Navigacijska pot

Posodobitev : 26/08/2014

travel

Evro, denarna nakazila in plačila s kartico

Evro

Evro je zakonito plačilno sredstvo v 17 državah članicah EU: Avstrija, Belgija, Ciper, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Slovaška, Slovenija in Španija. Več o evru, v katerih državah se uporablja in menjalnem tečaju.

V vseh državah EU, ki so prevzele evro, se lahko uporabljajo vsi bankovci in kovanci, pa tudi v številnih čezmorskih ozemljih, denimo na Azorih, Kanarskih otokih, Ceuti in Melilli, Francoski Gvajani, na otočju Guadeloupe, Madeiri, Martiniku, Mayotte, Reunionu, Saint-Barthélemy ter Saint Pierru in Miquelonu.

Andora, Monako, San Marino in Vatikan uporabljajo evro kot svojo nacionalno valuto v dogovoru z EU. Nekatere države in ozemlja, denimo Kosovo in Črna gora, uporabljajo evro kot svojo dejansko valuto.

Denarna nakazila in plačila s kartico

Med potovanjem večinoma nimamo pri sebi večjih količin denarja. Pogosto za vsakdanje izdatke potovanja uporabljamo debetno/kreditno kartico. Znesek provizije ob plačilu v evrih z debetno ali kreditno kartico kjer koli v EU je enak znesku v matični državi za elektronsko izvedeno plačilo enake vrednosti v evrih.

Ti predpisi veljajo tudi za transakcije na evrskih računih v državah zunaj območja evra in za plačila v švedskih kronah in romunskih lejih.

Več o čezmejnih plačilih v evrih

Pomoč in svetovanje

Pomoč in svetovanje

Niste našli želenih informacij? Ste naleteli na težave?