Navigacijska pot

Posodobitev : 01/03/2017

Vračilo DDV in trošarine

Vračilo DDV

Obiskovalci iz držav zunaj EU so upravičeni do povračila DDV za blago, ki so ga kupili med bivanjem v EU, če blago skupaj z dokumenti za povračilo DDV pokažejo carini ob odhodu v treh mesecih po nakupu. Dokumente običajno pripravi prodajalec. Ker je sistem povračil prostovoljen, vsi prodajalci v njem ne sodelujejo. Nekatere države so določile najnižje vrednosti nakupovfrançaisDeutschEnglish, za katere je mogoče zahtevati povračilo DDV.

Več o DDV

Trošarine

Če vstopate v EU iz držav zunaj njenih mejafrançaisDeutschEnglish, lahko v spodaj navedenih mejah prinesete s seboj blago za osebno uporabo, za katero ste oproščeni plačila DDV in trošarin. To velja tudi za potnike z Gibraltarja, Kanalskih ali Kanarskih otokov ali z drugih območij, na katerih predpisi EU o DDV in trošarinah ne veljajo.

Alkoholne pijače

  • 1 liter žganja nad 22 vol. % alkohola oziroma 2 litra alkoholiziranega vina ali penečega vina
  • 4 litre vina
  • 16 litrov piva

Tobačni izdelki

V nekaterih državah velja višja, v drugih nižja omejitev količine, če prihajate iz držav zunaj EU. Če se država EU odloči, da uporabi nižje omejitve, se lahko odloči, da jih uporabi samo za potnike, ki potujejo po kopnem in morju (Bolgarija, Grčija, Madžarska, Latvija, Litva, Poljska in Slovaška) ali za vse potnike (Estonija in Romunija).

Višja omejitev

Nižja omejitev

200 cigaret ali
100 cigarilosov ali
50 cigar ali
250 g tobaka

40 cigaret ali
20 cigarilosov ali
10 cigar ali
50 g tobaka

Drugi izdelki, vključno s parfumi

Dovoljeni so izdelki do vrednosti 300 EUR na potnika oziroma 430 EUR za letalske in ladijske potnike. V nekaterih državah članicah velja za potnike, mlajše od 15 let, nižja omejitev, in sicer 150 EUR.

Javna posvetovanja
    Potrebujete pomoč podporne službe?
    Pomoč in svetovanje