på varor som du köpt under vistelsen i EU. Visa upp varorna i tullen vid utresan senast tre månader efter att du köpte dem, tillsammans med momsåterbetalningsblanketten. Den brukar fyllas i av säljaren, men alla handlare deltar inte i systemet eftersom det är frivilligt. I vissa länder måste man ha handlat för ett visst beloppfrançaisDeutschEnglish för att kunna få tillbaka momsen.

Läs mer om momsreglerna

Punktskatter

Om du reser in i EU från ett land utanför unionenfrançaisDeutschEnglish kan du, med de begränsningar som anges nedan, ta med dig varor för personligt bruk utan att betala moms och punktskatter. Samma regler gäller om du reser in från Kanarieöarna, Kanalöarna, Gibraltar eller andra områden där EU:s regler för moms och punktskatter inte gäller.

Alkoholhaltiga drycker

  • 1 liter spritdryck (över 22 volymprocent alkohol) eller 2 liter starkvin eller mousserande vin
  • 4 liter icke mousserande vin
  • 16 liter öl

Tobaksvaror

Gränserna varierar beroende på vilket land du reser till. Vissa EU-länder har valt att tillämpa de lägre gränserna bara för resenärer som kommer land- eller sjövägen (Bulgarien, Grekland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien och Ungern) eller för alla resenärer (Estland och Rumänien).

Övre gräns

Undre gräns

200 cigaretter eller
100 cigariller eller
50 cigarrer eller
250 gram tobak

40 cigaretter eller
20 cigariller eller
10 cigarrer eller
50 gram tobak

Andra varor (inklusive parfym)

Du får ta med dig varor till ett värde av 300 euro per person eller 430 euro för flyg- och båtresenärer. Några EU-länder har en lägre gräns på 150 euro för personer under 15 år.

Offentliga samråd
    Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
    Få hjälp och råd