Navigacijski put

Ažurirano : 30/07/2013

travel

Povrat PDV-a i trošarine

Povrat PDV-a

Ako dolazite u EU, imate pravo na povrat PDV-a na robu koju ste kupili tijekom boravka u EU-u uz uvjet da tu robu i dokumente za povrat PDV-a pokažete na carini pri odlasku u roku od tri mjeseca od kupnje. Dokumente u pravilu priprema trgovac, ali u tom programu, koji se provodi na dobrovoljnoj osnovi, ne sudjeluju svi trgovci. Kako bi se ostvarilo pravo na povrat, neke države utvrđuju najnižu vrijednost kupovine.

Više o PDV-u български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Trošarine

Ako ulazite u EU, robu za osobnu uporabu možete unijeti bez plaćanja PDV-a i trošarina unutar ograničenja navedenih u nastavku. Isto vrijedi i ako dolazite s Kanarskih otoka, Kanalskih otoka, iz Gibraltara ili ostalih područja u kojima se ne primjenjuju pravila EU-a o PDV-u i trošarinama.

Alkoholna pića

  • 1 litra alkholnog pića s postotkom alkohola iznad 22 % ili 2 litre pojačanog ili pjenušavog vina
  • 4 litre negaziranog vina
  • 16 litara piva.

Duhanski proizvodi

Ako ulazite u EU, dopuštene količine ovise o državi koju posjećujete. Ako država članica EU-a donese odluku o primjeni većih ograničenja, može donijeti i odluku o primjeni tih ograničenja samo na putnike koji putuju kopnom i morem (Bugarska, Grčka, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska i Slovačka) ili na sve putnike (Estonija i Rumunjska).

Manja ograničenja

Veća ograničenja

200 cigareta ili
100 cigarilosa ili
50 cigara ili
250 g duhana

40 cigareta ili
20 cigarilosa ili
10 cigara ili
50 g duhana

Ostala roba uključujući parfeme

Takva je roba dopuštena u vrijednosti do 300 EUR po putniku ili 430 EUR po putniku koji putuje zrakom ili morem. Neke države EU-a primjenjuju veća ograničenja u iznosu od 150 EUR za putnike mlađe od 15 godina.

Pomoć i savjeti

Pomoć i savjeti

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Savjetujte se o pravima u EU-u / Riješite problem s tijelom javne uprave