Navigációs útvonal

Megosztás! 
	Megosztás Facebookon!
  
	Megosztás Twitteren!
  
	Megosztás Google-n!
  
	Megosztás LinkedIn-en!

Költségek és díjak

Frissítve : 26/08/2014

travel

Euró, készpénzátutalások és kártyás fizetés

Az euró

Az euró a következő 17 uniós tagállam hivatalos nemzeti fizetőeszköze: Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia. A linkekre kattintva hasznos tudnivalók olvashatók az euróról, az euróövezetbe tartozó országokról, valamint az euró árfolyamáról.

Minden euróbankjegyet és -érmét használni lehet mindazokban az uniós tagállamokban, amelyek bevezették a közös valutát. Euróval számos tengerentúli területen is fizethetünk, így például az Azori- és a Kanári-szigeteken, Madeirán, Ceutában és Melillában, Francia Guyanában, Guadeloupe, Martinique, Mayotte és Réunion szigetén, Saint-Barthélémy, valamint Saint Pierre és Miquelon területén.

Az Európai Unió jóváhagyásával az euró a nemzeti fizetőeszköz Andorra, Monacóban, San Marinóban és a Vatikánban is. De facto fizetőeszközként eurót használ számos további ország és terület is, köztük Koszovó és Montenegró.

Készpénzátutalások és kártyás fizetés

Külföldi útjainkra rendszerint nem viszünk magunkkal nagy összegben készpénzt. A napi szinten felmerülő költségeket ilyenkor gyakran hitel-, illetve betéti kártyánk segítségével rendezzük. Ha a kérdéses fizetési műveletet az Európai Unió területén és euróban hajtjuk végre, a bankok nem számíthatnak fel a tranzakcióért magasabb díjat, mint az euróra átszámítva azonos összegű belföldi elektronikus fizetési műveletekért.

Ezek a szabályok vonatkoznak az euróövezeten kívüli országokban euróban (pl. eurószámlák között) eszközölt kifizetésekre, valamint a svéd koronában és a román lejben végrehajtott fizetési műveletekre is.

További információk a határokon átívelő, euróban végrehajtott fizetési műveletekről

További segítségre van szüksége?

További segítségre van szüksége?

Nem találta meg a keresett információt? Megoldandó problémája adódott?