Navigációs útvonal

Frissítve : 01/03/2017

Héa-visszatérítések és jövedéki adók

Héa-visszatérítés

Ha Ön látogatóként tartózkodik az Európai Unióban, azoknak az áruknak az esetében igényelheti vissza a héát (hozzáadottérték-adót, Magyarországon az áfát), amelyeket az EU-ban vásárol meg. A visszatérítés feltétele, hogy távozáskor a termékeket - a vásárlástól számított három hónapon belül és a héa-visszatérítéssel kapcsolatos dokumentumokkal együtt - bemutassa a vámnál. Ezeket a dokumentumokat rendszerint a terméket értékesítő fél állítja ki, de mivel a rendszer önkéntes alapon működik, nem minden kereskedő vesz benne részt. Egyes országok a visszatérítést feltételhez kötik: a vásárolt áruk értékének el kell érnie az adott tagállam által meghatározott minimumértéketfrançaisDeutschEnglish.

További információk a hozzáadottérték-adóról

Jövedéki adók

Ha Ön az Európai Unió területén kívülről utazik be valamelyik EU-ország területérefrançaisDeutschEnglish, az alábbiakban feltüntetett határértékeken belül héa és jövedéki adó megfizetése nélkül hozhat be termékeket személyes használatra vagy saját fogyasztásra az EU-ba. Ugyanez a helyzet, ha a Kanári-szigetekről, a Csatorna-szigetekről, Gibraltárról vagy más olyan területről utazik be uniós tagállamba, amelyre nem vonatkoznak a hozzáadottérték-adóval és a jövedéki adóval kapcsolatos uniós szabályok.

Alkoholtartalmú italok

  • 1 liter 22% feletti alkoholtartalmú szeszes ital vagy 2 liter szeszezett bor/pezsgő
  • 4 liter csendes bor
  • 16 liter sör

Dohánytermékek

Ha Ön az Európai Unió területén kívülről utazik be valamelyik uniós országba, akkor célországtól függően magasabb vagy alacsonyabb határértékek vonatkoznak a dohánytermékek behozatalára. Ha az adott tagállam úgy dönt, hogy az alacsonyabb határértéket alkalmazza, lehetősége van arra, hogy azt csak a szárazföldi és tengeri úton érkező utasok számára írja elő (ez a helyzet Bulgária, Görögország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Szlovákia esetében), de úgy is határozhat, hogy azt minden utazóra kiterjeszti (így jár el Észtország és Románia).

Magasabb határérték

Alacsonyabb határérték

200 db cigaretta vagy
100 db szivarka vagy
50 db szivar vagy
250 gramm dohány

40 db cigaretta vagy
20 db szivarka vagy
10 db szivar vagy
50 gramm dohány

Egyéb árucikkek, pl. parfümök

A vámmentesség felső értékhatára utasonként 300 euró vagy - a légi és tengeri utasok esetében - személyenként 430 euró. Néhány EU-tagállam a 15 éven aluli utasok esetében szigorúbb - 150 eurós - értékhatárt alkalmaz.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz